Jednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Pychota! A na dodatek robi się nie tak ciężko. Lista zakupów: Czekoladowe ciasto: 50 ml wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 100 g masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym Oczywiście można też użyć zwykłego lub dodać aromat do ciast. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalny dodatek, ja postawiłem na konfiturę wiśniową z Biedronki (brak na zdjęciu) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Sernik czekoladowo-waniliowy'; listonic
Proste-przepisy.plustach. W sam raz na zbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie Ponadto 20 sztuk pierniczków Polewa Przygotowanie Ciasto Wszystkie(...)składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę Masa serowa Z 8 białek (2 białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel mogiel dodać do masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać
RAROSSAcukru pudru - 375 g masła (mocno schłodzonego) - 3 żółtka - 1,5 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina wody różanej (opcjonalnie, ale warto) Masa serowa: - 2 kg tłustego twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu(...)nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut (do zezłocenia). Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w blaszce do przestudzenia. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ twaróg zrobiłam sama, nie wymagał on mielenia – przełożyłam go do dużej miski. Do twarogu dodajemy miękkie masło i cukier puder – miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Następnie wbijamy całe
mojewypiekiinietylkominutach, gdy sos zgęstnieje i przybierze lekko karmelową barwę, rondelek zdjąć z ognia, a sos ostudzić (nie można podgrzewać za długo, gdyż sos za mocno zgęstnieje)MASA SEROWA- serek wymieszać z cukrem- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć ją z serkiemPRZYGOTOWANIE DESERU- na dno pucharków wyłożyć połowę kremu bananowego, na nim ułożyć po 1,5 pokruszonego herbatnika, połowę masy(...)serowej oraz trochę karmelu, następnie należy powtórzyć warstwy: masę bananową, herbatniki i masę serową- deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować sosem karmelowym i plasterkami banana Połączenie banana, sosu karmelowego oraz delikatnej masy serowej idealnie komponuje się w tym deserze. Najlepiej smakuje on schłodzony, poszczególne warstwy są wtedy dobrze widoczne podczas konsumpcji
Smakołyki Berenikipieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową. Masa serowa: - 750 g twarogu; - 3 jajka; - puszka mleka skondensowanego słodzonego; - opakowanie cukru wanilinowego; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 80 g mlecznej czekolady; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)zmiksować tylko do połączenia się składników. Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika. Piec w temperaturze
dom-agi.plSkładniki na tortownicę o średnicy 28 cm. Składniki na spód: 200 g herbatników150 g masłaSkładniki na masę serową:1 kg sera trzykrotnie mielonego1 szklanka cukru5 jajek5 łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejSkładniki na mus:250 g malin2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Przepis na spód:Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu(...)wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.Przepis na masę serową:Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy
Emcia Pichcisera (pozostawiając tę samą ilość pozostałych składników). Ciasto polałam polewa czekoladową. Polecam bo jest bardzo smaczne. Sernikobrownie Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 1 h 15 min. (brownie 20 min, masa serowa 55 min.)| Blacha: 30 x 24 cm.| Źródło: link Spód brownie 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 niepełna szkl. cukru(...)pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki pszennej Masa serowa 1 kg sera (użyłam dwukrotnie więcej sera niż w przepisie wiaderka z Piątnicy) 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego 2 jajka Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej (użyłam deserowej Wedla) 1 czubata łyżka masła 2-3 łyżki pozostałego mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mleka (jeśli masa jest za gęsta
coolinarnastrefa.blogspot.comuzyskania jednolitej masy-10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- do ciepłej żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić(...)przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek- gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić- gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę- w 130ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia- owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć- na zastygniętej masie serowej układać
Smakołyki BerenikiSkłaniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3szklanki kakao Masa marshmallow: 300g pianki 750g cukru pudru 3 łyżki wody Masa serowa: 400g serka mascarpone 150g serka waniliowego sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś nie przepada za cytryną można ją pominąć, masa nadal będzie pyszna) Pracę nad tortem(...)przygpotowaną masę przelewamy do tortownicy ( lub kilku spodów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 - 35 min, do tzw. suchego patyczka. Masa serowa do smarowania naszych spodów powstaje poprzez wymieszanie (najlepiej łyżką) dwóch rodzajów serka i na koniec dadaniu soku z cytryny( jesli ktoś nie przepada za smakiem cytryny można ją pominąć
Kolizje Smakówpokruszyć (w malakserze lub tłuczkiem w misce lub woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach(...)się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka, miksując wolno przez ok.15-30 sekund po każdym dodanym jajku. Śmietanę kremówkę podgrzać z ksylitolem, chwilę pogotować, lekko przestudzić. Następnie dodać ją do masy serowej razem z wanilią i zmiksować (lub dodać stopioną białą czekoladę).Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok.15 minut
Smaczne Zdroweklasycznego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja do przepisu wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą serową i jest dość wilgotna (głównie, jeśli chodzi o spód). Najlepiej po upieczeniu nie kroić go, tylko schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest(...)przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając- na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną
Smakołyki Berenikirozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył, a następnie wylepić spód pokruszonymi ciastkami wymieszanymi wcześniej z kilkoma łyżkami roztopionego masła. W celu zasklepienia spodu należy wstawić go do lodówki(...)napar herbaciany. Czynność ta od początku do końca prowadzona jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy
Symfonia Smakówsię dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki:ciasto kruche80g mąki pszennej40g masła lub margaryny40g cukru(...)cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać
Smakołyki BerenikiCiasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!! Sernik krówkowy na spodzie Oreo(...)Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo (2 opakowania) 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki) 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie) Wierzch
Mania Gotowaniawielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki możemy studzić, przygotowując(...)się do konsumpcji.Mini serniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki z kremem truskawkowymSkładniki:ciasto kruche70g
Smakołyki Bereniki