popękany , nie opadnięty ... no cóż idealny jak nic :) Składniki : Na spód : 240 g herbatników lub innych kruchych ciastek rozgniecionych na drobny proszek 60 g masła rozpuszczonego Masa serowa : 1 kg sera twarogowego 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można pominąć ,jeśli używamy sera własnoręczne mielonego(...)utrzeć mikserem na jednolitą masę . Tylko do połączenia składników , nie napowietrzamy masy. Na dolną półkę piekarnika wstawiamy blachę z wodą i nagrzewamy go do temp. 170'C Masę serową wlewamy na schłodzony spód i umieszczamy blachę na kolejnej półce piekarnika. Powstająca para wodna wpłynie na delikatność sernika i zapobiegnie pekaniu. Po 15 minutach obniżamy temp pieczenia
Malinowa KawiarenkaSPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek z tego przepisu MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody(...)Dodać jogurt a na końcu zimną żelatynę. Z biszkopta foremkami do ciastek wyciąć gwiazdki i po jednej włożyć na dno kieliszka, na biszkopt położyć łyżeczkę konfitury, następnie szprycą wycisnąć masę serową, na którą wylewamy galaretkę. Na środek można położyć po jednej wisience z konfitury
Blondynka Gotujeznacznie gorzej. Mam kilkanaście zaległych i ambitne plany, aby na blogu pojawiał się codziennie nowy przepis. Zobaczymy czy mi się uda. Póki co zapraszam na pyszny serniczek. Składniki na masę serową: 500 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 125 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego garść rodzynek 4 duże jajka skórka otarta(...)dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Dorzucić rodzynki. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Piec w temp 160 st..C w piekarniku z termoobiegiem przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku. Schłodzoną
Gosia gotujekarmelu. Jest uroczy i obłędnie pyszny. Spróbujecie...? Sernik kardamonowy z różą i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch(...)przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukier, kardamon, jajka i śmietanę zmiksować tylko do połączenia składników. Na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę, na wierzch wyło¿yć masę serową. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec około 1 godziny, aż wierzch sernika będzie ścięty. Ostudzić w piekarniku. Figi pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezależności od foremek) Spód: 100 g mieszanki ciastek i orzechów (ja użyłam herbatniki i pokruszone orzechy ziemne, można użyć też np ciasteczek owsianych lub samych orzechów) 2 łyżki masła Masa serowa: 200 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 150 g mascarpone 75 g cukru 2 jajka 1 łyżka chałwy 1 łyżka masła sezamowago/tahini (można zastąpić również chałwą) Wierzch: 100 ml śmietanki(...)muffinki i ugnieść łyżką. 2. Twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, jajka, chałwę i masło sezamowe zmiksować na gładko - jak najszybciej, jedynie do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy. 3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki). 4. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 150*C. Po upieczeniu zostawić na ok 5 minut
Kto ugości moich gości?Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam..Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia(...)już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka octu winnego Jamar MASA SEROWA 25 dag chudego sera białego 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe( brzoskwiniowe) 1/2 litra śmietany 30% lub 36% 1 "śnieżka" w proszku Wodzisław POSYPKA 1/3 kostki margaryny 10 dag wiórków
Moje domowe kucharzenieżółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Masa serowa 1 kg sera w wiaderku 5 jaj 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach śmietankowy 0,5 szkl. oliwy(...)tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić. Obniżyć temperaturę piekarnika do 180oC. Na wystudzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec ok 1h 20 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można posmarować delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową i pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku. Sernik przechowywać
coolinarnastrefa.blogspot.comPuszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni. Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru pudru - 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36% - 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 cukier waniliowy - garść rodzynek - 1 puszka ananasów - 1 torebka galaretki ananasowej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)dekoracji ). Tortownice ( 26 cm ) napełnić masą i wstawić na godzinę do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzchu masy serowej ułożyć pozostałe owoce i zalać krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce Uwaga – sprawdzona rada 1) na dno tortownicy można wyłożyć okrągłe biszkopty zanurzone wcześniej
Świat SmakuJako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny(...)kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Masę serową wkładamy do każdej tartaletki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki przez około 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka kakao 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny(...)zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsposobem (przez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na masę serową: 3 opakowania twarogu chudego, każdy 275 g (klik) 2 opakowania serka puszystego waniliowego Capresi (klik) duża garść świeżej bazylii 3 jaja 1 łyżka cukru waniliowego ok. 7- 8 łyżek(...)wyjmujemy (po chwili spokojnie można wyjąć go z formy - szybciej wystygnie). Po ostygnięciu dekorujemy wierzch sernika dżemem z jeżyn i listkami świeżej bazylii. Smacznego! Nam zostało trochę masy serowej, więc zrobiłyśmy kilka mini- serniczków w formach i papilotkach do muffinek
Symfonia Smakówjest w użytym serze. Wykonanie jest proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość jeśli chodzi o zastygnięcie sernika. Sernik można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. masa serowa: 1 kg sera (użyłam twaróg Hanusi z Mlekovity) 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka truskawkowa lub brzoskwiniowa 8 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru biszkopt: 1/2 szklanki(...)galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić. Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Masę serową wylać na biszkopt do foremki, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce. Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć wylać na sernik. Wstawić
Kuchcik gotujepołączenia składników.Następnie dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, ponownie przez chwilę zmiksować.W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.Białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni.Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.POLEWA:Krówki roztopić
Ze smakiem i z pasjąwiem, nie doszukiwałam się źródła. Mi wystarczy, że efekt jest rewelacyjny.Kokosowe mini serniczki z ananasowymi kwiatamiSkładniki:(na 10 sztuk)spód:65 g ciastek digestive10 g wiórków kokosowych30 g masłamasa serowa:200 g serka kremowego150 ml mleka kokosowego60 g cukru2 białkadodatkowo:250 ml śmietany kremówki100 g serka mascarpone10 truskawek5 łyżek chipsów kokosowych2,5 łyżeczki cukru kokosowegokwiaty:1/2 świeżego ananasaPrzygotować kwiaty:Ananasa(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej.Serek zmiksować z mlekiem kokosowym i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec partiami dodając pozostały cukier. Delikatnie wmieszać łyżką białka do masy serowej. Wyłożyć masę na wcześniej schłodzone spody, równo z formą.Piec w 130 st. C. przez 30-35 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Ostudzone serniczki schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzefolią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser ricotta, budyń waniliowy - wymieszać. Dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto rozwałkować, wyłożyć blachę, wylać masę serową. Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka. Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą. Smacznego
kolorowotorcikowo