częściach) - 250 ml wody - płaska łyżka soli - mała łyżeczka cukru - 30 ml oliwy z oliwek - 5 g drożdży świeżych - 200 g bobu - 200 g sera feta - 200 g sera mascarpone - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - sól - pieprz - świeży tymianek SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAJ za pomocą miksera, pamiętaj o tym, że każda mąka inaczej chłonie wodę, więc dolewaj jej stopniowo(...)wyrosło (około 20 minut). KIEDY CIASTO BĘDZIE WYRASTAŁO obgotuj bób w osolonej wodzie i obierz, pamiętaj o tym, aby nie rozgotować bobu, powinien jeszcze być twardawy. Z mascarpone i czosnku przygotuj sos, fetę pokrój w dużą kostkę lub pokrusz. PIEKARNIK NAGRZEJ NA NAJWYŻSZĄ TEMPERATURĘ (u mnie 250 stopni). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj ciasto, ja to robię
Kuchnia bezglutenowa Lolimożna mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkiego) 1 cukier waniliowy 6 żółtek (ja zawsze dodaję 3) 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Wierzch: 250g serka mascarpone 25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego) Ponadto (opcjonalnie): starta czekolada do posypania pokruszone herbatniki Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować(...)połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą
Di gotujeciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa czekoladowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki słodkiego kakao 1 zagęstnik do śmietany + 100 g mlecznej czekolady 1 kinder niespodzianka 1 Kinder czekolada 1 opakowanie cukierków Schokobons 1 Kinder Bueno Kremówkę(...)ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i cukier puder. Dodać serek mascarpone, zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kakao, delikatnie połączyć. Masą przełożyć blaty ciasta, wierzch również, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością gorącego mleka. Ciasto wyjąć z lodówki, wierzch udekorować przestudzoną polewą czekoladową. Na nie zastygłej czekoladzie dowolnie rozłożyć
Domowa cukiernia Ewytrafiają z łyżki (okrągłej) i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). Ciasto robi się w czasie rozgrzewania tłuszczu-dla niezapowiedzianych gości idealne! Składniki: Pączuszki: 250g serka mascarpone 3 jajka 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) 3 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (lub spirytusu(...)proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 1,5 banana 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu
Kolorowy PrzepisownikUrocze mini serniczki otoczone płatkami chrupkiego ciasta filo z orzeźwiającymi owocami będą świetnym deserem na letnie upały :) 250 g mascarpone 1 jajko 1 op. ciasta filo 2 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki łyżka cukru z wanilią i kardamonem łyżka mąki kukurydzianej Owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi Dekoracja: cukier puder mięta Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką
Smakołyki Asismażenia Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 250 g śmietany kremówki 30% 100 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: kostki czekolady, pokrojone wafelki czekoladowe itp. do dekoracji(...)połamać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej . Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości i jasności, dodając pod koniec cukier puder, kakao, ostudzoną czekoladę oraz serek mascarpone. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmieszać ją do kremu czekoladowego i krótko zmiksować do połączenia składników. Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się
Nastoletnie Wypiekaniełyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl wody Bita śmietana: 400 ml kremówki 200 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ale-raj 1/3 ciepłej wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku(...)pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do przestudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować i na samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną
Ala piecze i gotujepolecam! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Spód: 350 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g roztopionego masła Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 250 g serka mascarpone 1 mała śmietana kremówka 30% lub 36% 3 tabliczki (300 g) czekolady deserowej o zawartości kakao ok. 50% Dodatkowo: ok. 750 g truskawek Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze(...)pół i wyłożyć boki tortownicy. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej. 3. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. 4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać. 5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać. 6. Sernik wstawić
Domowa Cookierenka Agibędziecie zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 150 g * masło – 100 g * cukier puder – 1 łyżeczka * mleko – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM: * mascarpone – 125 g * śmietana 36% – 300 ml * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – 3-4 łyżki DODATKOWO: *truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy(...)wkładamy do lodówki. Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut – 200 C ( na złoto ). Studzimy. KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i podprażony kokos – mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego, delikatnego kremu. CAŁOŚĆ: Kremem napełniamy wystudzone kruche foremki,dekorujemy truskawkami i dostawiamy co najmniej
Ostra na Słodkoustach tiramisu, z klasycznym kremem ale wzbogacone o świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę(...)odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy
Gotowanie i blogowanieupieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 50g białej czekolady, 200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko
Z miłości do słodkościCiasto polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek 165 g cukru 2 łyżki kakao 120 g mąki 4 g proszku do pieczenia Masa: 200 ml kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując(...)pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. truskawki zmiksować blenderem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, potem dołożyć serek mascarpone. Dodać truskawki i lekko stężoną galaretkę. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, na dolną część wyłożyć część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostałą część kremu. Schłodzić. Pozostałe galaretki rozpuścić
Ewusiowe Smakidelikatne i pyszne. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól himalajska szczypta Nadzienie: 350 ml kremówki 35% 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa(...)noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja klik
Ala piecze i gotujejuż kiedy robiłam sernik na zimno z owocami.No to mamy dziś smakołyk na talerzu. Składniki: biszkopty okrągłe z 15 szt morele z puszki (6 połówek dałam) 500 g mascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g) 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam ksylitol inaczej cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone(...)szklanki gorącej wody Krok 1 Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Krok 2 Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy dosłownie 6 łyżkami zimnej wody, mieszamy aż zgęstnieje.Teraz wstawiamy do mikrofali na około 45 sekund-rozpuści się. Czekamy aż będzie letnia-wa i zmieszamy
Różowa kuchniaMasz smaka na coś słodkiego, ale dieta nie pozwala? Koniecznie zrób pyszne, ciężkie, mocno czekoladowe brownie, z czereśniami i łąmiącym cały smak serkiem mascarpone <3 Zapewniam Cię, że czegoś takiego jeszcze nie jadłeś :D Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 5-6 łyżek miodu 2 miarki odżywki białkowej(...)opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 2 łyżki kakao Dodatkowo: 300 g czereśni/truskawek/malin/borówek 250 g serka mascarpone (lub innego ulubionego serka) syrop czekoladowy lub 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Fasolę odsączyć z zalewy i wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zblendować. Kolejno dodawać wszystkie składniki i miksować do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt tempa, dodać jedno małe jajko
Malinowo w kuchni