drobno startym żółtym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Brokuły rozkładamy równomiernie w naczyniu i zalewamy masą jajeczno - serową. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 C aż masa jajeczno - serowa zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru
Zainspirowana w kuchniduże i płaskie bądź kilka mniejszych.5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto, zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą czekoladą tuż przed podaniem. 6. Odstawiamy do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaserowa:500 g serka kremowego250 g jogurtu naturalnego60 g cukrusok z 1/2 cytryny3 łyżki białego rumu90 ml coli10 listków żelatynypolewa:150 ml coli4 płatki żelatynydodatkowo:20 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę(...)jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas miksując. Przelać do formy, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Resztę żelatyny namoczyć, rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z colą, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakieś było moje zdziwienie, gdy następnego dnia okazało się, że wszystko nadal pływa! Masa, owszem, była bardzo rzadka, ale żeby aż tak...? Niewiele myśląc, rozpuściłam kolejnych dziesięć listków, wylałam masę z tortownicy, wymieszałam z żelatyną, wlałam z powrotem - i do lodówki. Uff... Udało się. Sernik pięknie się ściął, i o dziwo, nie smakuje żelatyną ani trochę. Jest bardzo delikatny, raczej(...)cynamonem. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, dokładnie wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie dłonią lub łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przestudzić.Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesitko i przykryj czymś ciężkim na minimum godzinę - sama powinna spłynąć. 2. Jagody (świeże lub rozmrożone) zmiksuj/zblenduj na gładką masę z twarogiem, mlekiem, kakao i ksylitolem. 3. Do masy serowej dodaj roztopioną (na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej) czekoladę.Wymieszaj. 4. Obsyp dłonie kakao, następnie formuj kulki z masy i obtaczaj w kakao. 5. Włóż do lodówki
Powiedz dietom niePierwszy raz roladę jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru(...)gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową (folię dodatkowo smarujemy pędzelkiem oliwą). Całość włożyć do piekarnika na 15 minut, lekko zapiec w temperaturze 180º C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce. Na upieczony placek serowy kładziemy
Kuchenne aromatyzimnej wody1 szklanka gorącej wody Wykonanie:- ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać cynamon, wymieszać- jedną Śnieżkę zmiksować na sztywno z 0,2 litra mleka, dodać do masy serowej - żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia- żelatynę wlać do masy, dobrze wymieszać- na spód tortownicy wyłożyć pokruszone
Smakołyki Berenikitakiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów. Oto kilka przykładów:Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w serową masą, czy z "sałatka owocową" a może nieco bardziej wykwintna odmiana? :)W komentarzach chwalcie się Waszymi pomysłami na kruche ciasto.Mile widziane zdjęcia Waszych wypieków i informacja jakie przepisy chcecie
Wypisz Wymalujogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą. Twaróg, jajka, cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można
sama złodyczciastek digestive60 g masłamasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)50 g cukru2 łyżeczki ekstraktu z cytryny6 płatków żelatyny300 g borówek amerykańskichdodatkowo:100 g borówek amerykańskichMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut.Schłodzony spód(...)minut.Ostudzić.Mascarpone zmiksować na gładką masę z cukrem i ekstraktem. Wlać jogurt, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Wsypać jagody, delikatnie wymieszać łyżką.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Wczoraj rozmawiałam z Rodzicami i opowiedzieli mi o pewnej dość kontrowersyjnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminutach odciekania serwatki, związujemy razem wszystkie rogi gazy i wieszamy nad zlewem lub naczyniem do którego będzie odciekać serwatka. Odciekanie prowadzimy przez ok. 12 godzin. Następnie masę serową kroimy w plastry, przekładamy do miski lub innego naczynia i zostawiamy przykrytą w temperaturze pokojowej na 2-3 dni (w zimie dłużej, w lecie krócej). Zbierającą się wokół niej serwatkę systematycznie(...)Solenie i dojrzewanie sera Po tym czasie do sera dodajemy sól, w ilości ok. 2-3 łyżki na 1 kg sera (bryndza powinna być dosyć słona) i dokładnie mieszamy masę z solą . Posoloną masę rozdrabniamy (mielimy). Ja użyłem do tego celu blendera, ale można również przepuścić ją przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Zmielona masę przekładamy
Przepisy na domowy ser i chlebbiałej czekolady100 g herbatnkówSposób przygotowania:Ser ucieramy na gładka masę, odstawiamy.W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku i po łyżce sera. Do masy serowej dodajemy ziarenka wanilii a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej
Słodkie Przyjemnościprzewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE
SMYKWKUCHNIprzy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie w kolejności – cukier oraz po 1 jajku (każde dodane miksujemy 30 sek.) Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę serowa dzielimy na równe porcje. Ilość zależy od ilości barwników. Miałam 4 (niebieski, zielony, żółty i czerwony), jako piąty wykorzystałam konfiturę jagodową uzyskując jasny fiolet. Barwimy podzielone masy. Zabezpieczoną workiem
mojewypiekiinietylkoOsobiście w środku szukałem innego kształtu, ale tu miałem problem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki Składniki Masa serowa: 600 g serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa
zjem to blog kulinarny