mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki na ciasto właściwe: - 2 szklanki mąki pszennej razowej - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szkl siemienia lnianego - opakowanie pestek z dyni - 2 szklanki przegotowanej letniej wody - płaska łyżka soli - 1/5 opakowania świeżych drożdży - łyżka oliwy z oliwek - olej do wysmarowania blaszek (najlepsze są tzw. keksówki) Wszystkie składniki łączymy ze sobą
SMYKWKUCHNImimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się nad orzechami -ale wpadły mi w ,, łapki" pestki dyni .Zaryzykowałam eksperyment i wyszło :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisię zdawało. Niestety, Żarłoczek po powrocie do domu obejrzał, spróbował, poprosił o podgrzanie i bezczelnie zjadł ! Ten co nie lubi bez mięsa i z zielonym - zjadł jarmuż, dynię i jeszcze zapytał czy mam tego więcej ! Normalnie dziwne rzeczy się ostatnio dzieją u nas w domu ...Inny pomysł na to warzywo możecie znaleźć z przepisie na Jarmuż duszony na grzankach - też
Smaczna Pyzaznaczy nudne bo staram się przygotowywać je na różne sposoby - żeby było smacznie i ciekawie. Może w najbliższą sobotę albo niedzielę zrobicie sobie też takie zapiekane z dynią ? Polecam bo są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszeroko do tej pory otwartego balkonu. Chyba nie wrócą już upalne poranki, ale ta pora roku ma też swój urok, pojawiają się pyszne śliwki i coraz więcej różnych odmian Dyń. Ostatnio na blogu był przepis na ciasto dyniowe z dyni hokkaido(pyszne i słodkie, bez glutenu i cukru), a dziś proponuję: spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami(...)smak i kolory nawiązują do kończącego się już lata i zaczynającej się jesieni. Dynia makaronowa po upieczeniu mięknie, a jej miąższ rozpada się na cienkie pasemka, które przypominają makaron. Dynia makaronowa to nie tylko delikatny smak, ale mnóstwo innych walorów. W swoim składzie posiada cenne dla organizmu: białko, witaminy A, E i C, błonnik, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy
PaleoLifeJuż raz przedstawiałam Wam przepis na puree z dyni . W poprzednim przepisie gotowałam dynię, w tym natomiast wykorzystuję pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka, że z gotowanej to puree wychodzi bardziej płynne, natomiast puree z pieczonej dyni jest bardziej zwarte. To można wykorzystać to kremów, do ciast, bez obaw, że „rozwodni” nam efekt końcowy. Uwielbiam(...)piękny kolor i szeroki zakres zastosowań, a przepis jest banalny Składniki: 1 średnia dynia; Wykonanie: Dynię obrać (przy dyni hokkaido nie trzeba obierać, ja miałam inną dynię), wyciągnąć pestki, pokroić w kostkę 3 cm, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec dynię, aż będzie miękka (mi to zajęło około 40 minut), czasem mieszając, przykryłam dynię folią, żeby
dom-agi.plOtwieram sezon na dynię na co do jedzenia! Kupiłam piękną dynię, która nazywa się Crown Prince, dynia niebieska zielona o bardzo twardej skórze. Nieźle musiałam się namęczyć aby ją rozkroić. Jak dotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta dynia ma piękny, złoto pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki(...)Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo ananasowe. Ciasto dyniowe ma wspaniały kolor i jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę
codojedzeniamięsno-beszamelowa (Garfield nie słucha) polecam tę wariację! A zaczęło się jak to ze zdradą bywa- od kuszenia. Wczoraj poszłam do warzywniaka kupić gruszki i zobaczyłam na parapecie piękną dynię Hokkaido. Nie musiałam się długo zastanawiać- była moja. Dynia ta jest lekko orzechowa w smaku, miąższ ma raczej suchy. Jeśli chcecie dowiedzieć się wszystkiego o różnistych dyniach polecam posty(...)pięknymi zdjęciami i dokładnymi opisami do czego nadaje się poszczególna dynia, jaki ma smak, miąższ i ile można ją przechowywać. A ja poważnie zastanawiam się nad poeksperymentowaniem z dynią Hokkaido w naszym ogrodzie. Następnym etapem były rozterki- co zrobić? Tak bez skrupułów zdradzić? Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , wśród wegetariańskich dań na Święto Dziękczynienia. Wprawdzie jest on na inną
les mirabellesZupa z każdej odmiany dyni smakuje nieco inaczej. Tym razem zrobiłem ją z 'Blue Ballet'. Po pierwsze, skusił mnie jej wygląd - ma niebieskawą, pokrytą lekkim nalotem skórkę i intensywnie żółtopomarańczowy miąższ. Po drugie, jej skórka jest bardzo cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem. Składniki: ok. 1,5 kg dyni masło dwie średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku(...)łyżce na talerz 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1/2 łyżki wędzonej słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany
W SMAKNasmaczniejszym i najpiekniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia.Chyba sie ze mna zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem,z tego jakze zdrowego warzywa.Jak zdrowa jest dynia , mozecie przeczytcj tutaj:Zupa krem z dyni klik.Warto poeksperymentowac z tym warzywem.Rodzajow dyni jest cale multum,a kazda daje inny smak i ma odmienne wlasciwosci.Najbardziej uniwersalna jest Hokkaido,ciemnopomaranczowa, przepyszna odmiana(...)bardzo zwiezlym miazszu,latwa w obsludze,poniewaz nie wymaga obierania ze skory.Ta odmiana to moja niewatpliwa faworytka.Jednak dzisiejsze zupki powstaly z odmiany (patrz zdjecie na koncu wpisu) dyni muszkatalowej.Jest to ogromna dynia w ksztalcie ogorka,ktorej jeden plasterek ma wage okolo 1 kg.Ma bardzo miekkimiazsz i skorke ,dlatego obiera sie ja tak latwo jak ziemniaka.Nadaje sie jednak glownie na zupe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dynia – królowa jesiennych przysmaków.Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko(...)ostro.Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy na zimno.Miąsz dyni w połączeniu z kremowym waniliowym serkiem .. tworzy prostą , ale zarazem niesamowicie smaczną całość!Napewno posmakuje – obiecuję! SKŁADNIKI:- serek homogenizowany waniliowy – 300 g – dynia ( miąższ ) – ok. 700 g – cukier – 40 g – cukier wanilinowy – 20 g – żelatyna
Ostra na Słodkorzeczy!Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni(...)dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula
Symfonia SmakówUwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecane ciasto sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla
Bernika - moj kulinarny pamietnik