Drozdzowki z dynia podwojnie zdrowe,bo i z dodatkiem dyni ,a polowe maki zastapilam pelnoziarnista maka orkiszowa,ktora zawiera wiecej bialka,zelaza i wiaminy B oraz mniej glutenu.Te buleczki to nastepny dowod na to,ze warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate(...)paczuszka suchych drozdzySkladniki na mase orzechowa:120g mielonych orzechow laskowych2-3 lyzki mleka2 lyzki likieru Ameretto2 lyzki miodu lub cukru pudruDoadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mlekaWykonanie:Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,posolic i skropic oliwa.Piec 20-25 minut w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Obłędna, inaczej opisać jej się nie da. Słodycz upieczonej dyni świetnie uzupełnia się z kwaśno-winnymi suszonymi pomidorami, do tego ziarna podprażonego słonecznika, odrobina musztardy Dijon i czosnku do smaku. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera, zmiksować i voilà - znakomita pasta do pieczywa jest gotowa! Idealnie sprawdzi się na zakończenie dyniowego sezonu, choć od razu polecam schować kilka dyń do zimowej(...)Składniki:500 g upieczonej i wystudzonej dyni150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika1 łyżeczka musztardy Dijon2 małe ząbki czosnku, otartesól, świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Pomidory i dynię pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z podprażonym uprzednio słonecznikiem do kielicha blendera. Zmiksuj wszystko porządnie na gładką pastę. Dodaj musztardę oraz czosnek, a następnie przypraw solą i pieprzem
Food Squarepestki dynitarty parmezanlistki świeżej szałwiiPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Smakowity Blog Kulinarnyakcje, które ciągle mają swój urok. Takie, które powtarzają się co roku, gdzie chodzi o dobrą, wspólną zabawę, zebranie ciekawych przepisów w jednym miejscu. Taką akcją jest Festiwal dyni, który prowadzi Bea. Jego organizatorkę szanuję i podziwiam, bardzo lubię jej przepisy, bo pokazują, że da się żyć z alergiami i do tego smacznie jeść. Poza tym, jak na pewno zauważyliście(...)szaleję wręcz za dynią...Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu, i to z większą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2 małe pojedyncze filety z kurczakakawałek dyni (około 12 cm x 12 cm)60 g rukoli (1 duża garść)130 g sera feta1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego2 łyżki oliwy z oliweksólpieprzdressing:4 łyżki oliwy(...)składnikach i odstawiamy na około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy i smażymy filety z dwóch stron na złoty kolor. Odstawiamy aby odpoczęły, następnie kroimy w plastry. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy dynię i smażymy przez kilka minut (przewracając kosteczki) do uzyskania złotego koloru.Rukolę myjemy
Oryginalny smakDzisiejszy przepis dedykuję wszystkim tym, którym nie znudziły się jeszcze zupy dyniowe. W moim wydaniu to już kolejna zupa z wykorzystaniem dyni. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś jej nie lubiłam. Teraz jest to jedno z najulubieńszych dań mojej rodziny, Moja starsza córka z niecierpliwością czeka na rozpoczęcie dyniowego sezonu i za każdym razem cieszy się gdy przyrządzam z niej coś(...)prosty i nie zawiera żadnych niezwykłych składników. Ma za to fajny dodatek w postaci chipsów serowych, które w połączeniu z zupą dają ciekawy efekt. zapraszam i życzę smacznego.Zupa z dyni z chipsami serowymiskładniki:1 kg miąższu z dyni1 cebula120 g sera emmentalbulion warzywny2 łyżki kremówkigałka muszkatołowasól, pieprzoliwa do smażeniawykonanie:Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki wielkości około
Przysmaki KarolkiOdkryłam cudowną potrawę z dyni.Z kupionej , dwu kilowej dyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam.Potrzebujemy dynię i ser parmezan.NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ.Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia.Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm.Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 30 minut.Jeżeli(...)mamy drobną kostkę ten czas będzie krótszy.Najprościej jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo.Pieczemy jeszcze 10 minut. Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia.SMACZNEGO
Pasje JolkiDzisiaj chciałabym Wam pokazać jak w bardzo szybki i prosty sposób możecie przygotować sernik z dyni. Ciasto prezentuje się wspaniale i okazale, ma wyrafinowany i subtelny smak. Czas przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, później już tylko czekamy aż się upiecze ;-).Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany(...)ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml)- 500 g sera białego - 5 jajek- 6 czubatych łyżek cukru brązowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao
