z masą serową - 1000 przepisów (strona:18/67)

Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 188

połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Całość studzimy, wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki do czasu stężenia. Ok. godziny. Masa serowa: 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona(...)czasu aż uzyskałam kremową konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty

Blondynka Gotuje
Rabarbar kontra tiramisu 197

dobrego rabarbarowego tiramisu trafiłam na różne wersje, ale ta przemówiła do mnie najbardziej. Wszystko dzięki dodaniu ponczu z rumem- ostry smak alkoholu powinien dobrze przełamać słodycz musu rabarbarowego i masy serowej. I dokładnie tak jest- deser jest delikatny w smaku, ale nie mdły. Idealny. Wybaczcie beznadziejne zdjęcia, ale nawet nie planowałam, że to ciacho nada się na bloga, a zanim(...)żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się

les mirabelles
Serniczki Herbaciane z Truskawkowo - Czekoladową Niespodzianką 172

jednym zdjęciu. To zaczynamy od dołu: spód ciasteczkowy, cienka warstwa rozpuszczonej mlecznej czekolady, na to wyłożyłam truskawki pokrojone w kosteczkę, truskawki polałam dodatkowo odrobiną czekolady, a na koniec masa serowa i dekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich. Tylko jeden, bo moje dziecko protestowało i tak jak widzicie trzy serniczki(...)gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyciągnęłam serniczki z obręczy udekorowałam wiórkami z czekolady, na wierzch ułożyłam połówki truskawek

Blondynka Gotuje
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 208

można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Masa budyniowa: 1,5 budyniu waniliowego 500 ml mleka(...)momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około

Mania Gotowania
Sernik wiedeński z brzoskwiniami 396

porcjami zmielony twaróg i mieszać połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia się i uzyskania jednolitej masy.Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać część masy posypać połową pokrojonych brzoskwiń znowu masę(...)posypać resztę brzoskwiń i wylać resztę masy serowej. Wyrównać masę na górze i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę.Wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić jeszcze na 15 min.Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia.Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Italian cheesecake 162

Potrzebujemy:Na spód:- 125 g mąki pszennej- pół łyżeczki soli- 50 g ricotty- 50 g miękkiego masła- 100 g cukru pudru- masło - do wysmarowania tortownicy- mąkę - do oprószenia tortownicyNa masę serową:- 450 g ricotty- 100 g cukru pudru- 25 g mąki pszennej- 2 jajka- szczyptę soli- 60 ml soku z cytryny- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej(...)Mieszamy wszystkie składniki na spód, do momentu uzyskania jednolitej masy.Smarujemy masłem tortownicę, lekko oprószamy mąką i wyklejamy jej dno masą na spód.Przy pomocy miksera mieszamy wszystkie składniki na masę serową. Powstałą masę wylewamy na spód sernika.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut (wierzch ma się lekko zbrązowić).Po wyjęciu z piekarnika środek sernika będzie sprawiał wrażenie

W mojej holenderskiej kuchni
Sernik 122

żółtka,     3 szkl. maki zwykłej,      3 łyżki cukru,      2 łyżeczki proszku do pieczenia,      kostka margaryny Masa serowa:     1kg. sera,     3/4 kost. margaryny,     1 szkl. cukru,     3 całe jajka,     1 budyń śmietankowy(...)podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części,   większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno z cukrem i na wierzch pokruszyć resztę ciasta.  Piec 50-60 min. bez termoobiegu (góra /dół

Kuchnia Beaty
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 212

kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest super gęsty) - 165g miękkiego masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych(...)dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto

Smaczne Zdrowe
Poniedziałkowy "fit" - serniczki żurawinowe z patelni 133

mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej.    Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini serniczki z czereśniami 172

pieczenia. Następnie dodawać do sera utarte żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do sera, wymieszać. Do silikonowych foremek, nakładać do połowy masy serowej, na masę układać po 3 czereśnie i znów nałożyć masę serową. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone serniczki, podawać posypane cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
1497.Naleśniki zapiekane..polane syropem klonowym 149

Naleśniki..ale ciut inaczej....przełożone masą serową , polane masą śmietanową i zapieczone...a następnie polane syropem klonowym...który można kupić w Anielskich Przysmakach..po prostu rewelacja... "KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać  jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów.  A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe(...)jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem.Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą serową. 1 szkl.słodkiej śmietanki 1 jajko 2 łyzki cukru pudru Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkiem Polać naleśniki,nakryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Mini torciki 200

wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy(...)garnku. W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującej masy serowej. Mieszamy aż masa zgęstnieje.  Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Salonik smaków
Podwójny sernik waniliowo - dyniowy 129

małe jajka 180 g masła- zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową:  1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder) 3 jajka 50 g mąki 1 torebka budyniu waniliowego

SMYKWKUCHNI
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 379

przestudzić i odcedzić.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku(...)delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową,- połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki

Codzienna kuchnia niecodzienna