z masą serową - 1000 przepisów (strona:49/67)

Terrina z łososiem 151

sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel, na to przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki i wstawiamy do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 177

gotowania. Do miski rozbijamy 3 jajka, dodajemy 4 duże łyżki jogurtu, ścieramy połowę potrzebnego żółtego sera i doprawiamy przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką, aby wtłoczyć dużo powietrza do masy jajeczno-serowej. Teraz do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafior pocięty na różyczki, wcześniej naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Na kalafior wylewamy masę jajeczną i posypujemy całość pozostałym żółtym serem. Na koniec

vegetanie
Babeczki makaronowe 189

usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty.Ser mozarella pokroić drobno.Jajko dobrze wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem mozarella. Najlepiej za pomocą miksera.Do masy śmietanowo-serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć.Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy posmarować tłuszczem. W każde zagłębienie układać makaron - formując gniazdo.Makaron zalać masą.Piec w 160 stopniach około

kolorowotorcikowo
Makaron z twarogiem i wiśniami 235

Kolejną paczkę Makaronu Międzybrodzkiego, który otrzymałam do testowania postanowiłam użyć do przygotowania jakiejś potrawy na słodko. Dużo się nie namyślając zrobiłam makaron z masą mleczno-serową z dodatkiem wiśni z kompotu. Wyszło bardzo pyszne danie, które sprawdzi się zarówno jako kolacja oraz jako sycący deser na ciepło. Tak przygotowany makaron bardzo zasmakował mojemu synkowi;)) Składniki: 250g makaronu wstążki (u mnie(...)słoik wiśni z kompotu. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony twaróg oraz sproszkowany budyń. Wymieszać. Dodać odsączone wiśnie, połączyć. Na sam koniec dodać makaron i dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić mlekiem pozostałym od gotowania

Z miłości do słodkości
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 160

tartym serem, czosnkiem, oregano  i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt(...)łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą).  Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą i pieprzem – lub wedle naszych upodobań

Symfonia Smaków
Kasza od Łukasza, Charlie i Fabryka Czekolady 194

posmarowania formy Ugotuj kaszę na mleku. Dodaj do niej pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj olejem foremki na muffinki. Przełóż do nich masę jaglano-serową. Piecz deser przez ok. 20-25 minut. Przed podaniem odwróć deser do góry nogami. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis bierze udział w akcji: W  Charlim i Fabryce Czekolady

Qlinarnie i Qlinarnie
Muszle szpinakowe 140

przygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać

Milion Smaków
Conchiglioni rigati z wołowiną i serem 189

mięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości. Odcedz i przelej zimną wodą. Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę do oschnięcia. Nakąłdaj masę mięsno-serową do każdej muszli. Brytfannę i naczynie do zapiekania  wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z truskawkami 144

użyłam  płaskiej miski, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką ( odłożyć 1/2 szklanki do dekoracji ) i odstawić na 3 minuty do lodówki. Wyjąć i  na galaretkę wyłożyć masę śmietanowo-serową. Pozostawić w lodówce przez minimum 2 godziny.Wyjąć z naczynia, ustawiając miskę z deserem na talerzu, dnem do góry i przykrywając ją gorącą ściereczką...deser sam się wysunie z naczynia

Gosia gotuje
Szparagi na cieście filo 203

poza formę, można je również przyciąć na równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej półce żeby spód się przypiekł.  Po ostygnięciu, kroimy na kawałki. Ja nie mogłam się powstrzymać żeby

Olikowa kuchnia
Tarta z porem i szpekiem 195

tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu.    Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem. Wstawiamy do piekarnika

Mia Cucina Sofieta
Sernik na zimno z owocami 336

łyzki cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gladkiej konsystencji.Zelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki goracej wody, chwile studzimy i dodajemy do masy smietanowo-serowej. Miksujemy.Mase wykladamy na pokruszone herbatniki, wyrownujemy i wstawiamy na ok. 1-2h do lodowki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka

Smaki Edyty
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 635

łyżek cukru150 g miękkiego masłaPolewa Czekoladowa:50 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznejok. 50 g masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Warstwa Serowa:Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie(...)bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem z mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń

Słodka Strona
Torcik tiramisu z wiśniami 155

masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć

W kuchennym oknie Ewy
Bananowy desernik na zimno 207

łyżeczka żelatynypolewa-4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi -odrobina mleka+płatki migdałowePrzygotowanie:Ciasteczkowy spód- ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków. Warstwa serowa- serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia.Warstwa bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem

Kuchnia Ellie