SMYKWKUCHNIJesienią królują dynie – są tanie i można je wszędzie kupić, dlatego warto nabyć kilka sztuk i sukcesywnie wykorzystywać w kuchni (dobrze przechowują się w chłodnych miejscach np. piwnicach). U mnie raz w tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo(...)szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad w sam raz na chłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni
Poezja smakuPyszne, zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej z pestkami słonecznika i dyni. Dodatek ice tea -zielona herbata z cytryną fajnie przełamuje ich słodki smak. SKŁADNIKI125 g miękkiego masła1/3 szklanki brązowego cukru1 jajko1 szklanka mąki razowejpół łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki ice tea green tea z cytryną1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki ziaren słonecznika2/3 szklanki pestek dyniPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy(...)masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę,ice tea i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni wciskając je lekko, żeby nie odpadały gotowych ciasteczek.Pieczemy
Moje Kuchenne RewelacjePrzez długie lata dynia kojarzyła mi się z halloween, świętem zza oceanu, które z każdym rokiem coraz huczniej jest obchodzone również nad Wisłą. Dzięki promocji tego warzywa, powiększa się grono miłośników dyni, co cieszy, bo jest to roślina nie tylko z ogromnym potencjałem kulinarnym, ale przede wszystkim zdrowotnym. I przeciwnie do pierwszego wrażenia po obejrzeniu powycinanych warzyw, nie straszy :) Jest(...)zawiera sodu, dlatego jest zalecana osobom z nadciśnieniem i przebywającym na diecie odchudzającej. Ma właściwości odkwaszające i wzmacniające, a podczas obróbki termicznej nie traci na swej wartości :) Najlepiej wybierać dynię dojrzałą, ponieważ im bardziej intensywnie pomarańczowy jest jej miąższ, tym więcej witamin B1, PP i karotenu zawiera. Jednak prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów są pestki bogate w magnez, fosfor, mangan
Taste Of My Daynich oderwać! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 700 g mąki pełnoziarnistej + na podsypanie - 150 g miodu płynnego - 2 jajka - 1 żółtko - 180 g masła - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szklanka puree z dyni piżmowej - 3 łyżki posiekanych migdałów - 3 łyżki posiekanych orzechów - 3 łyżki ziaren z dyni - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir - 3 -4 łyżki cukru brązowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: - dynię(...)piżmową upiecz w piekarniku do miękkości, miąższ zmiksuj blenderem na gładką masę - puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie bardziej wodnista i wtedy musicie dodać więcej mąki do ciasta na ciasteczka - wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto (pamiętaj masło musi być prosto z lodówki) - ciasto konsystencją powinno przypominać
SMYKWKUCHNINajlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto z dynią i grzybami. Gorąco polecam ... SKŁADNIKI 600g obranej dyni bez pestek300g ryżu arborio350g grzybów leśnych (u mnie mrożone, mogą być też suszone)750ml bulionu warzywnego150ml białego wina wytrawnego2 szalotki 2 ząbki czosnku4 łyżki masła2 gałązki rozmarynusól, pieprztarty parmezan lub inny twardy serPRZYGOTOWANIENa(...)patelni roztapiamy 3 łyżki masła.Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino
Moje Kuchenne Rewelacjewrażenie, że jeszcze całkiem niedawno było tak ciepło,że ąż miałam dość upałów...a teraz witają nas chłodne ranki, wieczory...Dzisiaj pierwszy dzień jesieni...a jak jesień to i dynia:) Tak więc niedziela upłynie nam pod znakiem tego warzywa. Na poczatek dynia marnowana po śląsku.Składniki:1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)szklanka octu winnegoszklanka wody2-3 gałązki estragonu(...)rozmarynu5-6 goździkówkawałek kory cynamonu50 g cukru10 g soliPrzygotowanie:pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątkuwyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamyzagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonemdynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonuwlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minutSmacznego../Źródło przepisu
Anioły w kuchniNiedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z dyni, zupę krem z kukurydzy. Dzisiejsza zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i serem smażonym to mój hit na pyszną sezonową zupę wielowarzywną w postaci kremu o gładkiej konsystencji, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne i chipsów z chorizo. Składniki na 4 porcje(...)dyni 3 duże ziemniaki 2 marchewki świeży rozmaryn 100 g sera- smażony z kminkiem 3 łyżki oliwy chorizo 500 ml rosołu lub bulionu Sól , pieprz cayenne Dynię obieramy, wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W żeliwnym garnku układamy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek rozmarynu i skrapiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię