Moje pierwsze Tiramisu i już teraz wiem, dlaczego Włosi tak uwielbiają ten deser :) Składniki: - 500 g serka mascarpone - 200 ml mocnego naparu kawy - 5 żółtek - 100 ml śmietanki kremówki - 250 g podłużnych biszkoptów - 100 ml rumu - 5 łyżek cukru pudru - 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kawę mieszamy z rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem(...)parze, aż powstanie gęsta jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy startą czekoladą i wsadzamy do lodówki na minimum 3 godziny
Zainspirowana w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Nasączenie: 50 ml przegotowanej wody 50 ml Amaretto Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania(...)ostudzenia. 2. Likier mieszamy z wodą i za pomocą pędzelka, łyżeczki lub gazy nasączamy ostudzony i delikatnie rozwinięty biszkopt. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i kawę rozpuszczalną (proszek) i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i dokładnie mieszamy z kremem. Roladę smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę
Na Ciasteczkowych Papierachrozpływający się w ustach. Cztery tabliczki czekolady dają mnóstwo słodyczy, więc dodatkowe dosładzanie nie jest już potrzebne. Pamiętajcie aby użyć czekolady dobrej jakości :) 400 g serka naturalnego 250 g mascarpone 150 ml śmietanki 30% 3 jajka 100 g surowej gorzkiej czekolady (użyłam 2 tabliczki Raw Cocoa) 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) skórka starta z całej pomarańczy(...)masła klarowanego 2 łyżki surowego kakao Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Serek miksujemy z mascarpone, śmietanką, jajkami i skórką z pomarańczy. Do czekolady dodajemy kakao i mieszamy. Do masy serowej stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 21 cm). Pieczemy 60 minut
Mienta blogkażdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw. Składniki: 2 paczki podłużnych biszkoptów 500 g mascarpone 300 ml kremówki 125 ml amaretto 125 ml kawy 4 łyżki cukru pudru łyżka kakao Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTrzeba wymieszać: 1 serek mascarpone + ½ dużego kubka jogurtu greckiego + miód, dodać około 1 szklanki ulubionych owoców (najlepiej jagodowych) i schłodzić co najmniej godzinę. To wszystko (pomysł od moich rodziców). P.S. Zamiast miodu możecie dodać słodkie syropy, np. z agawy, daktyli lub zdać się na słodycz owoców. P.S. Deser można ułożyć warstwami lub wszystko wymieszać. Z tej ilości składników wychodzą(...)również trzy lata temu 10. W Falank Fanny , niezmiennie mój ulubiony,węgierski deser gozgomboc The easiest, quick and effective fruit dessert You only need to mix: 1 package mascarpone + ½ bigger cup Greek yoghurt + honey, add ca. 1 glass of your favourite fruit (best if you use some kind of berries) and cool down for at least 1 hour. That
Qlinarnie i Qlinarnieprzypadku. Składniki na formę okrągłą 19 cm: mąka pszenna typ 500 4 łyżki jaja L 3 szt cukier 1 łyżka Krem malinowy : śmietana 30% 500 ml mascarpone 250 g 1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek- lekko schłodzona (500 g) żelatyna 2 płaskie łyżki Dekoracja: rękaw cukierniczy z nasadką gwiazdka literki i cyferki(...)sekund- żelatyna się rozpuści.Do ostudzonej żelatyny wkładamy 4 łyżki musu, mieszamy , a następnie przekładamy do reszty naszego musu i mieszamy. Krok 3 Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Krok 4 Do rękawa cukierniczego przekładamy 10 łyżek kremu i zostawiamy go do dekoracji tortu. Resztę kremu zostawiamy i przekładamy do niego
Różowa kuchniaśmietaną , smakuje bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki 1 litr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka czekolady białej 1 paczka migdałów 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 Słoik dżemu ,bądź powideł Wykonanie Rozpuszczamy białą(...)czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami
