Moje pierwsze podejście do dyni ;) Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek(...)pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Dynia powinna być na tyle miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie i oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ blendujemy. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.GOTOWE
Czerwona PorzeczkaJesienią w kuchni króluje dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany głównie ze zdjęć i obrazków z dyniowymi głowami z okazji Halloween.W zamyśle z dyniowego wnętrza miałam przygotować krem, ale ponieważ wykorzystałam do niego 2/3 dyni, resztę postanowiłam dodać do ciasta.Najpierw ćwiartkę dyni, która(...)proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki cynamonuopakowanie cukru wanilinowego5 łyżek purée z dyni4 łyżki roztopionego masła5 łyżek mleka Wykonanie:- jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować- do masy dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym- na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę- przelać
Smakołyki Berenikidzieła! Jednak raczej z nim nie eksperymentuje. Najbardziej smakuje mi klasyczna wersja, lekko wytrawna i lekko słodka jednocześnie. Im bardziej gęsta, tym mocniej kusi. Dodatek jabłka podkreśla smak dyni, a jednocześnie dodaje kwasowości. Dynia, jakodość "słodkie" warzywo, potrzebuje kwaśnego kopniaka, aby nie było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni3(...)kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz, lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam na dwóch łyżkach oleju z pestek dyni do momentu, aż się zeszkli. Dynię, obrane jabłka i marchew kroję na mniejsze części, dodaję do podsmażanej cebuli
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis naBardzo dobry przepis na zrobienie musu z dyni. Dzięki temu, że dynię gotujemy na parze mus jest bez żadnych dodatkowych dodatków smakowych. Możemy go wykorzystać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Dynia Hokkaido ma też tę zaletę że skórka jest jadalna i po ugotowaniu nie trzeba jej zdejmować.składniki1 dynia HokkaidoprzygotowanieDynię umyć, przeciąć na pół, pestki wyjąć, dynię ułożyć(...)koszyczku do gotowania na parze przecięciem do dołu i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus.Jeżeli nie zużywamy całego musu możemy resztę włożyć do słoików i przechować 2- 3 dni w lodówce lub zamrozić
Stare Garytowarzysza naszego drugiego dania.Sa nie tylko zdrowe,ale musicie przyznac,ze naprawde ciesza oko.Nawet niejadek zje taki obiadek.Nie sa one tak chrupiace ,jak ziemniaczane smazone we frytownicy,ale smakosze dyni i nie tylko beda zachwyceni..Polecam!Skladniki na 4 porcje: 4 filety z indyka lub kurczaka a´150 gsol,pieprz50 g pestek z dyni60 g bulki tartej ( lub czerstwej bulki(...)dynia Hokkaido okolo 1 kg2 lyzki oliwy1 lyzeczka slodkiej papryk3 lyzki masla gheeziola np.rozmaryn,szalwia (niekoniecznie)Wykonanie:Filety z indyka lekko rozbic pod folia spozywcza.Posolic,oproszyc pieprzem.Pestki dyni i czerstwa bulke umiescic w kielichu blendera i grubo zmielic.Filety obtoczyc w rozmaconym jajku i opanierowac w bulce z pestkami.Odlozyc do lodowki.Piekarnik nastawic na 220°C ( z nawiewem na 200°C)..Umyta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik w pieknym jesiennym pomaranczowo-zlocistym kolorze.Juz sam widok poprawia humor.Przyznam ,ze sernik z puree z dyni robilam po raz pierwszy.I to nie dlatego,ze nie lubie dyni,wprost przeciwnie uwielbiam pod kazda postacia.Nie znalam jednak smaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny(...)kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam do przepisu.Skladniki na spod:100 g ciasteczek amarettini60 g sucharkow50 g maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego250 g puree z dynii Hokkaido230 g mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Efektowny,orginalny w smaku posiłek z makaronem i dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut.To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególne okazje.Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość,łatwo się rozpuszcza,dlatego idealnie nadaje sie na szybki sos.Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą,delikatną w smaku dynią ,a dodatek(...)szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję.Użylam zielonego makaronu szpinakowego,choć oczywiście nadaje się każdy inny.Bardzo pyszne,bardzo syte,polecam Składniki na 2 porcje:400 g dyni Hokkaido150 ml śmietanki kremówki200g makaronu ( u mnie szpinakowe wstążki)3 gałazki szałwi30 g włoskich orzechów100 g sera gorgonzola ( dalam 50-60 g)sólWykonanie:makaron ugotować wg wskazań na opakowaniudynię przekroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj mojej miłości do dyni ciąg dalszy… bo postanowiłam zrobić chlebek dyniowy. Mam mnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży(...)kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary.Chleb dyniowy – składniki:300 g mąki pszennej (przesianej)100 g mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solistarta dynia – 120 g30 g nasion dyni300 ml maślankiW misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę
UgotujmyTo.plMagda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci u mnie brak, to doprawiłam go troszkę po diabelsku ;)! Dużą ilością(...)chili. Dodałam również natkę kolendry, bo jakoś tak mi pasowała :)! Bardzo nam taka wersja smakowała, szczególnie jak część podałam z karmelizowaną czerwoną cebulą… Pasztet z ciecierzycy i dyni jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc tym bardziej go polecam do wypróbowania :)!Pasztet z ciecierzycy i dyniSkładniki:cieciorka – ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanejdynia – szklanka dyni upieczonej3 jajka2
UgotujmyTo.plkonieczne! Wyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża lub 2-3 małe- cebula 4-5- dynia hakkaido 1 średnia- serek mascarpone 150- 200g(...)pieprz czarny, do smaku.- domowa vegeta- 2-3 łyżki masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od FresanoWYKONANIE:Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :)ZIARNA
Wypisz WymalujCzłowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :)Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :)1/2 średniej wielkości dyni(...)kroimy, obieramy i czyścimy, wstawiamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. pół godziny. Dynię w międzyczasie przekładamy tak, aby zrumieniła się z każdej strony - pieczemy aż będzie miękka.Upieczoną dynię blenderujemy - jeśli komuś sie chce może ją dla pewności przetrzeć przez sito.Bierzemy ok. pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy rosół
Z butelką mleczka w tleSezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki:700 g dyni3 duże pomidory6 ząbków czosnku w łupinkach1 cebulaoliwasólbiały pieprz1 litr bulionu warzywnegobazylia i ser Grana Padano do podaniaPrzygotowanie:Pomidory i dynię myjemy(...)Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach układamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach. Wszystko skrapiamy oliwą i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 1-1,5 godz. Od czasu do czasu możemy zamieszać warzywa, by równomiernie się podpiekły
Smakowity Blog KulinarnyDynia - można by się zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się(...)oczkach. Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo po jednym żółtku a następnie połączyć z dynią, mąką i sodą. Na samym końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać mąki. Smażyć na malej ilości oleju formując cienkie placki**.Można
Złote przepisy