mogę się już tego wszystkiego doczekać! Póki co jednak, mam dla Was sernik, który stanowi połączenie zimowo-wiosennych smaków. Jest więc kakaowy, chrupiący spód, a na nim intensywnie czekoladowa masa serowa. Na niej druga warstwa, tym razem świeżo-cytrynowa, a całość pod wyśmienitą, cytrynowo-migdałową kruszonką, którą podpatrzyłam u Erica Lanlarda w jego Czekoladzie . Muszę przyznać, że dość długo myślałam(...)pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (70%) sok z 1 cytryny kruszonka: 25 g zimnego masła skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza(...)spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem składników na masę serową z lodówki – muszą być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód : 250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy
Poezja smakupewno zrobi wrażenie na Waszych gościach :) Wypróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 200 g herbatników (użyłam Petitki) 70 g masła SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 250 g mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu (proszek(...)pył, dodaj do nich stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując po 15 sekund
Słodko-Słony Świat Ilonyznajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo 50 g masła Masa serowa: 750 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu waniliowego ¾ szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego(...)średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu
Mania Gotowaniamokry piasek, który przełożyłam do tortownicy o średnicy 26 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam łyżką i wstawiłam do lodówki. W tym czasie zabrałam się za masę serową.Masa serowa:900 g sera półtłustego, ja użyłam z wiaderka Wieluń (nie jest wodnisty jak inne sery)3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajka1/2 szklanki kremówki(...)ekstrakt waniliowy. Miksowałam krótko i szybko, tylko do połączenia się składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na samym końcu dodałam pokruszoną chałwę i wmieszałam ją w masę łyżką. Masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę. Po godzinie wierzch bardzo lekko się zarumienił i stał się sprężysty
Blondynka Gotuje200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Zimną, tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę dodajemy, stopniowo, do masy serowej i ponownie mieszamy. Masę nakładamy na wystudzone tartaletki przy użyciu worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki(...)wcześniej z lodówki, nakładamy śliwki i dekorujemy skórką z cytryny. Tartaletki sernikowe ze śliwkami, to bogactwo smaków i aromatów. Z każdym kęsem nabieramy ochoty na więcej. Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z wyraźnym i ostrym smakiem śliwek idealnie się uzupełniają, tworząc bardzo zgraną kompozycję. Inspiracją do tego deseru był dla mnie przepis Kasi Wilkosińskiej. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkoboki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub niczym nie smarować (ja wybieram pierwszą opcję) - masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównaćMASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia(...)sięskładników- gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika, zwłaszcza na środku- sernik może trochę urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinien lekko opaść i wyrównać ewentualne nierówności powstałe podczas rośnięcia- sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku
Smakołyki Berenikijeszcze tu: Pasje Ines. Wszystkie te przepisy trochę różnią się od siebie, pozbierałam trochę z tego, trochę z tamtego i stworzyłam swój krówkowo - kokosowy!!! Sernik krówkowo - kokosowy. Składniki: Masa serowa: 750 g sera mielonego; 3 jaja; 5 łyżek cukru; kilka kropli olejku waniliowego; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 400 g (puszka) masy krówkowej (ja użyłam krówkowej z kokosem); 1/2 szkl(...)pył" w blenderze. Łączymy z rozpuszczonym masłem i dodajemy wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. A powstałą mieszanką wykładamy formę i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Przygotowanie masy serowej:Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i cukier waniliowy. A następnie olejek waniliowy, masę krówkową (odkładamy 3 łyżki na dekorację) i śmietankę. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe
Miksturownikdrożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę(...)blenderem – żyrafą. Wlewamy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam go do miski, dodałam jajko, cukier, ekstrakt i zmiksowałam blenderem – żyrafą. Po godzinie ciasto odgazowujemy, dwu lub trzykrotnie uderzając
mojewypiekiinietylkoniego po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodałam mąkę, a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Po każdym składniku miksowałam masę. 3/4 masy wyłożyłam na dno foremki. Wszystkie składniki na masę serową wrzuciłam do miski i krótko zmiksowałam. Tylko do momentu połączenia składników. Masę serową wyłożyłam na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyłam pozostałą masę czekoladową. W tym momencie napotykamy trudność, ponieważ masa(...)czekoladowa jest już gęstsza niż masa serowa i ciężko jest ją rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby brownie nie stwardniało. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna
Relaxtimeidealny dla wybrednego podniebienia. Ani on budyniowy, ani on zbity... on jest po prostu malinowym cudem.Duża blacha przeżyła w naszym domu niecałą dobę. - To chyba najlepsza rekomendacja! :)SKŁADNIKI:Masa serowa:- 1 kg sera 3-krotnie zmielonego (ten w wiaderku nadaje się świetnie)!- 3/4 kostki masła,- 6 jajek,- 2 szklanki cukru (aczkolwiek, jak ktoś lubi mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość(...)cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy do masy serowej - dokładnie mieszamy, nie za długo.2. Maliny. Blendujemy i gotujemy na małym ogniu z odrobiną cukru żelującego. Odparowujemy je ile się da! :) Studzimy.3. Gdy malinki wystygną, mieszamy je z masą
Wypisz Wymalujżelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy dwie łyżki rozpuszczalnego kakao, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość nakładamy łyżką do szklanek, wychodzi około po trzy łyżki masy do szklanki. W środek masy wciskamy kieliszki(...)Wkładamy wszystkie szklanki do lodówki na około godzinkę. 2.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Do kieliszków nalewamy gorącej wody ( ja do tego wykorzystałem strzykawkę), powoli wyciągamy kieliszki z masy serowej. Powinno się pojawić ładne wgłębienie na masę karmelową. Masę kajmakową mieszamy z 4 łyżkami mleka, dzięki temu będzie bardziej płynna. Napełniamy wgłębienia serniczków masą karmelową, po dwie łyżeczki karmelu
zjem to blog kulinarnyspód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut- podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięciaMASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową- żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników- białka(...)wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka
Smakołyki Berenikimiski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy cukier puder i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Letnią żelatynę wlewamy do masy serowej i mieszamy.Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany kruchy spód z truskawkami. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa stężeje (ok. 2 h)Galaretki rozpuszczamy
kulinarnyJa