Witam w niedzielny poranek i zapraszam na śniadanie...Te racuchy, to wspomnienie dzieciństwa i licznych wyjazdów do Wilna. Właśnie tam jadłam je po raz pierwszy i
Gosia gotujerównież na nie przepis u siostry Anastazji. Tak patrząc wstecz, można powiedzieć, że ludzie kiedyś byli bardzo kreatywni, potrafili zrobić coś z niczego i to dość niewielkim kosztem. Roladki serowe są doskonałe jako przystawki i można je dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaki składnik chcemy do nich dodać :) Moje roladki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych, częściowo z pieczarkami(...)Pieprz *Ewentualnie 50g szynki Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko, po czym podduszamy na margarynie (około 7 do 10 minut). Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne
Smakowy RajZapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest
Monia miesza i gotujeDelikatne, chrupiące a przy tym bardzo soczyste kotleciki z piersi kurczaka wzbogacone serem i pieczarkami bardzo zyskują na smaku. Przygotowuję je dość często, naprzemiennie z kotlecikami serowymi ( tu przepis : klik ) , szybko się je robi, szybko znikają, co świadczy, że wszystkim bardzo smakują. Składniki - podwójna pierś z kurczaka - ser żółty w kostce ok.10 dkg - pieczarki 6 większych szt. - 2 jajka(...)spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju. Na patelnię nakładam łyżką masę formując delikatnie przyklepane kotleciki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Jakieś 10 minut na średnim ogniu. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki:1 pierś z kurczaka4 pieczarki1 łodyga selera naciowegomała cebulka1 jajko2 łyżki kaszy mannysól, pieprz1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma MiaCebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. Filet
kolorowotorcikowoJedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji
Szefowa kuchniserowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który(...)kwaskowaty. Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy ciasto na lekko podsypanej mąką stolnicy
Karo in the KitchenWiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :)Składniki na kluski:80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)200 g świeżego szpinaku2 żółtka250 g serka ricotta200 g pełnotłustego twarogu2-3 czubate łyżki mąki pszennej(...)ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka a następnie nakłuwamy widelcem by nadać odpowiedni wzorek. Gotujemy
Bon Appetit Małgorzatyowocami, ale z jagodami robiłam je po raz pierwszy. Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami. Ciasto:400ml mleka, 130g cukru,80g masła, 850-900 g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 3 jajka(...)cukru waniliowego, 4 łyżki drobnego cukru, 2 żółtka, 500g jagód. Twaróg rozgnieść widelcem ze stopionym masłem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na obu prostokątach, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić na ok. 10 części. Ułożyć blisko siebie na blasze, przykryć
Z miłości do słodkościtradycyjną tartą. Niezależnie jednak od nazwy, kruche ciasto i dobrze dobrane dodatki potrafią zawojować podniebienia – my tym razem wybieramy kurczaka z lekko karmelizowaną cebulą pod pyszną śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko(...)dotykając go rękoma i wrzucamy do miski. Dosypujemy 2 razy tyle mąki i szybko „szczypiemy” składniki, aby powstało z nich coś na kształt kruszonki czy mokrego piasku. Pośrodku masy robimy mały dołek, dolewamy 2 lub 3 łyżki lodowatej wody, mieszamy masę palcami od środka (tak jakbyście chcieli pogłębić dołek, ale jednocześnie zgarniając mąkę z brzegów) i szybko wyrabiamy całość
Nerds Kitchenmacchiato Jest to przepis na wzór kawy latte macchiato czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm. Składniki 400 g serka homogenizowanego(...)homogenizowany razem z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i razem miksujemy. Całość masy dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na biszkopty w tortownicy i wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą. 2. Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko
zjem to blog kulinarnyUwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód(...)pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać z żurawiną. Można też je polać np. rozpuszczonym miodem. Smacznego
Słodkie okruszkimąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę(...)wiemy, że do farszu będziemy używać szynki prosciutto, która w Polsce jest zazwyczaj bardzo słona to dajemy naprawdę szczyptę soli. W momencie gdy decydujemy się na inny farsz np. serowy można dorzucić nieco więcej soli
Kolizje Smakówwiedziałam, że muszę taką mieć. Nigdy jeszcze kremu z kalafiora nie robiłam, a że kremy i kalafiory lubię bardzo, nie trzeba mnie było dłużej przekonywać. A tam są jeszcze serowe chipsy, których już sama idea mnie zachwyciła.Przygotowanie nie jest trudne, choć trochę czasochłonne. Chipsy muszą być cieniutkie, żeby wyszły naprawdę chrupiące. Mi wyszło ich dużo, ale są tak dobre(...)ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam wyjątkową ochotę na coś słodkiego. W zasadzie jak już tak rozpieszczam innych słodyczami dlaczego nie pozwolić sobie na małe co nieco. Przeszukałam swoje przepisy i natrafiłam na ciasteczka serowe. Dawno ich nie robiłam a są naprawdę dobre. Nie są zbyt pracochłonne dlatego zdecydowałam się na nich wykonanie. Na zdjęciu wyglądają one na dużo ciemniejsze, nie należy się tym jednak(...)mąkę, w środku stożka zrobić miejsce na jajko tak aby nie rozpłynęło się po stolicy. Dodać pokrojoną margarynę twarożek i cukier. Wszystkie składniki zagnieść rękami tak aby uzyskać jednolitą masę. Jeżeli ciasto w dalszym ciągu lepi się do rąk należy użyć więcej mąki tak aż ciasto będzie przypominać plastelinę. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy na godzinę do lodówki
ciastkarnia na kruchym spodzie