łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki cukrumasa serowa* 150 g sera białego * 2 łyżki śmietany* 3 łyżki cukru* 1 łyżka budyniu wiśniowegoSposób wykonaniamasa serowaWszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko.ciastoW jednym naczyniu zmieszać składniki suche, a w drugim składniki mokre, następnie połączyć składniki i zmiksować tylko do połączenia.Foremki wyłożyć papilotkami, włożyć do każdej po łyżce(...)ciasta, następnie włożyć po łyżce masy serowej, następnie znowu po łyżce ciasta.Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Mix smakujakie pyszne! Dziecko zjadło 3 serniczki, mnie udało się zjeść jeden i wiecie co? Miałam ochotę na jeszcze..... Składniki na 4 szt:Spód: 150 g ciastek typu Oreo Masa Serowa: 500 g sera białego (użyłam 2 kostki) 2 łyżki soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego cukier trzcinowy Skworcu do smaku - nie ważyłam, miksowałam i próbowałam :) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona(...)delikatnie polałam częścią rozpuszczonej czekolady. Drugą część czekolady wylałam na szklaną płytkę, rozsmarowałam cienko i wstawiłam do lodówki i czekoladę i deskę z obręczami. W następnej kolejności zajęłam się masą serową. Ser miksowałam do czasu osiągnięcia kremowej konsystencji, następnie wlałam jogurt, sok z cytryny i dosypywałam cukier. Dosypywałam dotąd, aż uzyskałam odpowiedni dla mnie poziom słodkości masy. Żelatynę rozpuściłam
Blondynka GotujeSkładniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder(...)zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy). 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka). Masa serowa: Twaróg miksujemy z budyniem (proszkiem), mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i również miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem
Qchnia po prosturodzaju wypiekach, dlatego nie będę się na ten temat rozwodzić. Napiszę tylko, że są pyszne, bezmączne i zdrowe, a fasola jest niewyczuwalna. Żeby nie było nudno, postanowiłam muffiny nadziać masą serową. Po upieczeniu i spróbowaniu stwierdziłam jednak, że masa jest mało wyraźna i praktycznie ginie w muffinach. Znacznie lepiej smakują z kwaśnym dżemem, tworzy się fajny, smaczny kontrast(...)takiej właśnie wersji szczerze Wam je polecam. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję jedynie z masą serową, radzę dodać rodzynki lub żurawinę, żeby nieco ożywić jej smak;) Muffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon
Powiedz dietom nieSpód: Herbatniki rozdrobnij w blenderze, przesyp do miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: W misie miksera umieść ser, żółtka, miód, rozpuszczoną kawę Inkę Klasyczną oraz likier kawowy i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną(...)pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut. Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko wystudź go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćpomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu- żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- do ciepłej żelatyny dodawać po jednej kilka łyżek masy serowej, cały czas mieszając- tak przygotowaną mieszankę wlać do masy serowej, zmiksować do powstania gładkiej masy- masę wylać na spód z herbatników, schłodzić w lodówce do zastygnięcia- z pomarańczy zetrzeć skórkę(...)żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą żelatynę wlać do ciepłej masy pomarańczowej, wymieszać, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- letnią masę pomarańczową wylać na zastygniętą masę serową, całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocSernik pomarańczowy bez pieczenia jest w smaku delikatnie pomarańczowy, a lekko czekoladowy spód dobrze harmonizuje z mocno pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie
Smakołyki BerenikiSKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa: 1,5 kg sera białego, 1/2 kostki masła, 10 jajek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki mąki krupczatki, 5 dag rodzynek(...)SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń, mąkę krupczatkę oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy
Tradycyjna kuchnia KasiDodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godziny do tzw suchego patyczka
Zainspirowana w kuchnipotem dolewać do nich wody. Następnie dodajemy wiśniówkę i cukier. Gotujemy około 5 minut. Na samym końcu dodajemy mąkę. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy(...)serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą. Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę i 20 minut w 180 °C (na górnej grzałce
Mania Gotowaniawszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy Łatki, kropeczki: 4 banany 1 budyń waniliowy 1 łyżka kakao 6 łyżek masy serowej Miękką margarynę(...)żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną kakaowym ciastem, po czym nakładamy na nią łyżeczką mus bananowo- kakaowy, tworząc łatki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Smakowy RajPrzedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na przemian z masą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór. U mnie, jak widać na zdjęciach, paski są delikatne i następnym razem zrobię bardziej wyraziste. Tak czy inaczej, jest pyszny. Nie za słodki(...)marmurkowy z Nutellą (12 porcji, tortownica o śr. 21 cm) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na masę serową: 800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie 5 jajek ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych) 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego
karmelowyjuż rozpoczął czereśniowy sezon , hmm ?Dziś mam dla Was przepis właśnie z czereśniami!Będzie to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni!Łatwo , szybko i przyjemnie!Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D SKŁADNIKI :CIASTO :-margaryna – 125g- cukier – 100g-jajko – 2szt- mąka(...)pszenna – 125g- proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA:- margaryna – 40g- cukier – 80g- jajko – 2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy po 1 jajku i cały czas
Ostra na Słodkopracy, ale też od internetu, a co! Na osłodę zostawiam Wam wybitnie wręcz letni serniczek. Banalnie prosty, bez pieczenia, bez cudowania. Klasyka, czyli kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna, kremowa masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów(...)delikatny. Spróbujcie, zanim otuli nas jesień... Sernik waniliowo-jogurtowy z owcami i bzową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 350 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru waniliowego 30 g cukru pudru 4 listki żelatyny 100 ml mleka dodatkowo: 145 g moreli 45 g czereśni
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie specjalny w wiaderku, jeśli mamy zwykły twaróg należy go zmielić) 200g jagód ( mrożone lub świeże) 2 budynie śmietankowe 1,5 szklanki drobnego cukru ( najpierw(...)margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło i ucieramy. Następnie dodajemy ser, zblendowane jagody i budynie. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy
Czerwona Porzeczkamleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Masa serowa: 1 kg sera białego 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki cukru 1 żółtko śmietana (opcjonalnie, w przypadku gdy ser biały jest za sypki) 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie(...)wcześniej należy wyparzyć jajko) i oba cukry. 5. Dokładnie mieszamy. W przypadku gdy widzimy, ze ser jest za sypki, dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. 6. Nasza podstawowa masa serowa już jest gotowa. 7. Teraz następuje etap, podczas którego, albo używamy masy serowej, którą zrobiliśmy, albo sobie ja urozmaicamy, np. rodzynkami, owocami lub cynamonem. Ponieważ, ja miałam
Kulinarnie z Polką na Kresach