połączy. Masą zalej spód w kokilkach i wstaw do lodówki na 2h. Wyciągnij serniczki z kokilek i udekoruj bitą śmietaną oraz owocami, użyłam truskawek i mrożonych jagód. Smacznego
Niezły MłynekOberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano
My Chcemy Jeśćcukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta z 1 pomarańczy nadzienie: 300 g czarnych porzeczek (u mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 100 g marcepanu (pokrojonego w 1/2 cm kostkę) wierzch: białko 3 łyżki płatków migdałowych Mrożone owoce rozmrażamy. Mleko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia
Dzieje kuchennej WiewióryOwocowy deser na zimno :) Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny 500g 1 łyżka żelatyny 1/2 szklanki śmietany (12%, 18% lub 36%) 1 galaretka na 1,5 szklanki
czarrna od kuchniMasa fioletowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej ostudzoną galaretkę jagodową. (opcjonalnie można dodać mus z jagód, ale nie miałam) Wykonanie: Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Biszkopty polewamy cienką warstwą białej masy (tak 1/3 całości) odstawiamy na 10 minut do lodówki aby spód stężał. (Dzięki temu
Bon appetit mon amieSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 0,5 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka jagód W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej mokre. Wymieszane skladniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na blaszkę w której są papilotki
Moje Słodkie Piekiełkomąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kg jagód 2 opakowania galaretki jagodowej Wykonanie: Rukolę myjemy, odsączamy z wody i blenderujemy bardzo drobno. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze
Podróż w kulinariaserki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl wiórków kokosowych Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3- 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 5 łyżkach wody, Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy frużelinę. Owoce mieszamy razem z cukrem. Podgrzewamy je na małym
Passion of Cookinggotowe. Cytrusy, których użyłam były na tyle słodkie, że obyło się bez dodania nawet grama cukru! Takie galaretki możecie przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców: wiśni, malin, truskawek, czy jagód. Własnoręcznie zrobione są także dobrym sposobem na przemycenie dzieciom witamin, bo które z nich odmówi takiego deserku? Wspomnę tylko, że sami zdążyliśmy zjeść tylko 4 sztuki, resztę zjadła nasza córka
MyCookBook.plpolędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku
królestwo garówsłodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 22szt) 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;)) 130g masła 4 jajka M 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody łyżka
Pyry na GazKolorowy sernik na zimno z bananowym wnętrzem. Lekki, orzeźwiający, delikatny z kakaowym posmakiem. Składniki Fioletowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek mrożonych jagód 1 łyżeczka żelatyny Różowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego 30 g płatków migdałowych 35 g wiórków kokosowych Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych 50 g siemienia lnianego złocistego (Targroch) 100 g moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Pdelikatnie rozsmarowujemy porzeczki w gęstym syropie ok 200 ml. Na to wykładamy bitą śmietanę z mascarpone. Całość dekorujemy owocami. Użyłam świeżych truskawek, brzoskwiń, fig, filetów z pomarańczy, jagód, borówek, malin... . Ostatnio były to mrożone maliny premium firmy Zielone Wzgórza . Byłam zmuszona je kupić, ponieważ zapasy własnych już się skończyły, a Pavlova bez malin dla mnie jest nie do przyjęcia
Malinowe Pocałunkimiski wlałam wodę a następnie resztę składników, bardzo dokładnie wymieszałam. Patelnię nasmarowałam tylko przed pierwszym naleśnikiem. Rozgrzać patelnię i robić wzorki według upodobań. Ja podałam naleśniki z konfiturą z jagód i śliwek
harrisa