laskowe z nalewki) 1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina) 1,5 łyżeczki sody (u mnie proszek do pieczenia) 3 łyżeczki przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju Wykonanie: Formę keksówkę (u mnie 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę (proszek(...)przyprawę. Dodać rodzynki (żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Połączyć zawartość misek. Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, mogą zostać małe grudki. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Chwilę przestudzić i podawać pokrojone
Sto kolorów kuchnigłód obudzi nas środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też kojarzy się z obrazami przedstawiającymi martwe natury? :) Jadłam patisony pierwszy raz w życiu i chciałam podzielić się(...)Wami swoimi wrażeniami. Patisony są odmianą dyni zwyczajnej, jednak są od niej dużo delikatniejsze. Mają cienką skórkę, łagodny miąższ, są subtelne w smaku. Dlatego bardzo przypominają mi cukinie. Z kolei wygląd mają bardziej "dyniowaty". Są takie fantazyjne i dramatyczne, ze swoimi ostrymi kolorami i nieregularnymi kształtami. Mają niewątpliwie duże walory dekoracyjne. Koszyk z patisonami to bardzo fajna jesienna ozdoba stołu
Chilli Czosnek i Oliwadużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie(...)widzicie na zdjęciu wszystkie sałatki były piękne, kolorowe i przygotowane z mnóstwa zdrowych i pysznych składników. Do dyspozycji mieliśmy nie tylko świeże warzywa, ale także owoce, sery, kiełki, pestki dyni, płatki migdałowe, a także całą gamę olejów i soków Oleofarm. Pan Mirosław Jabłoński pokazał nam, jak można te ostatnie wykorzystać do przygotowania oryginalnych dressingów do naszych sałatek. A na koniec
Kraina Tysiąca Smakówlubicie muffinki? A z dodatkiem dyni i czekolady? Są wyjątkowe, mięciutkie i tak smaczne, że trzeba je upiec. Z tej porcji upiekłam 12 mniamniuśnych ciasteczek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieDziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już kopytka dyniowe , d yniowe szpecle , dyniowe knedle z jeżynami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nawet zastąpić deser :) Staram się by w naszej diecie było coraz więcej warzyw, by nawet deser się z nimi kojarzył :) Składniki: - 1 średnia cukinia - pęczek pietruszki - 1 szklanka pestek dyni - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 4 łyżki oleju lnianego - 2 ząbki czosnku - opcjonalnie sól i pieprz Przygotowanie: Cukinię trzemy na tarce na dużych oczkach lub na szatkownicy do frytek. Pozostałe
Szkrab Je Samkaszy lub ziemniaków jest świetną propozycją na rodzinny, zdrowy i pełnowartościowy obiad. Składniki (3-4 porcje): 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 jajko 450 g dyni 550 g cukinii 100 g marchewki 700 g passaty pomidorowej 1 łyżka oleju kokosowego sól i ulubione przyprawy (u mnie curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, kurkuma
Zdrowie na języku :PZupa dyniowa z ciecierzycą Składniki: 1 dynia 4 bataty 3 marhewki 1 cebula świeży imbir ok 3-4 cm 3 ząbki czosnku 250 g ciecierzycy oliwa z oliwek cynamon kardamon sól pieprz papryka mleko kokosowe Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc do namoczenia, następnie gotuję do miękkości. Do garnka wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaję cebulę oraz czosnek
nietadietaszczyptę 21 cytryny 22 migdały 23 później 24 pokrojoną 25 pogotuje 26 wlać 27 na górze 28 posypać 29 pochwalić 30 ugotowali Artykuł Miszōng ze baniōm (Miszmasz z dynią) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniPomysł idealny na jesienne chłodne dni. Taką sałatkę przygotowujemy w piekarniku, najlepiej smakuje na ciepło. Doskonała na lekka kolacje lub jako dodatek do mięs. Składniki ok. 200 g dyni 1 czerwona papryka 2-3 pieczarki sól pieprz tymianek olej do posmarowania … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była jakaś twardsza odmiana) trochę pojedliśmy na surowo. A część wylądowała w zupie, w zasadzie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku. Jak gotować mak? Mak przesypujemy na gęste sito i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy go na sicie, żeby dokładnie się odsączył. Odsączenie jest bardzo ważne, inaczej
ladykitchenchleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy
moj przepis nawieczorem umierałam na ból gardła, tak dzisiaj już jest lepiej o pora porządniej do lekcji usiąść :) i słońce wyszło od razu jakoś tak lepiej :) Przepis: ok.150g gęstego pure z dyni hokkaido 20g mąki orzechowej ok.40g mąki pełnoziarnistej + ew.do podsypania łyżeczka mielonego siemienia + 2 łyżki wrzątku cynamon coś do posłodzenia łyżeczka oleju kokosowego (stałego) spora garść orzechów (ok.30g) Siemię
More food, love and dreams