kruszonka z migdałów i płatków owsianych, z chia owoce: 2 szkl. owoców jagodowych (ja uszczupliłam w końcu zasoby zamrażarkowe i wykorzystałam resztkę mrożonych malin, jagód i truskawek) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego kruszonka: 120 ml płatków owsianych 80 g mielonych migdałów po 2 łyżki syropu z agawy i oleju kokosowego
Dzieje kuchennej Wiewióryokolicy w regionie Friuli Venezia Giulia. Winogrona są zbierane ręcznie w skrzyniach pod koniec września - początek października. Wino charakteryzuje się rubinowoczerwoną barwą z refleksami fioletu. W ustach typowe aromaty jagód, malin i czarnej borówki. Intensywne, z cierpkim posmakiem, lekko mineralne, co jest typowe dla win z tego regionu. Doskonałe do steków, pieczeni, w tym kiełbasek, zimnych przekąsek, pikantnego salami oraz
królestwo garówokazji :D W wersji dla dorosłych owoce można skropić niewielką ilością rumu lub np. likieru Amaretto. W sezonie zachęcam do wykorzystania truskawek, malin, borówek, moreli, czy też jagód :) Składniki (na 2 spore porcje): 1 kiwi 1 grejpfrut 1 pomarańcza 1 mandarynka 1 mały ananas 1 nieduże mango 100 ml śmietany 30% (schłodzonej) 1 łyżka zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka cukru
MyCookBook.plLista zakupów: Gotowa mieszanka owocowa do smoothie – anans, mango, papaja; ja kupuję w Biedronce, nazywa się to Smoothie Mix i jest jeszcze w mniej egzotycznej wersji: truskawka, banan, czarna jagoda, szukajcie w mrożonkach 1 szklanka soku jabłkowego, może być też np. mleko lub jogurt listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Błyskawiczne smoothie na lato'; listonic_content='Gotowa mieszanka
Proste-przepisy.pl250g) 1 laska wanilii 4 łyżeczki ksylitolu 150g musli z suszonymi owocami 8 łyżek płatków kukurydzianych 8 łyżek płatków owsianych 1 banan garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki jagód goji 3 łyżki płatków białej czekolady Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi. Do każdego
Kuchnia w czekoladzietortowej 3 łyżki masła, czubate 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 3/4 szklanki jagód Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch przez
Kocham Czekoladędoświadczenia jednak wiem, że jeśli ciasto zbyt cienko rozwałkujemy, a dodamy zbyt dużo farszu może ono się rozrywać. Farsz z owoców – czasem lepiej dać mniej owoców np. truskawek, jagód, aby łatwiej było skleić brzegi ciasta. Miłego lepienia pierogów
Niebieski kubek z kawaSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 1 szklanka mrożonych owoców leśnych 1 banan 2 łyżki płatków kokosowych Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakukocie języczki" (jak do tiramisu) 100 ml sherry 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego) Warstwa owocowa: 1/2 kg truskawek 1 łyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin Warstwa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Custard: Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia. W dużej misce
zadanie-gotowaniepewno będą się pojawiały od czasu do czasu. Wszyscy je bardzo lubimy, choć preferencje co do smaku są u nas zróżnicowane. Wprawdzie nic nie zastąpi smaku świeżych truskawek lub jagód (szczególnie w sezonie), ale frużelina z naleśnikami lub goframi też smakuje znakomicie. W tej wersji wystarczy dodać kleksa z bitej śmietany i będziemy mieć danie w barwach narodowych
W mojej kuchnikiwi 1 1/2 średniego banana* 1 łyżeczka oleju lnianego OLEOFARM 2 czubate łyżki musli tropikalnego + na wierzch (około 1/2 łyżki)** 1 mandarynka 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych opcjonalnie 6 jagód lub borówek * uwaga! banany wcześniej mrozimy ** gotowe musli crunchy z papają, ananasem i bananem lub tradycyjne musli + suszone kawałki banana i ananasa (całość rozdrobnione w blenderze) Przygotowanie Dzień wcześniej (najlepiej
Słodkie okruszkizapytaniem „Tatooooo… Mamy coś słodkiego?”. Drugi rozdział zawiera to, co przemawia najbardziej do mnie – owocowe ciasta z kubka. Mieszkanie tuż pod lasem i dostęp do jagód czy malin powoduje to, że szybko i sprawnie można uratować się ciastem do kawy, gdy przyjdą goście. Najbardziej cieszy ich zachwyt i wylizywanie łyżeczki po skończonym ciachu ;) Kolejnym rozdziałem
Mr. Tastekulka’ 50g soli peklowej 0,5l wody /sprawdźcie koniecznie na soli czy na pewno Wasza wymaga 50g na 0,5 litra wody/ 3 duże liście laurowe 10-15 jagód jałowca 8 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 1 czubata łyżeczka soli /używam czarnej soli wędzonej/ DO PIECZENIA 2 łyżki płynnego miodu
Karo in the Kitchenciepłymi porankami, z parnymi popołudniami, z burzą przynoszącą ukojenie, z ogromnym upałem z ledwością znoszonym w cieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką
Rozpustne gotowaniemarchwi, banana i jabłka albo dodać trochę egzotycznych owoców np. mango albo pomarańczę. KOKTAJL MARCHEWKOWY Składniki: 1 duża marchew 1 banan 1/2 mango 1/3 melona kilka jagód goji Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiego musu, opcjonalnie można dodać sok jabłkowy albo pomarańczowy jeśli koktajl jest za gęsty
Bon appetit mon amie