mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
Gospodyni MiejskaOdkryłam wczoraj wieczorem, że niepostrzeżenie nadeszła jesień. Wprawdzie na straganach królują dynie i kurki, setki odmian jabłek i gruszek, śliwki „w sam raz na dżem”, ale dni są słoneczne i ciepłe (upalne wręcz). Wprawdzie zamykam okno na noc i wyciągnęłam z szafy koc. Wprawdzie kot zaczyna spać coraz bliżej mnie i spędza poranki na ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenzupę podałam bez żadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna
Kraina Miodem PłynącaDomowe batoniki musli wg przepisu K.Klich Składniki: 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 50 g fig suszonych 50 g pestek z dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonych śliwek 50 g otrębów pszennych 50 g płatków owsianych 50 g zmielonych migdałów 50 g mąki pełnoziarnistej
Aromatyczne Podróżedomu ten czas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno - zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami... wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym
Zasmakuj KuchniSkładniki : 1 szklanka owoców leśnych ( borówki, jeżyny ) 1/2 szklanki wody mineralnej lub kilka kostek lodu 2 łyżki posiekanych pestek z dyni 2 łyżki zarodków pszennych 1 łyżka syropu klonowego szczypta mielonej papryki chili Sposób wykonania : O woce umyj pod bieżącą wodą , usuń zanieczyszczenia ( listki, gałązki, owoce chore i nie dojrzałe ) wsyp do blendera. Dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie zmiksuj
Przepisy i porady kulinarneNasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą , sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzecham i nadszedł czas na tropikalne smaki. Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej . Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść
SMYKWKUCHNIminut Potrzebujesz: 500g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 650ml wody 1 łyżka soli olej (najlepiej kokosowy) do wysmarowania foremek *opcjonalnie można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Wlej wodę i odstaw na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa
BlendmanSkładniki : 1 szklanka pokrojonego w kostkę melona 2 dojrzałe owoce kiwi 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka zarodków pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżka posiekanych pestek z dyni Sposób wykonania : W szystkie składniki dokładnie zmiksuj na jednolitą papkę. N apój ten przyspiesza przemianę materii ( czyli pomaga nam schudnąć ), oczyszcza organizm , a także korzystnie wpływa
Przepisy i porady kulinarneWraz z końcem lata na moim talerzu zrobiło się bardzo pomarańczowo - jem teraz dużo dyni, marchwi i batatów. Te ostatnie smakują mi zwłaszcza w wersji słodkiej. Regularnie robię mus z tego przepisu - klik , a wczoraj zdecydowałam się na ciasto. Dobrze, że upiekłam niedużą porcję, bo wszystko od razu zjadłam ;) Czytaj więcej
Kasia Sarnaryż czy basmati. Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy. Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają
Ugotowane pozamiatanewieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba
Bulliopieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnilekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy na cienkie półplasterki
Smakołyki Asi