spróbowanie rozmaitych win. Nie trudno było skosztować delikatnych win białych, mniej lub bardziej cytrusowych czy ciężkich, o intensywnym bukiecie win czerwonych, w których odkryliśmy na nowo czarną porzeczkę czy jagodę. Chyba jednak najmniej było win słodkich aczkolwiek bystre oko wyszukało słodkiego Tokaja czy jeszcze słodszą Maderę . Tak na marginesie - wino, które tego dnia najbardziej przypadło mojemu węchowi i kubkom smakowym
Right Behind The Kitchenłyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej. Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone i parę kropli aromatu waniliowego. Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI
potrawyregionalnearomat owoców leśnych wnosi świeży powiew, który najlepiej sprawdza się w mieszance wszystkich ziaren i nasion. Zarówno jeżyny, jak i żurawina, ale przede wszystkim aronia to jedne z najzdrowszych jagód, zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy. Przyjemnie słodkie i owocowe. Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, owoce leśne* 8% (polskie owoce aronii*, polskie czarne jeżyny*, żurawina
Roślinna - blog wegańskipieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 szklanka syropu z jagód 1 opakowanie galaretki fioletowej, 2 opakowania galaretki czerwonej, 50g wiórków koksowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet
Tradycyjna kuchnia Kasiopakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka 200 g masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka borówek amerykańskich (lub jagód) na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru na wierzch: 1 galaretka fioletowa Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 4 jajka kubeczek jogurtu naturalnego (180 g ) 2 kubeczki cukru 3 kubeczki mąki kubeczek oleju szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 2 łyżki drobnego kokosu Jogurt przełożyć do innego naczynia, kubeczek wymyć i wysuszyć. Jajka wbić do misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 130 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia składniki mokre: 200 ml maślanki 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 2 jajka dodatkowo: garść malin 2 łyżki jagód brzoskwinia łyżka płatków migdałowych Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiodu ( ja dodałam syrop z mniszka lekarskiego domowej roboty ;-) ) 25 dag płatków owsianych 40 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 1 garść orzechów laskowych (całych) 40 g jagód goi 15 dag mąki pszennej 10 dag brązowego cukru 2 jajka ok 5 łyżek mleka 1 łyżeczka sody Przygotowanie; Masło rozpuścić w garnuszku z miodem, lekko przestudzić. W większej misce
Radość kipiąca uśmiechem.karkówki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso, obwiązać
królestwo garówmałym oczku (2 małe) 1 i ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki płatków ( np. jęczmiennych pełnoziarnistych) 2 łyżki mielonego lnu 1 szklanka bakalii (jagód goi, orzechów pekan, brazylijskich, daktyli) 4 łyżki syropu z agawy (można połowę zastąpić łyżką miodu) Przygotuj: małą keksówkę Podaj z: lodami bananowymi Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgnieć banany
Bazując na smakuChleb tostowy upiec w piekarniku lub tosterze. Wysmarować ulubionym masłem orzechowym. Dodać plasterki banana i kilka jagód. Nic prostszego, nic bardziej smacznego :) Śniadanie mistrzów dla dzieci.....i nie tylko
ClauditteMissCookingcomber z jelenia (około 600 g), sól, 5 jagód jałowca, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 2 garście żurawiny*, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki masła pigwa, 1 łyżka cukru, 150 ml białego półwytrawnego wina, Comber z jelenia oczyścić z błon, natrzeć garścią soli i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie umyć
królestwo garówstanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast jak zwykle oddawać je teściowej. Miałam wielkie plany zakupu większej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło :) Nie mam domowych kiszonych ogórków, ale od czasu do czasu
bistro mama