Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych pół szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 290 g powideł śliwkowych Masło roztopić i wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże wymieszać. Dodać pozostałe składniki, mleko powinno być delikatnie ciepłe. Ręcznie
kulinarnyswiatdomisuszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone drobno suszone morele i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy
Mienta blogksiążeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw. Robię go co jakiś czas, tym razem zmieniłam go lekko m.in o dodatek dyni, w każdym razie zawsze wychodzi idealnie. Proste, szybkie, jednogarnkowe, 30 minutowe danie. Dla mnie idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmniejsze cząstki - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami.SMACZNEGO!!! Warzywny obiadek malucha:Składniki:2 marchewki;1 pietruszka;mały kawałeczek selera;ziemniak;pół małej dyni;przegotowana woda;Warzywa (najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka :) ) obrane i umyte kroimy w podobnej wielkości kawałki, tak żeby mieć pewność, że równo się ugotują. Gotujemy je na parze
MiksturownikSkładniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi
sama złodyczjest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki (4 porcje): 4 średnie jabłka Nadzienie: 3-4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka
Fitsweet.megatunki są przepyszne. Dziś proponuję sałatkę na którą pomysł dostałam na grupie Grzybiarze na FB. Sałatka jest przepyszna i znika szybko. Polecam na obiad z pajdą chleba z dyni. Sałatka z gąsek zielonek, cebulki i śmietany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Dyniowe kopytka (gnocchi di zucca) to typowe, włoskie, jesienne danie. Dynia powoduje, że kopytka są delikatne, lekko słodkawe, ciekawe w … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Dyniowe kopytka</span> (gnocchi di zucca) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdyniowe szaleństwo. Na obiad ugotowałam zupę kalafiorowo - dyniową a na deser był tort dyniowo - śmietanowy ale o nim w osobnym poście. Zupa jest smaczna i w sumie dzięki dyni jesienna. Choć przyznam, że dziś pogoda nie jest jesienna a raczej letnia. Mam nadzieję, że taka super aura potrwa jeszcze długo. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą roku. Na straganach i na targach zagościły jesienne barwy: żółcie, pomarańcze, czerwienie i brązy. Nasze oczy cieszą różnego kształtu dynie, pękate bakłażany i kolorowe papryki. Słodkimi aromatami przyciągają nas do siebie jabłka, gruszki i śliwki. Nasza jesień zapowiada się bardzo smacznie! I własnie z myślą o tych
Kulinarne przygody GatityWarto więc wypróbować przepis. Zdrowy chleb Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 70 g mąki migdałowej 120 g mąki ziemniaczanej 70 g nasion sezamu 70 g pestek dyni 70 g nasion słonecznika 30 g mąki z suszonych owoców róży 60 g płatków gryczanych 3 łyżki błonnika witalnego, zmielonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
codojedzeniapastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany i wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary
Food Squarerodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku
Menu Zdrowiakilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi czy ziemnymi lub pestkami dyni czy słonecznika) Sposób przygotowania: 1. Nerkowce prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją 2. Na talerzu układamy rukolę, ćwiartki moreli, posypujemy pokruszonym serem i uprażonymi orzechami 3. Można polać ulubionym
Gocha gotuje!jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie rozprowadza się w gorącej wodzie, nie pozostawiając grudek, a konsystencja sosu jest idealnie gładka. W 100% mogę polecić
Kuchnia MagdaLeny