tarce o grubych oczkach czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową.Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.*śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się masło źródło inspiracji: "Przyjaciółka" 11/2014Moje posty
Słodka Stronagdyż wtedy kluski będą miały mączny smak i staną się twarde. Rada: żeby sprawdzić czy mąki jest wystarczająco dużo, można ugotować jedną kluskę na próbę.Małą łyżeczką nabierać masę serową i kłaść na lekko osolony wrzątek. Gotować (na wolnym ogniu) od wypłynięcia 2-3 minuty.Łyżką cedzakową nakładać na talerze i polewać przyrumienionym masłem. Łasuchy mogą posypać
Codzienna kuchnia niecodziennalodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego
Food Squaremisce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada: Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można
Kulinarne przygody Gatityspirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się
Kulinarny karnet Christopheradoprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christopheraprzeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne na specjalne okazje
Kitchens Alphabetciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem
Anioły w kuchnimałym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową. Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h. Gdy rolada stężeje, wyjmij
Niezły Młynekprzyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu
Kulinarne przygody Gatitynajwiększych obrotach dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę miksujemy na sztywną pianę Mieszamy ze sobą ser oraz śmietanęJabłka kroimy na pół wydrążamy miąższ i wypełniamy jabłka naszą masa serową. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy min. 2 godz.Idealnie sprawdza się również w wersji na ciepło. polane karmelem
NaKońcuJęzykaciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy na wierz masy serowej boki ciasta zawijamy do góry. Pieczemy około
NaKońcuJęzykacukru pudru, (według własnego gustu)cukier waniliowy 2 żółtka 1-2 łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto: Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka
RAROSSAherbatników pełnoziarnistych,50g masła lub margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 jajka, 80g cukru pudru, 100g świeżych truskawek. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami
Z miłości do słodkościkawałeczków orzechów. Jeśli nie macie masła orzechowego, można dodać pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich. Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu greckiego - poezja! :) Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym
sama złodycz