Zupa krem z dyni ma wiele odmian. To dlatego, że sama dynia jest raczej tłem potrawy a jej sercem są przede wszystkim przyprawy. to one nadają smak i charakter większości dań z dyni. Dlatego też przepisów na zupę krem z dyni może być bardzo wiele. Ja sama już raz podawałam przepis na zupę z dyni z szafranem . Teraz kolejny przepis(...)zupę krem z dyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni 3 małe ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego oliwa curry sól i pieprz kilka plastrów wędzonego boczku Wykonanie Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę
Pyza i SurówkaZupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni jest przy tym bardzo wiele, więc zaproponujemy ich tutaj więcej niż jeden. Ten poniżej określiliśmy mianem „klasycznego” w tym sensie, że zawiera on typowe dla naszego regionu składniki. W niedługim czasie możecie jednak spodziewać(...)się również dyniowej zupy „egzotycznej” W sklepach i na targowiskach znajdziemy wiele odmian dyni. Zupę możemy teoretycznie przygotować z niemal każdej z nich, choć różnią się one smakiem, aromatem, barwą czy konsystencją miąższu. Najpopularniejsza jest u nas dynia zwyczajna, aczkolwiek niekoniecznie jest ona najbardziej aromatyczna czy intensywna w smaku. Dlatego z punktu widzenia przygotowania zupy dyniowej warto rozważyć użycie bardziej
Kulinarna PokusaGulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. Macie pomysł na rozgrzewacz na chłodne jesienne dni? Ja lubię konkretne i pikantne jednogarnkowce. Jak na jesień przystało z dynią w roli głównej. Jednak co dwie dynie, to nie jedna. Oprócz piżmowej wykorzystałam jeszcze hokkaido, a właściwie... kilka dyń hokkaido. Wypełniłam je gulaszem z mięsa połączonego z dynią piżmową (butternut) i jesiennymi(...)czosnku (obrane) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 200 g wędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka 600 g dyni piżmowej obranej i oczyszczonej (ok.1/2 dyni) 100 g jarmużu 2 łodygi selera naciowego 1 szara reneta 100 ml białego wina 400 g ugotowanej ciecierzycy olej rzepakowy sól morska pieprz kajeński
Pełny talerzjest jeszcze smaczniejszy.Nie potrzebuje zadnych przypraw.Wystarczy sol i oliwa,a pieczenie wydobywa z niego smakowita slodycz.Polecam!Skladniki na 4 porcje:1 kurczak(najlepszy bio) 1,5-1,80 kgpol dyni Hokkaido2 spore korzenie pasternaku400 g malych pieczarek2 galazki rozmarynu2 galazki szalwiGlowka czosnku,lub kilka zabkow sol,pieprz slodka papryka w proszkuoliwa i 4 wiorki maslaUmytego wysuszonego kurczaka przekrawam na pol.Smaruje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki:1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni2 łyżki nasion słonecznika1
Mango Papajapłomienie świec, a ja zajadam się jeszcze ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...?Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTydzień temu na warsztatach kawowych w ramach obiadu poczęstowane zostałyśmy pyszną zupą. Była ona zrobiona z dyni, marchewki z nutą pomarańczy. Po powrocie postanowiłam przygotować podobną w domu. Co prawda mąż oznajmił, że nie będzie jadł żadnych "gerberków", ale mi i córce bardzo ona smakowała. Kremowa, gęsta, aromatyczna, iście jesienna, mimo pięknego żywego koloru. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKakaowy jaglany krem dyniowy z daktylami;ricottą i gruszką; gorzką czekoladąSkładniki:65g kaszy jaglanej 150g pure z dyni hokkaido 2 łyżki kakao (lub po prostu według uznania)ok. 1/3 - 1/2 szklanki mleka/wody*cynamonłyżeczka kawy rozpuszczalnejcoś do posłodzeniaszczypta solikilka daktyliKaszę prażymy i zalewamy ok 1/3 szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia się płynu. Następnie miksujemy
More food, love and dreamswiórkami kokosowymi Ps. Wczorajszy post też został uzupełniony o przepis ;) Przepis:40g mąki (pełnoziarnista + pszenna 3:1)20g mąki kokosowejłyżka wiórek kokosowych60ml mleczka kokosowego/mlekajajko100g puree z dyni hokkoidoszczypta cynamonu, solicoś do posłodzenia1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejMąkę i resztę suchych składników przesiewamy. Mokre miksujemy w drugiej miseczce. Łączymy obie miseczki i smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsNiepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka)1/4 małej główki kapustyresztki kurczaka z obiadu2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pastysól, pieprz, olejWykonanie:Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy pod przykryciem
Taste Of My DaySkładniki (na dwie porcje): 100 gram puree z pieczonej dyni 1 banan 1 gruszka, obrana i pozbawiona pestek 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne 2-3 łyżki syropu klonowego W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym. Gotowe
Mango PapajaJesień za oknem to idealny czas na ciepłe rozgrzewające obiady, czyli najczęściej gulasze. Dzisiaj proponuje gulasz z dynią, obowiązkowym składnikiem kuchni październikowej. Jednocześnie chciałam wam przedstawić dwa produkty na które natrafiłam 2 tygodnie temu podczas jarmarku ekologicznego w Katowicach, mianowicie olej rzepakowy i przyprawa warzywno-owocowa marki Green Spoon. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na dynie trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, kolorowe dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObdarowano mnie ogromną dynią, więc ją chcąc nie chcąc przerabiam. A że mąż co rano przynosi z lasu kilka grzybów, więc postanowiłam połączyć obie te rzeczy w jedno danie z patelni. Okazało się być wyjątkowe w smaku, bo córka poprosiła o powtórki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobry!Czasem brak pomysłu na obiad, prawda?Wystarczy połączyć kilka składników i upiec je w piekarniku, smaczny obiad gotowy!Dlatego też dzisiaj prezentuję prosty pomysł na zapiekane pomidory i dynię z białą kiełbasą. Bardzo banalnie, ale i bardzo smacznie!Zapraszam!Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 11/2013 z moimi modyfikacjami.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeść