sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel, na to przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki i wstawiamy do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowania. Do miski rozbijamy 3 jajka, dodajemy 4 duże łyżki jogurtu, ścieramy połowę potrzebnego żółtego sera i doprawiamy przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką, aby wtłoczyć dużo powietrza do masy jajeczno-serowej. Teraz do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafior pocięty na różyczki, wcześniej naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Na kalafior wylewamy masę jajeczną i posypujemy całość pozostałym żółtym serem. Na koniec
vegetanieusmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty.Ser mozarella pokroić drobno.Jajko dobrze wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem mozarella. Najlepiej za pomocą miksera.Do masy śmietanowo-serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć.Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy posmarować tłuszczem. W każde zagłębienie układać makaron - formując gniazdo.Makaron zalać masą.Piec w 160 stopniach około
kolorowotorcikowoKolejną paczkę Makaronu Międzybrodzkiego, który otrzymałam do testowania postanowiłam użyć do przygotowania jakiejś potrawy na słodko. Dużo się nie namyślając zrobiłam makaron z masą mleczno-serową z dodatkiem wiśni z kompotu. Wyszło bardzo pyszne danie, które sprawdzi się zarówno jako kolacja oraz jako sycący deser na ciepło. Tak przygotowany makaron bardzo zasmakował mojemu synkowi;)) Składniki: 250g makaronu wstążki (u mnie(...)słoik wiśni z kompotu. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony twaróg oraz sproszkowany budyń. Wymieszać. Dodać odsączone wiśnie, połączyć. Na sam koniec dodać makaron i dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić mlekiem pozostałym od gotowania
Z miłości do słodkościtartym serem, czosnkiem, oregano i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt(...)łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą). Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą i pieprzem – lub wedle naszych upodobań
Symfonia Smakówposmarowania formy Ugotuj kaszę na mleku. Dodaj do niej pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj olejem foremki na muffinki. Przełóż do nich masę jaglano-serową. Piecz deser przez ok. 20-25 minut. Przed podaniem odwróć deser do góry nogami. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis bierze udział w akcji: W Charlim i Fabryce Czekolady
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać
Milion Smakówmięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości. Odcedz i przelej zimną wodą. Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę do oschnięcia. Nakąłdaj masę mięsno-serową do każdej muszli. Brytfannę i naczynie do zapiekania wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne
Z Kuchni Do Kuchniużyłam płaskiej miski, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką ( odłożyć 1/2 szklanki do dekoracji ) i odstawić na 3 minuty do lodówki. Wyjąć i na galaretkę wyłożyć masę śmietanowo-serową. Pozostawić w lodówce przez minimum 2 godziny.Wyjąć z naczynia, ustawiając miskę z deserem na talerzu, dnem do góry i przykrywając ją gorącą ściereczką...deser sam się wysunie z naczynia
Gosia gotujepoza formę, można je również przyciąć na równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej półce żeby spód się przypiekł. Po ostygnięciu, kroimy na kawałki. Ja nie mogłam się powstrzymać żeby
Olikowa kuchniatartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu. Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem. Wstawiamy do piekarnika
Mia Cucina Sofietałyzki cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gladkiej konsystencji.Zelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki goracej wody, chwile studzimy i dodajemy do masy smietanowo-serowej. Miksujemy.Mase wykladamy na pokruszone herbatniki, wyrownujemy i wstawiamy na ok. 1-2h do lodowki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka
Smaki Edytyłyżek cukru150 g miękkiego masłaPolewa Czekoladowa:50 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznejok. 50 g masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Warstwa Serowa:Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie(...)bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem z mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń
Słodka Stronamasą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć
W kuchennym oknie Ewyłyżeczka żelatynypolewa-4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi -odrobina mleka+płatki migdałowePrzygotowanie:Ciasteczkowy spód- ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków. Warstwa serowa- serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia.Warstwa bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem
Kuchnia Ellie