Zostało mi troszkę puree z dyni, musiałam więc coś wymyślić. Wykorzystując wszystko co znalazłam w lodówce powstał bardzo smaczny deser - taka pianka z dyni. Pianka ma typowo jesienny kolor i ciekawy smak, dominuje skórka z pomarańczy oraz cynamon. W rzeczywistości jednak deser jest bardzo sycący i nie da się go za dużo zjeść;):) Składniki:szklanka mleka,szklanka śmietany(...)szklanki śmietany 30%,850g puree z dyni instrukcja tutaj,1 i 1/2 łyżeczki soli,*2 szklanki cukru cynamonowego,1/2 szklanki cukru pudru,6 żółtek,2 czubate łyżki żelatyny,2 dojrzałe banany,łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,1/2 laski wanilii. Przygotowanie Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier
Z miłości do słodkościmała zawsze kręciłam nosem, gdy słyszałam, że mama piecze sernika. A teraz, sama piekę go co najmniej raz w miesiącu:):) Na blogu jest już jeden przepis na sernik z dynią, jednak ten jest zupełnie inny. Przede wszystkim ma kakaowy spód, a do masy serowej zamiast cukru dodałam słodzone mleko skondensowane. Do tego oczywiście odrobina puree z dyni i nutka cynamonu(...)stopić wraz z cukrem, dodać do herbatników i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm.Masa serowa:1 kg półtłustego białego sera,3 jajka,300g puree z dyni,2 żółtka,500g mleka skondensowanego słodzonego,3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu,laska wanilii,1/2 szklanki śmietany 18%. Ser zmielić. Dodać jajka i żółtka oraz zmiksowane puree z dyni
Z miłości do słodkościFestiwalu dyni" biore udzial pierwszy raz i przyznam, ze bardzo mi sie to dyniowe gotowanie podoba. Jest to gotowanie dosc proste, nie ma wyszukanych potraw, ale to dlatego, ze z dynia dopiero sie zaprzyjazniam.Pisalam juz, ze na pierwszy ogien poszla zupa, ktora bardzo nam zasmakowala. Dlatego postanowilam przyzadzic ja jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej. Przepis znalazlam w ksiazce(...)Kuchnia wloska" i odrazu bardzo mi sie spodobal. Szczegolnie przypadlo mi do gustu polaczenie dyni i pora oraz parmezanu. Przepis jednak troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki:1kg miaszu z dyni300g pora300g marchwi4 szklanki bulionu drobiowego0,5 szklanki chudej smietanysol, bialy pieprz1/3 szklanki startego parmezanuwykonanie:Wszystkie warzywa kroimy w kostke i wkladamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wrzacego bulionu. Warzywa
Przysmaki Karolkizdrowe bułeczki razowe. W przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową pół na pół z mąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam. Bułeczki z pestkami dyni PRZEPIS /na 10 sztuk/ Temperatura piekarnika: 200oC Czas pieczenia: 40 min. Składniki 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850 300g mąki pszennej, typ 550 30g świeżych drożdży/2 łyżeczki drożdży(...)instant 60g roztopionego masła 250ml ciepłej wody 0,5 łyżki soli 100g pestek z dyni Przygotowanie Połączyć masło, wodę i drożdże. Zamieszać i odstawić. Przesiać mąki, dodać sól, połowę porcji pestek z dyni (50g), wymieszać z rozczynem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (aż powstaną pęcherzyki powietrza). Przykryć ściereczką w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ponownie wyrobić
coolinarnastrefa.blogspot.commiejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu , ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego. Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni , nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście(...)potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam „ Kopytka dyniowe ” lub „ Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej
Moja Delicjacebula1,5 litra bulionu warzywnego1 łyżeczka curryszczypta tartego imbiruszczypta gałki muszkatołowejpieprz, sól do smakuzioła prowansalskieświeży tymianekkoperek albo pietruszkagarść prażonych na suchej patelni pestek dyniolej sezamowy albo olej z pestek dyni do smakuoliwa z oliwek do smażenia (albo olej)Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem(...)minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit MałgorzatyChwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto(...)Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy 2 gałązki tymianku i gotujemy jeszcze 2 minuty
Bon Appetit MałgorzatyDzięki uprzejmości firmy Ballarini miałam okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni. Składniki:1 mała dynia (1 kg)50 g tartego parmezanu4 łyżki octu balsamicznego6 łyżek oliwy z oliweksól, pieprz4 gałązki świeżego tymianku1/2 papryczki chiliDynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy(...)minut roztworze z octu balsamicznego i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!Grillowa patelnia granitowa mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził
Bon Appetit Małgorzatyciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda(...)Uwierzcie, brzmi tak samo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :)Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :)Placek:* dynia- 500 g* mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej)* skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana)* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki* sok z całej pomarańczy* jajka- 2 duże* skórka z połowy
Kraina Miodem Płynącaprzypominający zarówno wyglądem, jak i konsystencją - wytrawny suflet. Wszystko na bazie puszystej masy jajecznej, mąki oraz odrobiny sody (po upieczeniu jest barrrdzo wilgotne i delikatne). Dodatki, które wykorzystałyśmy to dynia, seler naciowy, świeży imbir, czosnek oraz parmezan (i oczywiście przyprawy:)). Może brzmi dość skromnie, ale możecie uwierzyć nam na słowo, że również prze-pysznie. Czasami i z małą ilością składników(...)ceramicznych200g przesianej mąki 1 niepełna łyżka przesianej sody oczyszczonej50 g selera naciowego60g startego sera parmigiano reggiano (lub grana padano)3 cm obranego, startego świeżego imbiru1 spory ząbek czosnku100g dyni po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry1 łyżka musztardy francuskiej świeżo zmielona sól i pieprz Sposób przygotowania:Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem
Symfonia SmakówDynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs. Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy Dynię dzielimy na części.Usuwamy(...)nasiona i miękkie części.Obieramy ze skóry. Kroimy w dość dużą kostkę. Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem.Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut.Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie,pieprz i gorczycę oraz listek laurowy.Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyDelikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą. Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę(...)Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn
Maminek kulinarnyintensiv einen Fremdensprach, wie ist Deutsch, ich übe auf Schritt und Tritt. Ich habe gedacht, dass Webblog ideale Stelle daran ist. Siehst du ingerdwien Fehler? Schrieb!KREM Z DYNI./własny;/na 4 porcje600g obranej dyni 3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody1 cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki olejusól (lub sos sojowy), pieprzsuszone oregano, cząber, tymianeksłodka i ostra mielona(...)papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą.Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję.Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładkikrem, doprawiam. Podaję z kleksem śmietany, kiełkami i grzankami.SMACZNEGO! --------------------------------------------------------------------------------------------------KÜRBISSUPPE/eigenes Kochrezept;/für 4 Personen
W kuchni Karmel-itkiKremowa zupka z dyni.Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej .Składniki :około 5 ziemniakówkawałeczek pora2 małe marchewkikawałeczek seleraszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowej , vegetaokoło 500 g dyni4 łyżki masła1 cebulka3 łyżki śmietanki 30 %Wykonanie : 1. Warzywa obrać , umyć i pokroić w kostkę . Dynię obrać umyć i też pokroić w kostkę . 2. W garnku
Sama słodycz i szczypta chiliDynia jadalna może dać nam wiele przyjemności. Nie tylko zupa dyniowa jest bardzo dobra. Dzisiaj polecam placki z dynią i twarogiem. Wzmocnione smakiem cynamonu, imbiru i rodzynek. Danie na słodko. wspaniały deserek. SKŁADNIKI 50 dag. dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki
W kuchennym oknie Ewy