przynajmniej raz w miesiącu:) Nadrabiam te wszystkie stracone lata, kiedy sernik mi nie smakował... I staram się by za każdym razem był inny. Ostatnio napoczęłam piękną, ogromną dynię i kawałek wykorzystałam do przygotowania sernika z dodatkiem czekolady. Całości dopełnia delikatny sos śmietankowy... Mówię Wam, pycha! Spód: 150g herbatników, 85g masła. Masło stopić, herbatniki zmielić blenderze na pył. Dodać(...)masło, krótko zmiksować, do połączenia się składników. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić.Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 125g dyni, 2 jajka, 100g cukru, łyżka cukru waniliowego, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 85g gorzkiej czekolady. Ser zmielić, zmiksować z jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną
Z miłości do słodkościKolejna moja propozycja z dynią w roli głównej. Zupa krem gotowana na mleku kokosowym, z korzennymi przyprawami. Podana z grzankami idealna na chłodne jesienne dni. Składniki: 700 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 250 ml mleka kokosowego 200 ml wody cukier (brązowy, biały lub cukier kokosowy) do smaku kardamon mielony, gałka muszkatałowa, cynamon, imbir świeży(...)mielony wiórki kokosowe do dekoracji grzanki z pieczywa Wykonanie:Pokrojoną dynię wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, dodajemy szklankę mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku przyprawami i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka min.Podajemy posypaną grzankami, oprószoną wiórkami kokosowymi. Ja posypałam jeszcze delikatnie cukrem kokosowym
Malinowe Pocałunkiprzygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry(...)warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami
Taste Of My DayCiąg dalszy dyniowej niedzieli;)))Składniki:1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)sok i otarta skórka z cytryny600 g cukrupo 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździkowpo 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiegoPrzygotowanie:dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutęwyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier(...)mieszając, gotujemy około 3-4 minutydodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minutkostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania sięwynosimy w chłodne, ciemne miejsce.../Źródło przepisu:MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-sodzona.html
Anioły w kuchnikoniec dyniowego dnia:)Składniki na 2 wyrośnięte buły: 1 kg mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości,ostudzić.Do miski wsypać mąkę(...)sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut.Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto,zostawić pod przykryciem na godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy keksówki
Anioły w kuchnidrożdży , łyżeczka cukru , 700 ml ciepłej wody 30 dag mąki żytniej ,1kg mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 2 łyżki suszonej Bazyli ,łyżeczka soli Szklanka startego miąższu z dyni 2-3 łyżki oliwy Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem , rozpuść w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .W dużej misce wymieszaj obie mąki(...)otrębami pszennymi , bazylią i solą .Dodaj drożdże ,startą dynię i oliwę .Wodę dolewaj małymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż na kuchenną kratkę
Anioły w kuchnidyni Zawiera witaminę A, B, B1, B2, C, E, PP, składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, zawiera również błonnikDzisiaj smacznie, zdrowo i dietetycznie...Składniki:• 1 banan,• 2 jabłka, • 2 marchewki,• 500 g dyni• 100 g cukru• 800 ml wody• szczypta cynamonuDo garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu
Anioły w kuchnijogurtu naturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm 100 gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki(...)pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast w misce roztrzepujemy jaja z jogurtem naturalnym, które doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy
Mango PapajaSkładniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę(...)również kroimy w kostkę. Na talerzach rozkładamy mix sałat, następnie układamy na nich dynię, gruszę i paprykę. Z granata wydobywamy ziarenka, oliwki kroimy na pół i układamy na talerzach. Ser rozdrabniamy w placach. W szklance mieszamy miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem, nie ukrywam, że sałatka idealnie nadaje się na śniadanie bowiem
Mango Papajaserdecznie zrobić to danie, nawet nie uwierzycie jakie jest pyszne. Zakochałam się w nim i jego prostocie!Składniki (na dwie porcje): 150 gram makaronu razowego pół szklanki puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie blenderujemy na gładki krem) 1/4 szklanki nasion słonecznika 50 gram francuskiego sera Comte lub innego twardego(...)kurczaka łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz chili w płatkach nasiona słonecznika do posypania na koniec, tuż przed podaniem Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię wraz z nasionami słonecznika, gałką muszkatołową, oliwą z oliwek i 1/2 ilości sera blenderujemy pozostawiając grudki pesto. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś kurczaka doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz
Mango PapajaSkładniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie(...)pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy do garnka fasolkę szparagową oraz dynię i dusimy całość jeszcze 20 minut. Przed podaniem doprawiamy solą
Mango Papajałasny;/ 3-4 porcje 1 średni patison (ok. 800g) po 1 dużej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300-400g obranej dyni 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3-4 ziarenka pieprzu czarnego 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Patisona obieram ze skórki i kroję w kostkę(...)również obraną już dynię i paprykę, którą uprzednio oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, szklę na maśle. Pieczarki kroję w plasterki i wrzucam do cebuli, smażę razem około 3 minuty, dodając także liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. po czym dodaję paprykę. Podduszam kilka minut, na samym końcu wrzucając dynię i patisona. Mieszam, podgrzewam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki (dla 4 osób); 500 g wołowiny (najlepiej rostbef) 1,2 kg dyni 600 g kurek 3 ziarna owoców jałowca 2 liście laurowe 400 ml czerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej(...)liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, do miękkości mięsa. W miedzy czasie gdy nadejdzie taka potrzeba należy dolać bulion lub wina. Dynię kroimy w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Gdy mięso już będzie już miękkie dodajemy dynię i dusimy jeszcze 25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Gotowe
Mango PapajaSkładniki; 700 g dyni 4 pomidory 350 ml bulionu sól pieprz 100 g sera gorgonzola Dynię i pomidory układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z pomidorami do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą
Mango PapajaPierwszy raz robiłam również surówkę z dyni... 20 dkg dojrzałej dyni ( bez skóry i miąższu) 2 jabłka 1 pomidor kawałek papryki natka pietruszki sól,pieprz majonez sok z cytryny Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę, dynię i jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka).Warzywa dodać do majonezu
Moje domowe kucharzenie