z masą serową - 1000 przepisów (strona:31/67)

Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 197

dodawać ser, cały czas miksując. Wlać czekoladę, zmiksować. Rodzynki odcisnąć, do masy dodać alkohol, zmiksować.Rodzynki i migdały dodać do masy, wymieszać łyżką.Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc.Rano odwinąć gazę, wyłożyć paschę na talerz, zdjąć gazę z wierzchu. Udekorować blanszowanymi migdałami.Smacznego!A ja już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z białą czekoladą i sosem truskawkowym 318

małego rondelka, zalać wodą i zostawić do napęcznienia.Twaróg połączyć z roztopioną, białą czekoladą.Żelatynę wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia.Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z masą serową.Ubić kremówkę i ją również połączyć z masą.Całość przelać do małej, okrągłej formy wyłożonej folią.Porobić kilka kropek z kisielu truskawkowego na wierzchu sernika i porozmazywać w fikuśne

Kraina Miodem Płynąca
Sernik czekoladowo - kokosowy 315

wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać . Masę serową rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać masę kokosową a do drugiej masę czekoladową. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową  i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli

Słodkości i nie tylko
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 205

oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego(...)gładką masę z białą czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać jogurt, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z botwinką i ricottą 157

wpół twarde. Do miski dajemy ser ricotta, jogurt oraz jajka i mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do masy serowej. Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kuchenne Wariacje
90. Lekko i smacznie, czyli twarogowe kluseczki z miodem i jogurtem 323

lodówce i odgrzać gotując kilka minut. Przygotowanie Twaróg rozdrabniamy w malakserze, nie mielimy zbyt długo. Dodajemy kaszę i otręby, mieszamy dalej. Rozpuszczamy masło i lekko przestudzone dolewamy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  Przygotowujemy sobie powierzchnie na której będziemy układać nasze kuleczki, obsypujemy ją grubszą warstwą mąki. Ciasto może trochę przyklejać się

Symfonia Smaków
1514. Przekładaniec jabłkowy 180

utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 117

jednym dodajemy żółtka i całe jajka. Na koniec wlewamy sok z limonek i wsypujemy mąkę. Miksujemy krótką chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Nie przejmujcie się tym, że masa serowa jest bardzo rzadka - tak ma być ;)4. Wylewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód (nie trzeba go wcześniej podpiekać). Wstawiamy tortownicę z ciastem do większej blaszki, naczynia żaroodpornego lub brytfanki, następnie

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik wiedeński 365

przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek.  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota, dodać twaróg, ucierać dalej dodając po jednym żółtku.  Do masy serowej dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.  W wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie ułożyć warstwę

Pasja Smaku
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 332

deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto.To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta.Ciasto(...)piekarnika na 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.Do masy serowej dodajemy obie mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Pyszne ciasto bananowe 5516

czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMYCiasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100 g. cukru sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów 500 g twarogu  z wiaderka lub dobrze zmielonego  5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku(...)Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w  zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści.  Dodawać po  łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na  banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz.  Przygotować polewę. Czekoladę

W kuchennym oknie Ewy
SERNIK Z COCA-COLĄ 207

pudru oraz ser twarogowy sernikowy. Całość dokładnie mieszamy dodając czarny barwnik spożywczy. Przygotowaną wcześniej coca-colę z żelatyną delikatnie podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji po czym dodajemy stopniowo do masy serowej powoli i dokładnie mieszając. Całość wylewamy na wcześniej przygotowaną masę herbatnikową na biszkoptach i umieszczamy w lodówce. W garnku ponownie wsypujemy 25g żelatyny spożywczej, które zalewamy 2 szklankami coca

Mentor Smaku
Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 140

żurawinąSkładniki:(na 9-10 sztuk)spód:80 g ciastek digestive40 g masłamasa serowa:130 g białej czekolady60 ml śmietany kremówki (38%)400 g serka kremowego2 jajka60 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić(...)lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody. Na wierzchu równomiernie rozsypać żurawinę, delikatnie wcisnąć w masę.Piec w 150 st. C. przez 30 minut.Ostudzić w zakmniętym piekarniku, następnie schłodzić przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 189

mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.  Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukieri dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki.Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki

Moje Kuchenne Rewelacje