Święta stawiacie na tradycję - zróbcie teraz. Może zmienicie zdanie...?Sernik z musem żurawinowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:160 g ciasteczek oreo z nadzieniem30 g masłamasa serowa:300 g serka kremowego200 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)165 g cukru3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejmus żurawinowy:300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej(...)Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Przełożyć na schłodzony spód.Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 1 brokuł 250 gramów makaronu kokardki 20 dag szynki (najlepiej w kawałku) szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki serek topiony (ja
Czerwona PorzeczkaCiasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka. Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę
Salonik smakówwielu krem z dyni ja swój przyrządziłam na indyjską nutę. Niebanalne mają być też chipsy serowe, z którymi podam ów krem. Trzymajcie kciuki! Kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka(...)starty ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię i smażyłam przez 2-3 min. Zalałam wszystko bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości, ok. 20 min. Następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Dodałam mleko kokosowe oraz doprawiłam do smaku curry, imbirem oraz słodką papryką. Gotowałam ok. 5min. do wymieszania się smaków. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie opłukałam
bastalenaTa potrawa była przygotowywana na potrzeby konkursu a jej smak bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Będę wracała do tego przepisu często :) Składniki na 5 szt
Bon Appetit MałgorzatyW końcu znalazłam przepis idealny jeśli chodzi o kruche babeczki. :-) Nie pękają, nie tworzą się na nich pęcherzyki powietrza, nie odkształcają się. Znalazłam go tutaj: KLIK
Szefowa kuchniIdealne na leniwe, niedzielne śniadanie... Doskonałe na drugie śniadanie lub deser. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem. Ja podałam z prażonymi jabłkami, które dostałam od mamy, ale
Kraina Tysiąca SmakówBędąc z wizytą u Przyjaciółki spróbowałam takich kotlecików. Niewielka ilość składników, a smak był naprawdę świetny. Oczywiście od razu spytałam o przepis i przygotowałam je w
Pasja Smakuprzesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut. Proste i pyszne Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions(...)/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/babka-twarogowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('20fe33910e780245351329320f3b01c8').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: babka twarogowa babka serowa z 2 jajek na oleju The post Babka twarogowa appeared first
dom-agi.plPodobno w kuchni arabskiej takie kefty są bardzo popularne. Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię;) Dla mnie są taka polską odmianą kotletów mielonych, jednak z pysznym ziołowo- serowym nadzieniem. Ja przygotowałam je w tradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki:1/2 kg mielonej wołowiny,cebula(...)Przygotowanie Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę. Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. Obsmażyć
Z miłości do słodkościSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru
Luźna KuchniaOstre quesadillas2 płaty tortillikilka pieczarekgarść kukurydzystarty żółty serpapryczka piri piriŻółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią pasty serowej, na to ułożyłam pieczarki i dodałam resztę sera. Przykryłam drugim płatem tortilli. Całość podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił i pokroiłam w ćwiartki. Jajka pisklaki3 jajka ugotowane(...)łyżeczką delikatnie usunęłam żółtka (po 3 do 2 różnych miseczek). Ser oraz kukurydzę połączyłam z żółtkami z jednej z miseczek. Dodałam majonez, doprawiłam do smaku i wymieszałam na gładką masę. Połówki jajek wypełniłam farszem. Następnie udekorowałam kleksem majonezu i startym sera.Sakramencko dobre jajka3 jajka ugotowane na twardopapryka czerwonapapryczka jalapeno1 łyżka majonezu1 łyżeczka chilisól, pieprzŻółtka z drugiej miseczki wymieszałam z majonezem
bastalenamikserem) ucierając wszystko np. widelcem. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanych tłuszczem foremek silikonowych lub kokilek. Wstawiamy do piekarnika na ok.25min – i pieczemy je do uzyskania lekko brązowiej(zarumienionej) barwy masy. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, oddzielamy gniazda i przeciskamy przez sito – w celu uzyskania musu. Doprawiamy go szczyptą imbiru oraz leciutko posypujemy zmielonym pieprzem. Po upieczeniu deseru, studzimy(...)lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem i migdałami nastaje harmonia między lekkim serowym smakiem, a wyrazistymi dodatkami tego deseru
Symfonia Smakówkażdy lubi marcepan, ale ci co lubią pokochają ten sernik z całego serca. Aksamitnie serowy z wyraźną, charakterystyczną nutką marcepanu, wzbogacony dodatkiem prażonych w soli morskiej migdałów. Rozpływa się w ustach :) Spód: 300 g ciasteczek pół kostki masła Sernik: 500 g twarogu 350 g marcepanu 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii Polewa: 50 g marcepanu kartonik(...)wolnym ogniu, mieszamy dokładnie z pokruszonymi ciasteczkami (lub miksujemy na gładko), wykładamy na tortownicę i przyklepujemy. Twaróg w temperaturze pokojowej miksujemy z rozdrobnionym marcepanem lub masą marcepanową - może to chwilę potrwać, bo twarde migdały opornie łączą się z serem. Po chwili dodajemy rozbełtane razem jajka, cukier, mąkę i ziarenka z jednej laski wanilii, miksujemy chwilę na wolnych
sama złodyczmiłą chęcią powtórzyłabym mój niedawny kulinarny wynalazek. Zupa krem z kalafiora a'la romana. Do tego wymyśliłam sobie. I nabrałam ponownie ochoty. Zapiekanka kartoflanka z brukselką pod serowym beszamelem. Pychaahaa! A na kolację pannkakkujemy. Tak dla odmiany od pankejkowania. I naleśnikowania. Które uprawiam z uporem maniaka. Szkoda, że to jedyny sport jak na razie. Coś czuję(...)wysmarowania foremki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej, acz dość płynnej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. Formę porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam do niej naleśnikową masę. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180st. i zapiekałam przez 20-25min. do zarumienienia brzegów
bastalena