najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może
Moja smaczna kuchniaAzji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Ich głównym składnikiem jest pieczony bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli, za każdym razem delektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach
Wędrówki po kuchniowoce. Wymyśliłam sobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma wyobraźni już widziałam wspaniałe ciacho i…. szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami
W mojej kuchniSkładniki : 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych ( borówek ) 200 g naturalnego jogurtu ( 3 % tłuszczu ) 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób wykonania : J agody dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , wsyp do blendera. Dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie zmiksuj. Gotowy jogurt przelej do szklanki i od razu wypij. Jogurt ten ma właściwości
Przepisy i porady kulinarneomlet doskonały na leniwe niedzielne śniadanie SKŁADNIKI 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 1/2 banana, 1/2 brzoskwini, 2 łyżki jagód, 100 g serka waniliowego, cukier puder WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę i mleko
słodki bratekIdealny, naturalny, zdrowy "wspomagacz" dla aktywnych fizycznie. Zawiera wyciąg z jagód i karotenoid astaksantynę, pozyskaną z alg żyjących w wodach wokół Archipelagu Sztokholmskiego w Szwecji. Razem skutecznie chronią naturalne piękno skóry, zwiększają wytrzymałość mięśni oraz dbają o zdrowie układu krążenia (źródło Oriflame
R'n'G Kitchencukru brzozowego/ksylitolu (może być inna substancja słodząca) 5-7 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) 5 łyżek mleka (może być woda) Dodatkowo (opcjonalnie): 2 łyżki owoców białej morwy (suszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego
Di gotujelepimy kulki. SMACZNEGO! CZEKOLADA Z OLEJU KOKOSOWEGO SKŁADNIKI: -50ml oleju kokosowego (w płynnej konsystencji, wiec go podgrzej) - 25g odżywki białkowej -25g kakao + garść owoców morwy białej, jagód goi i orzechów WYKONANIE: 1. Olej w płynnej postaci mieszamy z odżywka i kakao na gładka konsystencję. 2. Czekolade przelewamy do plastikowych pojemniczków, przystrajamy bakaliami. 3. Wkładamy na 10 minut
fitolarun.blogspot.comłyżeczki cynamonu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 duże jajko 350 g musli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie
codojedzeniamąki pszennej 70 g drożdży 2jaja 1 żółtko 1 czubatych łyżek brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka szczypta soli brązowy cukier do posypania ok 400 g jagód ok 100 g malin (ja użyłam owoce mrożone) Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru a następnie rozprowadzamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego). Mieszamy i odstawiamy
peggiwkuchniserek bieluch 1 jajo 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 garść jagód (ja użyłam mrożone) 1 łyżka oleju cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
peggiwkuchnisłodycze i uczucie głodu na długi czas. Składniki (18 sztuk): 1 szklanka suszonych daktyli 2 szklanki obranych orzechów ziemnych niesolonych, nieprażonych 2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki suszonych jagód goji 3 łyżki wody 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego szczypta soli łyżka wiórków do posypania Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki (oprócz oleju i soli) wrzuć do blendera kielichowego
Powiedz dietom niepołączy. Masą zalej spód w kokilkach i wstaw do lodówki na 2h. Wyciągnij serniczki z kokilek i udekoruj bitą śmietaną oraz owocami, użyłam truskawek i mrożonych jagód. Smacznego
Niezły MłynekOberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano
My Chcemy Jeśćcukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta z 1 pomarańczy nadzienie: 300 g czarnych porzeczek (u mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 100 g marcepanu (pokrojonego w 1/2 cm kostkę) wierzch: białko 3 łyżki płatków migdałowych Mrożone owoce rozmrażamy. Mleko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia
Dzieje kuchennej Wiewióry