z masą serową - 1000 przepisów (strona:24/67)

Waniliowy lekki sernik i przedszkolne prezenty 155

bardziej zwartej konsystencji dodajcie całe jajka. Bardzo polecam, bo schłodzony w lodówce smakuje pysznie. Waniliowy lekki sernik Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa(...)ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie

Mia Cucina Sofieta
Panini zapiekane z serem 173

ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku.  Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową.  Umieścić pod grillem

Stare Gary
Miętowy sernik z czekoladą 175

Moja 100% improwizacja!! Do tego serniczka użyłam serka ricotta i mascarpone, bo tylko taki miałam pod ręką. Wydaje mi się, że lepszy wyjdzie z gęstego serka , ponieważ do masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę rozrzedzi.  Trochę obawiałam się tego syropu, bo to przecieżwoda w serniku…. W trakcie pieczenia serniczek ładnie urósł, by potem równie ładnie opaść(...)czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm)  i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lodówce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki,  proszek budyniowy i syrop miętowy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy

Mia Cucina Sofieta
♥ Sernik mojej Mamy ♥ najlepszy na świecie!!! 652

szkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; kakao. Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao. Masa serowa: 1 kg mielonego sera; 3/4 szkl. oleju; 1 szkl. cukru; 2 budynie śmietankowe/waniliowe; 1/2 l mleka; aromat śmietankowy/waniliowy/migdałowy; 2 całe jajka; 4 żółtka. Cukier ubijamy z olejem(...)długo (serniki tego nie lubią :) ) Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem

Miksturownik
Sernik piernikowy 201

piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny(...)jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym

Na słodko lub wytrawnie
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 166

niewielkiej (dodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem i podałam na stół wraz z bułeczką i - oczywiście - lampką białego wina.zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, masa serowa zaczęła zastygać na widelczyku ;)Firmie EMAKO

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na zimno z truskawkami 420

naszą formę. Na tak przygotowane dno wykładamy biszkopty, a na nie przekrojone na cztery części truskawki, ale nie wszystkie - pamiętajcie, żeby zostawić sobie trochę na potem ;) Teraz kolej na masę serową - ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie, ciągle miksując, dorzucamy kolejno cukier puder, serki homogenizowane i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Teraz nasza masa ląduje na biszkoptach i truskawkach. Wyrównujemy wierzch łyżką(...)przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko na środku - to jedyna rzecz, jaka udała się bezbłędnie :)Gdy galaretka będzie na wpół stężała, wylewamy ją na ciasto. Potem

Kulinarne zapędy Kokosa
Prosty sernik na zimno z truskawkami. Ciasto bez pieczenia. 326

laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy 100 ml zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką

Aga w kuchni
Rolada serowa na zimno 9621

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać (fot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę do lodówki, aby dobrze stężały.Herbatniki wyjąć z paczki i ułożyć na pergaminie tak jak na zdjęciu 2 (fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami(...)spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3). Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową (fot.4). Teraz (trzymając za boki pergaminu) składamy roladę do środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się nie "rozjechały" (fot.5

Świat Ciasta
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 163

migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich (200 G) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła śliwkowe  rum Składniki na masę serową 500 g twarogu sernikowego (użyłam Presidente) 250 g serka mascarpone 2 duże jajka (jeśli mamy małe lepiej dodać 3) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania fix-u do sernika(...)minut w 180 stopniach. Uwaga !! Placek dolny piekę tylko 10 minut. Musi być tylko podpieczony, ponieważ potem będzie jeszcze raz pieczony razem z serem. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy połączyć z cukrem i mascarpone. Dodać jajka, miód, mąkę ziemniaczaną, fix do sernika i aromat waniliowy. Wymieszać mikserem, na koniec dodać do masy skórkę pomarańczową. Masę twarogową wylać

Mania Gotowania
Sernik na zimno 125

galaretkę trzeba rozpuścić w szklance przegotowanej wody i wystudzić. ( Najlepiej na balkonie :) Przestudzoną galaretkę miksuj z serkami homogenizowanymi.Pokrojone galaretki umieść w keksówce, wyścielonej folią aluminiową, wymieszaj i zalej masą serową.Galaretki w keksówceCałość wstaw do lodówki. I cały deser jest gotowy :)Można porozkładać galaretki w kokilkach i w nich zalać masą serową, ewentualnie w innych naczyniach - to zależy

Lawendowe Niebo
Serniczki z murzynkiem - bez sera! 205

Niedawno podałam Wam przepis na murzynka. Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie sera, a śmietany. Do tego odrobina aromatycznej wanilii i troszkę pokruszonego ciasta na wierzchu. Przed upieczeniem masa serowa jest dość rzadka, ale nie przejmujcie się tym, serniczki wyjdą idealne;) Inspiracja       Składniki

Z miłości do słodkości
Ostre roladki z tortilli 199

wędzonej4 suszone pomidory przygotowanieserek Almette wymieszać z jogurtem, Papryczkę jalapeno pozbawić pestek, drobno pokroić i dodać do sera. Awokado pokroić w kostkę  i połączyć z masą serową. Posolić do smakuTortillę lekko podgrzać, najlepiej w kuchence mikrofalowej, aby dawała się łatwo zwijać. Pomidory pokroić w paski Na każdym placku rozsmarować masę serową, posypać płatkami chili

Stare Gary
Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką 209

Margarynę rozpuścić, ostudzić.Do margaryny dodawać partiami mąkę kukurydzianą, jajka, cukier, proszek do pieczenia - mieszać.Do powstałej masy dodać mąkę pszenną - zagnieść ciasto. Około 3 łyżki ciasta zostawić. Z reszty uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą.Włożyć do lodówki na 30 min.MASA SEROWA:400 g sera białego1 szkl. cukru2 jajka50 g rozpuszczonego  masła jeżyny  Wszystko miksujemy blenderem(...)powstanie jednolita masa.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką.Tortownicę średnicy 26/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do tortownicy ( przy pomocy wałka ), uformować rant wysokości 4cmNa ciasto wylać masę serową. Ułożyć owoce.Kruszonka owsiana:3 łyżki pozostawionego wcześniej ciasta4 łyżki cukru0,5 szkl. płatków owsianychWszystko połączyć, rozkruszając w palcach.Kruszonką posypać wierzch ciasta.Piec w 170 stopniach około 60 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik toffi na wafelkowym spodzie 184

Szczerze mówiąc wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam.   Sernik toffi na wafelkowym spodzie Składniki: Spód: około 400 g wafelków o smaku toffi 30 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera ricotta 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania budyniu krówkowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch(...)wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budynie, aromat i mleko. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka

Mania Gotowania