Mój Smakfajny pomysł . Po schłodzeniu takiego toru super smakuje z gorącą kawą . Składniki 500 ml śmietany 200 ml serka mascarpone 10 dag pistacji 05 kg truskawek 2 tabliczki czekolady mlecznej orzechy laskowe do posypania(...)kilka malin do ozdobienia Spody do tortów jasne Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone ,następnie wcześniej rozpuszczoną czekoladę delikatnie wlewam do masy śmietanowej oraz pistacje i wszystko dokładnie mieszam aby składniki się połączyły . Przekładamy biszkopty masą śmietanową i ozdabiamy truskawkami i malinami ,na koniec posypujemy orzechami mielonymi i odstawiamy
Mój Smaktylko . Składniki 800 ml śmietany 30% 1 duża paczka herbatników maślanych 200 ml mascarpone 6 sztuk batonów bounty pól szklanki mleka Wykonanie Batony rozpuszczam z mlekiem na małym ogniu następnie odstawiam do wystygnięcia . Śmietanę ubijam(...)sztywno ,kiedy śmietana będzie już sztywna dodaje serek mascarpone i delikatnie wszystko razem mieszam . Kiedy śmietana jest już ubita ,a czekolada wystudzona , na blaszkę o wymiarach 31 cm wykładam na spód herbatniki i następnie śmietanę i czekoladę i tak przekładamy po wykorzystania wszystkich składników . Na wierzch ciasta można ozdobić owocami według własnego uznania ,doskonale się komponują owoce z super
Mój Smakduża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent 1 kubeczek serka mascarpone barwnik jadalny Pink cukier puder Wykonanie 2 torebki galaretek rozpuszczam w 500 ml wrzątku i dokładnie mieszam(...)przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała . Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik jadalny i mieszam , drugą część zostawiam białą
Mój Smakwcześniej posypaną ścierkę cukrem pudrem i rolujemy , i zostawiamy do przestudzenia . Składniki na masę 250 ml śmietany 30 % 1 serek mascarpone 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam . Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie
Mój Smaksosem malinowym bądź toffi i także smakuje super . Składniki ( składniki są na tortownicę 32 cm ) 1 litr śmietany 30% 1 kubeczek serka mascarpone 2 czekolady białe 3 łyżeczki żelatyny 1 duża paczka herbatników zbożowych pół kostki masła 1 łyżeczkę zapachu śmietankowego pół szklanki mleka sojowego waniliowego Wykonanie(...)następnie w garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem sojowym waniliowym , i odstawiam do wystudzenia . Kiedy żelatyna i czekolada stygnie , ubijamy śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową
Mój Smakwymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do tortownicy. Biszkopt piec w 175 stopniach do uzyskania złotego koloru. Składniki na Tiramisu: 500 g serka mascarpone, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 4 jajka, kieliszek likieru Amaretto, szklanka mocnej kawy espresso, 1/2 szklanki cukru, gorzkie , dobrej jakości kakao do oprószenia, 2/3 szklanki cukru(...)między czasie zdążyła nam się przestudzić. Następnie dokładnie myjemy jajka , można je również sparzyć. Żółtka miksujemy razem z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Przestudzoną kawę przelać do szerokiej miseczki i dodać do niej kieliszek likieru Amaretto. Białka wraz ze zwykłym cukrem ubijamy na sztywną pianę, najlepiej na małych obrotach. Ubitą pianę
Aromatyczne PodróżeKrem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz Składniki: pęczek białych szparagów (mogą być również zielone) 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól , pieprz , gałka muszkatołowa Wykonanie: Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić(...)szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać
Aromatyczne Podróżeszkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, budynie i kakao ubijam mikserem na gładką masę. Na koniec dodaję delikatnie pianę z białek(...)Przygotowujemy galaretkę używając 500ml wody. Pierwszy blat smarujemy dżemem, na to banany i tężejąca galaretka. Wstawiam do schłodzenia na około 30 minut. Śmietankę ubić z cukrem, dodawać partiami mascarpone. Dokładnie wymieszać. Przełożyć 3/4 masy na galaretkę, przykryć pokruszonym w dłoniach drugim blatem. Smacznego
Tagebuch po polsku