mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kg jagód 2 opakowania galaretki jagodowej Wykonanie: Rukolę myjemy, odsączamy z wody i blenderujemy bardzo drobno. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze
Podróż w kulinariaserki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl wiórków kokosowych Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3- 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 5 łyżkach wody, Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy frużelinę. Owoce mieszamy razem z cukrem. Podgrzewamy je na małym
Passion of Cookinggotowe. Cytrusy, których użyłam były na tyle słodkie, że obyło się bez dodania nawet grama cukru! Takie galaretki możecie przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców: wiśni, malin, truskawek, czy jagód. Własnoręcznie zrobione są także dobrym sposobem na przemycenie dzieciom witamin, bo które z nich odmówi takiego deserku? Wspomnę tylko, że sami zdążyliśmy zjeść tylko 4 sztuki, resztę zjadła nasza córka
MyCookBook.plpolędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku
królestwo garówsłodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 22szt) 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;)) 130g masła 4 jajka M 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody łyżka
Pyry na GazKolorowy sernik na zimno z bananowym wnętrzem. Lekki, orzeźwiający, delikatny z kakaowym posmakiem. Składniki Fioletowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek mrożonych jagód 1 łyżeczka żelatyny Różowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego 30 g płatków migdałowych 35 g wiórków kokosowych Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych 50 g siemienia lnianego złocistego (Targroch) 100 g moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Pdelikatnie rozsmarowujemy porzeczki w gęstym syropie ok 200 ml. Na to wykładamy bitą śmietanę z mascarpone. Całość dekorujemy owocami. Użyłam świeżych truskawek, brzoskwiń, fig, filetów z pomarańczy, jagód, borówek, malin... . Ostatnio były to mrożone maliny premium firmy Zielone Wzgórza . Byłam zmuszona je kupić, ponieważ zapasy własnych już się skończyły, a Pavlova bez malin dla mnie jest nie do przyjęcia
Malinowe Pocałunkimiski wlałam wodę a następnie resztę składników, bardzo dokładnie wymieszałam. Patelnię nasmarowałam tylko przed pierwszym naleśnikiem. Rozgrzać patelnię i robić wzorki według upodobań. Ja podałam naleśniki z konfiturą z jagód i śliwek
harrisapłaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej
królestwo garówSkładniki (24 babeczki): 2 szklanki mąki (400 g), 1/2 szklani cukru trzcinowego (100 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 ml oleju
rozgotowanaprzygotować dzień wcześniej. Zapraszam!!! Składniki (na 3 blaty bezowe): 12 białek, 300 g drobnego cukru, 30 g kakao, Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody, Składniki na krem: 500 ml śmietany 30% do ubijania, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
Passion of CookingUdziec sarny (u mnie około 700 g), 100 g słoniny (u mnie solona), 6 jagód jałowca, 7 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól Oczyścić mięso ze zbędnych błon i ewentualnych przyległości. Można zalać serwatką na noc, ale jeżeli mamy mięso z młodej sarny nie jest to konieczne. Przyprawy zemleć. Słonie pokroić w słupki. Mięso związać
królestwo garówodpowiedziałam. Choć jestem sklerotykiem, to nie mogłam zapomnieć o naszej rozmowie... Okazało się, że owoc ten ma dużo więcej nazw niż jedna. Spotkałam się z nazwą miechunka, z jagodą czy rodzynką brazylijską - i ta ostatnia spodobała mi się najbardziej. Physalis jest już aktualnie dostępny w każdym lepszym warzywniaku. Zastanawiałam się z czym go zestawić, na początku myślałam o jakimś
Poezja Smaków - blog kulinarnypół. Ostudzony sernik posmarować lekko tężejącą już galaretką, wyłożyć na nim owoce i polać je galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Jeżeli korzystacie z mrożonych owoców np. jagód, to ich nie odmrażajcie, tylko porozrzucajcie na serniku zamrożone i polejcie galaretką, w przeciwnym razie galaretka zabarwi Wam się na fioletowo
Passions hobbies life