płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej
królestwo garówSkładniki (24 babeczki): 2 szklanki mąki (400 g), 1/2 szklani cukru trzcinowego (100 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 ml oleju
rozgotowanaprzygotować dzień wcześniej. Zapraszam!!! Składniki (na 3 blaty bezowe): 12 białek, 300 g drobnego cukru, 30 g kakao, Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody, Składniki na krem: 500 ml śmietany 30% do ubijania, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
Passion of CookingUdziec sarny (u mnie około 700 g), 100 g słoniny (u mnie solona), 6 jagód jałowca, 7 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól Oczyścić mięso ze zbędnych błon i ewentualnych przyległości. Można zalać serwatką na noc, ale jeżeli mamy mięso z młodej sarny nie jest to konieczne. Przyprawy zemleć. Słonie pokroić w słupki. Mięso związać
królestwo garówodpowiedziałam. Choć jestem sklerotykiem, to nie mogłam zapomnieć o naszej rozmowie... Okazało się, że owoc ten ma dużo więcej nazw niż jedna. Spotkałam się z nazwą miechunka, z jagodą czy rodzynką brazylijską - i ta ostatnia spodobała mi się najbardziej. Physalis jest już aktualnie dostępny w każdym lepszym warzywniaku. Zastanawiałam się z czym go zestawić, na początku myślałam o jakimś
Poezja Smaków - blog kulinarnypół. Ostudzony sernik posmarować lekko tężejącą już galaretką, wyłożyć na nim owoce i polać je galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Jeżeli korzystacie z mrożonych owoców np. jagód, to ich nie odmrażajcie, tylko porozrzucajcie na serniku zamrożone i polejcie galaretką, w przeciwnym razie galaretka zabarwi Wam się na fioletowo
Passions hobbies lifebyły mąż da wreszcie spokój Mai? Jak ułoży się jej relacja z weterynarzem Czarusiem? Czy będzie z tego miłość? A może pojawi się ktoś inny? A co z Jagodą? Manią? Jąkającym się panem Miodkiem? Szczegółów książki nie zdradzę ;) Zachęcam natomiast do lektury podczas śnieżnego zimowego wieczoru :) Kto wie - może cuda się zdarzają
Weekendy w domu i ogrodzietradycyjne, plastikowe foremki do lodów trzeba na parę sekund zanurzyć w ciepłej wodzie i dopiero wyciągnąć lody). Smacznego :) Składniki na lody owocowe: 1 szklanka owoców jagodowych (użyłam jagód i malin) 1/2 szklanki wody 2 łyżki syropu z agawy 1. Lody owocowe przygotowujemy tak samo, jak śmietankowe powyżej. Smacznego
Mała CukierenkaNauki diety przy chorobie Hashimoto ciąg dalszy. Córka ma zalecone 2 śniadania, jedno w domu przed wyjściem do szkoły i drugie w szkole. Tam tez ma
Bernika - moj kulinarny pamietnikryżu, masło, 400 g mięsa z drobiu (u mnie perliczka), 250 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 7 jagód jałowca, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem
królestwo garówJagodowy pudding chia, z mleczkiem kokosowym i bananem przez te dwa dni kawa to podstawa
More food, love and dreamsPerliczka łyżeczka ziaren pieprzu czarnego, 8 ziaren ziela angielskiego, 8 jagód jałowca, 2 łyżki soli, siano – 2-3 garście, 2 łyżki masła Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół. Przyprawy rozgnieść, wymieszać z solą, natrzeć nimi perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Perliczkę umyć, osuszyć. Na blasze do pieczenia
królestwo garówbordowymi soczystymi owocami. Przyznam trochę pokombinowałam też z polewą, gdyż chciałam w pełni uzyskać czereśniowy smak lata. Powiem tylko jedno Pyszności. Zapraszam... Skala smaku 10/10 inny owoc np. jagoda czy wiśnie również by się sprawdziły w tym cieście. Składniki: 300 g. czereśni bordowych, dojrzałych (już po usunięciu pestek) 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru pudru
Kubki smakuPonadto: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej- dałam więcej tzn. resztę śmietanki z 500ml. ok 1 i pół szkl. 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód lub borówki amerykańskiej (dałam borówkę) kilka dużych pokruszonych bez Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum
Kubki smakumakaronem zawsze gości na mojej kolacji wigilijnej. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 200 gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka godzin. Wstawiamy na gaz, dodajemy
Bajeczna Kuchnia