Pyszny placek na znakomitym spodzie z bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych. Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się
Stare GarySmażenie karnawałowe rozpoczęłam od przepisu na oponki serowe. Tłusty Czwartek zbliża się jednak dużymi krokami, więc najwyższy czas przedstawić na blogu pączki. Są to tradycyjne pączki z nadzieniem różanym, smażone na oleju rzepakowym, wielkością zbliżone do tych kupowanych w cukierni.Choć pączek zawiera około 300 kalorii, w czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, zazwyczaj nie możemy oprzeć się zjedzeniu choć(...)łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, składniki wymieszać i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia- masło rozpuścić i ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę- mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, skórkę pomarańczową oraz spirytus (lub inny alkohol)- składniki wymieszać, pod koniec dodać stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni - cały proces
Smakołyki Berenikignudi. Gnudi- to prawie jak gnida. To trzeba zjeść! Gnudi niestety wymawia się oryginalnie "njudi"- to już nie ma tej gnidowej mocy. Ale pomysł chwycił i postanowiliśmy zrobić te serowe kluseczki. Ich nazwa oznacza "nagi" ponieważ tak na dobrą sprawę jest to samo nadzienie ravioli z ricottą. Przepis znalazłam oczywiście u Jamiego w książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego(...)wyczuwalny. Do płaskiego naczynia sypiemy mąkę kukurydzianą- dość dużo, żeby zakryła dno. Z sera lepimy kulki o średnicy około 3 centymetrów (przy mokrym serze jest to trudne, ale możliwe, masa się po prostu bardzo lepi). Kulki układamy na mące i turlamy, aż będą nią pokryte. zostawiamy w nieprzykrytym naczyniu na co najmniej 8 godzin w lodówce. Po tym czasie gotujemy
les mirabellesuważane za afrodyzjak :).Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe(...)maczania w aromatycznym sosie. * Masło ziołowe:Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć na folię, zwinąć w rulon, przechowywać w zamrażarce. W miarę potrzeb odcinać potrzebny kawałek.W moim przepisie użyłam masła pietruszkowo-bazyliowego
SzczyptaSmaQtorcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt(...)następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę
Chilli Czosnek i Oliwa