z mascarpone - 5500 przepisów (strona:183/367)

Szybki sos musztardowy 162

dań ciepłych jak i zimnych i fantastycznie smakuje na ciepło i na zimno :) Jednym słowem dodatek baaardzo uniwersalny, a do tego robi się go błyskawicznie... :-) SKŁADNIKI 125 g sera mascarpone 3 - 4 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) 3 łyżki mleka 2 łyżki startego grana padano sól, pieprz Mleko i mascarpone umieszczamy w rondelku i mieszając rozpuszczamy ser. Dodajemy musztardę, grana padano

Czary - gary w kuchni
Tort "beczka z butelkami" 189

włożonych do ciasta buteleczek też zależy tylko od Was... :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek  3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30% 8 łyżek cukru pudru Poncz: 250 ml mocnej kawy 150 ml likieru amaretto Galaretka: 600 ml Sprite lub 7up 100 ml gorącej wody 3,5 łyżeczki(...)wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.  Śmietanę miksujemy (na najwyższych obrotach miksera) z cukrem na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i stopniowo wmiksowujemy mascarpone.  Kawę studzimy i mieszamy z likierem. Sprite lub 7up zostawiamy na kilka godzin w otwartym naczyniu, żeby uciekły wszystkie bąbelki. W przeciwnym razie po dodaniu żelatyny napój będzie się

Czary - gary w kuchni
Jagodowy sernik na zimno 172

smakiem, ale może wykorzystacie przepis podczas weekendu? A robi się go błyskawicznie, a do tego ma lekka kremową konsystencję i niesamowity smak świeżych jagód... pyszny... SKŁADNIKI 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30 % 100 ml mleka 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki Na dnie(...)Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości, a resztę delikatnie rozgniatamy widelcem. Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone miksując na wolnych obrotach miksera. Gdy ser i śmietana połączą się dodajemy jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując

Czary - gary w kuchni
Makaron z brokułami w sosie z mascarpone 204

czym Wam napisałam? A o makaronie z brokułem :-) Pyszne i błyskawiczne danie obiadowe, które na pewno będzie Wam smakowało :-)  SKŁADNIKI 1 nieduży brokuł 250 g sera mascarpone 100 ml mleka 2 żółtka sól, pieprz, cukier, granulowany czosnek ziarna słonecznika tarty ser woda do gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą(...)żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem. Słonecznik wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy, a następnie zsypujemy na talerz lub do salaterki. Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wkładamy mascarpone i rozpuszczamy cały czas mieszając (najlepiej robić to na tzw. małym ogniu). Do rozpuszczonego sera wlewamy mieszankę mleka z żółtkami i chwilę bardzo energicznie mieszamy żeby składniki połączyły się

Czary - gary w kuchni
NALEŚNIKI KAKAOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI 157

uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka  3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub połączyć mieszając trzepaczką. Smażyć cienkie naleśniki. Mascarpone wymieszać

Kuchnia w opałach
W biegu: szparagi na szybko 210

trudne w obróbce, a tych zielonych nie trzeba nawet obierać. Zapraszam na kolejny szybki przepis obiadowy SKŁADNIKI: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 1 pęczek zielonych szparagów 4 duże łyżki serka mascarpone 2 duże łyżki śmietany pieprz, sól, gałka muszkatołowa 0,5 opakowania makaronu spaghetti oliwa   PRZYGOTOWANIE: Makaron nastawiamy do gotowania. W tym czasie przygotowujemy szparagi – myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki(...)wodę i gotujemy ok. 5-6 minut. Szynkę kroimy na cienkie paski i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy szparagi i chwile razem podsmażamy. Dodajemy na patelnię śmietanę i serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego

Kuchnia w biegu
Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym – konkurs 201

mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Ponadto: 10 łyżeczek(...)ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je dżemem lub konfiturą. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. 7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić

Mała Cukierenka
Tort kokosowo-truskawkowy 182

formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 750 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny być schłodzone.  Mleko w puszkach dzień wcześniej wstawić do lodówki. W dniu przygotowywania masy, delikatnie wyjąć mleko. Puszki(...)delikatnie odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie

kulinarnyswiatdomi
Wafle a'la Maxi King 216

objadać - bez umiaru! To ich jedyna wada - raczej nie nadają się dla osób liczących kalorie, bo naprawdę łatwo zgubić w tym rachubę... 2 wafle tortowe Masa I: 200g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru Masa II: 100g zagęszczonego mleka w tubce (użyłam kakaowego) Polewa: 100g czekolady (użyłam z bakaliami oraz z drobnymi orzechami) 2 łyżki śmietanki(...)migdałów (bez łupinek)   30g krakersów solonych lub zwykłych herbatników   Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ciastka pokruszyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem mascarpone.   Masę wstawić do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę (dodając śmietankę). Polewę dosyć szybko (aby nie zastygła) rozsmarować na waflu i posypać migdałami oraz krakersami. Drugi wafel posmarować mlekiem

Di gotuje
Babeczki marchewkowo-cytrynowe 145

cukru 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 70 ml oleju skórka i sok z małej cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 szklana startej marchewki  Krem: 125 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej(...)łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu. Krem:   Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Sernik jeżynowy 185

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Spód 300 g czekoladowych ciastek degistve 80 g masła Sernik 700 g twarogu 250 g mascarpone 400 g jeżyn 200 g cukru pudru* 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch 330 g śmietany 18% 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty z wanilii Spód Przy(...)dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sernik Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy

Wędrówki po kuchni
Tort Maestro 202

kremówki 36 % 500 g białej czekolady 45 g cappuccino w proszku Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g mlecznej czekolady 200 g chałwy waniliowej 125 g serka mascarpone Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 800 g masy cukrowej białej 250 g masy cukrowej czarnej Biszkopt Białka(...)śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Nasączenie Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników. Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy

Wędrówki po kuchni
Tarta z borówkami wg Aleex 207

mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około 400 g borówek Krem na wierzch: • 250 g mascarpone • 1 cukier waniliowy • 250 ml śmietanki 30% lub 36% Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasteczkowy spód: wszystkie składniki włożyć do malaksera lub kubka blendera i zmiksować, aż powstanie masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego(...)kruchy spód tarty. ¾ owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać mascarpone, najlepiej trzepaczką, na jednolitą masę. 10. Krem rozprowadzić na wierzchu tarty, tworząc fantazyjne wzory. Posypać pozostałymi borówkami. Schłodzić. 11. Podawać z ulubioną kawą. Może być mrożona. Smacznego

W mojej kuchni
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 298

około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g) • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% • cukier wanilinowy Wierzch(...)czas przygotowania masy serowej. 4. Przygotować masę serową: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone oraz z proszkiem budyniowym. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. 5. Stopniowo wlewać mleko skondensowane, cały czas miksując na małych obrotach

W mojej kuchni
Tort bezowy z owocami wg Aleex 184

jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 250 g serka mascarpone • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 100 g borówki amerykańskiej • 100 g truskawek Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich(...)wypieczona z wierzchu. 8. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 9. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem waniliowym. 10. Dodać mascarpone, zmiksować na gładką masę. 11. Truskawki pokroić na kawałki. Dwie pokroić w plasterki. 12. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/3 masy. Rozsypać pokrojone truskawki. 13. Przykryć drugim blatem ciasta

W mojej kuchni