z masą serową - 1000 przepisów (strona:36/67)

Sernik czekoladowy 306

taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowySkładniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego15dag cukru4 jajka10dag margaryny3 łyżki mąki ziemniaczanej16dag czekolady deserowej Wykonanie:- składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce(...)wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowejmargarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników- do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę, wymieszać (pałką lub mikserem na niskich obrotach) aż uzyska jednolitą konsystencję i kolor

Smakołyki Bereniki
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 266

itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie czekoladowe (proszek) 1 płaska łyżka kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę(...)dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z kakao

W kuchni Karmel-itki
Sernik pomarańczowy 199

sernik z nutą pomarańczowąSkładniki:Na ciasto- 2 białka- 5 dag cukru pudru- 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka cynamonuMasa serowa- 1 kg mielonego twarogu- 1 budyń waniliowy- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego- 4 łyżki soku z pomarańczy- 3 białka- starta skórka z 1 pomarańczy- 200 ml śmietany 12 %Przygotowanie(...)minut.Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu i pieczemy jeszcze 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Brak tytułu 256

szybki obiad. Znalazłam fajny przepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego. Będzie jeszcze szybciej :)     Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja użyłam suszoną z torebki 3 łyżki oleju(...)szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie szczypiorek 1 łyżka majonezu - ja użyłam Majonez czosnkowy Kętrzyński    Śmietanę podgrzać na patelni, dodać pokruszony ser - roztapiać. Do masy serowej wsypać posiekany szczypior i dodać majonez.    Majonez o smaku czosnkowym 220g Wszystkich konsumentów poszukujących nowych wrażeń smakowych, a przede wszystkim „fanów” Majonezu stołowego kętrzyńskiego, zainteresują z pewnością, stworzone na jego

kolorowotorcikowo
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 282

mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą(...)dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 317

mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru   4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą(...)dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem

W kuchni Karmel-itki
Sernik z polewą czekoladową. 336

subtelnymi zmianami. Czekoladowa polewa dodaje niezwykłego smaczku. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru 3/4 szkl. mleka PIANA: 5 białek 3/4 szkl(...)WYKONANIE: Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę, jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) na 30 min., białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy łyżkami pianę tworząc falistą powierzchnię, ciasto wraca

Kuchnia Beaty
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 220

formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady (75%) 100 g masła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru(...)minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Entliczek pentliczek i oto serniczek 172

prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy(...)brytfance na cienką  warstwę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich twaróg i mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy tylko o rodzynkach, dla chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 308

ujmują nic a nic ze wspaniałego smaku . Składniki : Spód : 30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników  10 dkg roztopionego masła pół łyżeczki przyprawy do pierników  (opcjonalnie) Masa serowa : 1 kg sera ( u mnie taki w wiadereczku)  350 ml śmietany 30 %  5 łyżek cukru pudru 4 jajka 2 op cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 czubata łyżka mąki(...)żurawiny Wykonanie : Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę ,ale nie do całkowitej sztywności. Ser ubić z jajkami , dodać pozostałe składniki . Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać . Piec ok 70 min  w 170 'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sernik pomarańczowy z owocową glazurą 216

rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Wlewamy do pokruszonych ciasteczek i miksujemy na gładką masę, wykładamy na dnie blaszki i odstawiamy.      Składniki na masę serową wyjmujemy godzinę wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Miksujemy z twarogiem, cukrem i mąką. Jajka rozkłócamy ze sobą i łączymy delikatnie z resztą(...)ciasta przygotowujemy glazurę pomarańczową. Konfiturę, skórkę i sok z dwóch pomarańczy zagotowujemy i czekamy chwilę aż zgęstnieje. Cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Lekko przestudzoną masę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli komuś mało kalorii, można dodać bitą śmietanę na wierzch :) Doskonałość doskonałości i wszystko to doskonałe

sama złodycz
Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami na zimno 238

Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód:150g masła lub margaryny,150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić. Masa serowa:500g półtłustego twarogu, 400g jogurtu naturalnego, 500g czarnej porzeczki, 200g cukru pudru, 250g śmietany 30%,cukier waniliowy,4 łyżki żelatyny. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera(...)krótko zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić, następnie przestudzić. Miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód. Wstawić na 3-4godziny do lodówki, by masa stężała

Z miłości do słodkości
Sernik z lemon curd 232

trwało długo gdy dostałam sms`a "sernik jest pyszny. Dobry pomysł". Ha! i kto tu ma rację! Zapraszam do przetestowania sernika w swojej kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko(...)masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach.  Twaróg i serek ricotta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko skondensowane

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serowo-waniliowe bułeczki 219

które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ(...)ręczny Russell Hobbs  o mocy 350 Wat), dodajemy miękkie masło, ubijamy dalej na puch. Do miski przekładamy twaróg waniliowy i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, miksujemy na średnich obrotach. Do masy serowej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Cielaczek 378

Pyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość.Składniki:Ciasto kakaowe:3/4 szklanki cukru2 jajka2 szklanki mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 szklanka mleka3/4 szklanki olejuaromat śmietankowySer:50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy)3 jajka1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukruaromat śmietankowySposób wykonania:1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem(...)śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę

Kuchnia domowa Ani