z dynią - 1000 przepisów (strona:43/67)

Oczyszczające smoothie z owoców leśnych. 107

Składniki : 1 szklanka owoców leśnych ( borówki, jeżyny ) 1/2 szklanki wody mineralnej lub kilka kostek lodu 2 łyżki posiekanych pestek z dyni 2 łyżki zarodków pszennych 1 łyżka syropu klonowego szczypta mielonej papryki chili Sposób wykonania :   O woce umyj pod bieżącą wodą , usuń zanieczyszczenia ( listki, gałązki, owoce chore i nie dojrzałe ) wsyp do blendera. Dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie zmiksuj

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z kurczakiem 221

Nasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą , sałatce z pieczoną dynią  i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzecham i nadszedł czas na tropikalne smaki. Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej . Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść

SMYKWKUCHNI
Chleb z kaszy gryczanej 139

minut Potrzebujesz: 500g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 650ml wody 1 łyżka soli olej (najlepiej kokosowy) do wysmarowania foremek *opcjonalnie można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Wlej wodę i odstaw na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa

Blendman
Odchudzające smoothie z kiwi i melona. 136

Składniki : 1 szklanka pokrojonego w kostkę melona 2 dojrzałe owoce kiwi 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka zarodków pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżka posiekanych pestek z dyni Sposób wykonania :   W szystkie składniki dokładnie zmiksuj na jednolitą papkę.    N apój ten przyspiesza przemianę materii ( czyli pomaga nam schudnąć ), oczyszcza organizm , a także korzystnie wpływa

Przepisy i porady kulinarne
Krem z kukurydzy 139

kukurydzę z masłem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru razem z przyprawami. Całość wymieszać i przetrzeć blenderem na jednolitą zupę. Przed podaniem podgrzać. Podawać ze słonecznikiem i pestki dyni, kawałkami kurczaka lub grzankami. marcelina

Czerwony Gupik
CIASTO Z BATATÓW (proste) 202

Wraz z końcem lata na moim talerzu zrobiło się bardzo pomarańczowo - jem teraz dużo dyni, marchwi i batatów. Te ostatnie smakują mi zwłaszcza w wersji słodkiej. Regularnie robię mus z tego przepisu - klik , a wczoraj zdecydowałam się na ciasto. Dobrze, że upiekłam niedużą porcję, bo wszystko od razu zjadłam ;) Czytaj więcej

Kasia Sarna
“Ziarno”-recenzja 135

ryż czy basmati. Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy. Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają

Ugotowane pozamiatane
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 156

wieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę.  Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb razowy z ziarnami 174

mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba

Bullio
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 110

pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Lekka sałatka ze szpinakiem, fetą i ziarnami 171

lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy na cienkie półplasterki

Smakołyki Asi
Gomasio 167

blogu   Marzenki i postanowiłam wypróbować..i wiecie co....po prostu dodaję gomasio prawie do wszystkiego.Gomasio to inaczej sól sezamowa [    można dodać siemię , a nawet kminek , pestki dyni itp]  .. pyszny dodatek smakowy, często używany w kuchni japońskiej i makrobiotycznej, i doskonały zamiennik soli.Polecam, wypróbujcie , bo warto.. 5 łyżek siemienia lnianego  5 łyżek sezamu

Moje domowe kucharzenie
Pesto szparagowe 146

makaronu, można przyrządzać na wiele sposobów. Nie tylko z bazylii i orzeszków piniowych. Nadaje się do niego większość zielonych warzyw i ziół, a także warzywa korzeniowe, strączkowe a nawet dynia. Tradycyjnie wytwarzane było w marmurowych moździerzach, ale komu by się dzisiaj tak chciało ucierać. Poza tym od czego mamy malaksery. Przy pomocy tego urządzenia wyczarujemy pesto dosłownie w pięć minut

Wiem co jem
Zupa krem z selera i gruszki z cynamonem 145

duży seler korzeniowy gruszka bulion ok 1.5 litra oliwa kilka łyżek cebula pestki dyni szczypta cynamonu ewentualnie śmietanka Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę, cebule także w kostkę. Na oliwie podsmażamy seler z cebulą. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy gruszkę i cynamon. Całość blendujemy. Podajemy skropioną oliwą i prażonymi pestkami

AZgotuj!
Kalendarz przetworów 261

listopadzie  Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.  W sklepach i na straganach dostępna jest:  żurawina;  dynia;  buraki. Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl

Ukojenie Podniebienia

Proponowane wyszukiwania