dnia! Składniki - pół szklanki ugotowanej ciecierzycy, lub z puszki. Jednak gotowana w domu to zupełnie inna bajka! - świeży ogórek -mix sałat najwyższej jakości - garść prażonych na suchej patelni pestek dyni - pomidorki koktajlowe - olej z ostropestu tłoczony na zimno gdyż dbam o moją wątrobę - ser feta - glassa di soia z octem balsamicznym z Modeny - sól różowa himalajska Z podanych składników skomponuj
Z Kuchni Do Kuchnimineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami
Ugotowane pozamiataneUwielbiam jesienne targi i stragany wypełnione po brzegi warzywami – dynie , cukinie i piękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka. No i zabrałam! Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad. Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad. Połączenie słodkiego
Ostra na Słodkowszystkich na co najmniej dwa dni. Nieźle nie? Użyliśmy kombinacji różnych nasion, płatków owsianych i bananów. Ale Ty wykorzystaj to, co masz pod ręką. Kokos, sezam, pestki dyni i żurawina też brzmią świetnie. Możliwości są nieograniczone! Oprócz tego aż cztery przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> . Przepis na ciasteczka bananowe z nasionami Składniki banan płatki owsiane
lady-och-mistrzyni.blogspot.comniej więcej pestek i orzechów, a mniej płatków. Składniki granoli: 12 łyżek płatków owsianych 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka oleju Składniki musu malinowego: 2 szkl. malin 2 łyżki brązowego cukru Przygotowanie granoli: Składniki granoli dokładnie wymieszać
Codziennik Kuchennywody 900 g mąki typ 650 120 g mąki żytniej razowej 550 g wody 30 g świeżych drożdży 1 1/3 łyżki soli 1/3 szkl. mieszanki nasion (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) W dużej misce wymieszać łyżką pierwsze trzy składniki. Miskę przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na około 12 godzin. Po tym czasie: Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać
Posadzone i zjedzonewiem, że się powtarzamy, ale to chyba ulubiona pora roku na zabawy w kuchni. Dni coraz krótsze, coraz zimniej na dworze, a produkty pyszne jak nigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie
KasiaiKrzysiu.plDziś zapraszam na kolejnych ulubieńców. We wrześniu odkryłam sporo fajnych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo. Pierwszym ulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach. Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce
wegujemyKasze to dobre dla brzuszka i sycące źródło minerałów. Dlatego na pewno wypróbuję przepis na krupniki np. z porem i kaszą krakowską, koperkową, zupę piwną z pęczakiem, orkiszotto z dynią, jaglaną z ryżem i bobem, kukurydziankę z karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik z manną i rabarbarem i w końcu szarlotkę
Ugotowane pozamiataneherbaty z cytryną. Ciasteczka owsiane - składniki: 2 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny Ciasteczka owsiane - przepis: Masło roztapiamy w rondelku. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy w misce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody. Na blaszce wyłożonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego
Pysznosci Babci Basimąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę
Kuchnia bezglutenowajako pasta do kanapek. A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut (nie licząc "moczenia" słonecznika, które "robi się" samo :) Do pesto polecamy pyszne indyjskie kotleciki z dyni :) Pesto z natki pietruszki Przepis na ok. 200g Potrzebujemy: pęczek natki pietruszki 5 łyżek ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 5-7 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie
Bananowe PoleSkładniki: Roszponka – 1 opakowanie 200g Natka pietruszki – 1 pęczek Czosnek – 1 duży ząbek Orzechy ziemne – 1 garść Olej z orzechów ziemnych – ½ szklanki (bardzo dobrze pasuje też olej z pestek dyni) Ser parmezan lub inny twardy – 3 łyżki startego Sól Wykonanie: W blenderze umieszczamy umytą i dobrze osuszoną sałatę roszponkę razem z natką pietruszki, czosnkiem i orzechami. Dodajemy olej i całość
Kuchnia Bon Appetit