może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam, gdy po raz pierwszy przygotowywałam puree - mało sobie palców nie poodcinałam męcząc(...)się z tą twardą skórą. Polecam Wam kupić dynię w sprawdzonym miejscu, gdyż niestety zdarzają się sklepy, gdzie sprzedają dynię ogrodową - ozdobną w cenie dyni na przetwory! Bądźcie czujni! Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego wykonania - przyda się, gdy nie będziecie mieli pomysłu na obiad
Mania WypiekaniaOstatnią porcję dyni wykorzystałam na pastę. To z pewnością także ostatni w tym roku dyniowy przepis, ale koniecznie musicie spróbować! Dynię jadłam już na wiele sposobów, a wszystkie znajdziecie na blogu. Wczoraj z połówki dyni hokkaido, którą oczyściłam i podzieliłam na mniejsze kawałki, zrobiłam kolację. Tak podpieczoną dynię zajadałam z sosem balsamicznym. Połowę porcji zostawiłam na dzisiaj i powstała pasta(...)Dyniowe przepisy: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Składniki: 1/4 małej dyni hokkaido
Moja smaczna kuchniainternecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną, czyli(...)lubię najbardziej. Gęsty rozgrzewający krem z dyni z pieczoną papryką. Do przygotowania kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól
Kuba GotujeMoje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. 'bułeczki z dyni' Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki pur é e z dyni* - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant) - 0,5 szklanki mleka
CookYourselfPuree z dyni jest bardzo proste w wykonaniu, potrzeba troszkę czasu i można wyczarować takie pyszności :) W tym roku postanowiłam zapasteryzować dynię na zimę, ażebym mogła trochę pokombinować z dyniowymi przepisami :) Dynia sama w sobie jest bardzo smaczna, a dodanie jej do innych dań sprawi, że staną się bardziej ciekawsze w smaku, bardziej kremowe, delikatniejsze, jeszcze bardziej zdrowsze i nabiorą(...)pięknego pomarańczowego kolorku ;) Purre z dyni wykorzystałam już do przygotowania omletu i jestem zachwycona! Przepis podam niebawem :) A tym czasem zabierajcie się za zrobienie dyniowych zapasów :D Składniki: - dowolna ilość dyni 1. Dynie oczyścić, ale nie obierać! Przekroić na cztery kawałki, (jeżeli jest na prawdę duuuża to na jeszcze więcej kawałków). 2. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Zdrowie na języku :Pprzysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami dyni
Dzieje kuchennej WiewióryBabeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie.Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowePrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrową+barwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy
CiastkozercySernik dyniowy z orzechami to aromatyczny, zaskakujący swym smakiem sernik upieczony z dodatkiem dyni, królowej jesieni. Dynia w wypiekach bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej.Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale(...)uzupełniają całość wypieku.Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechamiSkładniki:ciasto 65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1 żółtko1/2 łyżeczki cynamonuszczypta
Smakołyki Berenikimieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki na ciasto właściwe: - 2 szklanki mąki pszennej razowej - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szkl siemienia lnianego - opakowanie pestek z dyni - 2 szklanki przegotowanej letniej wody - płaska łyżka soli - 1/5 opakowania świeżych drożdży - łyżka oliwy z oliwek - olej do wysmarowania blaszek (najlepsze są tzw. keksówki) Wszystkie składniki łączymy ze sobą
SMYKWKUCHNImimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się nad orzechami -ale wpadły mi w ,, łapki" pestki dyni .Zaryzykowałam eksperyment i wyszło :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisię zdawało. Niestety, Żarłoczek po powrocie do domu obejrzał, spróbował, poprosił o podgrzanie i bezczelnie zjadł ! Ten co nie lubi bez mięsa i z zielonym - zjadł jarmuż, dynię i jeszcze zapytał czy mam tego więcej ! Normalnie dziwne rzeczy się ostatnio dzieją u nas w domu ...Inny pomysł na to warzywo możecie znaleźć z przepisie na Jarmuż duszony na grzankach - też
Smaczna Pyzaznaczy nudne bo staram się przygotowywać je na różne sposoby - żeby było smacznie i ciekawie. Może w najbliższą sobotę albo niedzielę zrobicie sobie też takie zapiekane z dynią ? Polecam bo są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJuż raz przedstawiałam Wam przepis na puree z dyni . W poprzednim przepisie gotowałam dynię, w tym natomiast wykorzystuję pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka, że z gotowanej to puree wychodzi bardziej płynne, natomiast puree z pieczonej dyni jest bardziej zwarte. To można wykorzystać to kremów, do ciast, bez obaw, że „rozwodni” nam efekt końcowy. Uwielbiam(...)piękny kolor i szeroki zakres zastosowań, a przepis jest banalny Składniki: 1 średnia dynia; Wykonanie: Dynię obrać (przy dyni hokkaido nie trzeba obierać, ja miałam inną dynię), wyciągnąć pestki, pokroić w kostkę 3 cm, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec dynię, aż będzie miękka (mi to zajęło około 40 minut), czasem mieszając, przykryłam dynię folią, żeby
dom-agi.plOtwieram sezon na dynię na co do jedzenia! Kupiłam piękną dynię, która nazywa się Crown Prince, dynia niebieska zielona o bardzo twardej skórze. Nieźle musiałam się namęczyć aby ją rozkroić. Jak dotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta dynia ma piękny, złoto pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki(...)Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo ananasowe. Ciasto dyniowe ma wspaniały kolor i jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę
codojedzeniamięsno-beszamelowa (Garfield nie słucha) polecam tę wariację! A zaczęło się jak to ze zdradą bywa- od kuszenia. Wczoraj poszłam do warzywniaka kupić gruszki i zobaczyłam na parapecie piękną dynię Hokkaido. Nie musiałam się długo zastanawiać- była moja. Dynia ta jest lekko orzechowa w smaku, miąższ ma raczej suchy. Jeśli chcecie dowiedzieć się wszystkiego o różnistych dyniach polecam posty(...)pięknymi zdjęciami i dokładnymi opisami do czego nadaje się poszczególna dynia, jaki ma smak, miąższ i ile można ją przechowywać. A ja poważnie zastanawiam się nad poeksperymentowaniem z dynią Hokkaido w naszym ogrodzie. Następnym etapem były rozterki- co zrobić? Tak bez skrupułów zdradzić? Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , wśród wegetariańskich dań na Święto Dziękczynienia. Wprawdzie jest on na inną
les mirabellesZupa z każdej odmiany dyni smakuje nieco inaczej. Tym razem zrobiłem ją z 'Blue Ballet'. Po pierwsze, skusił mnie jej wygląd - ma niebieskawą, pokrytą lekkim nalotem skórkę i intensywnie żółtopomarańczowy miąższ. Po drugie, jej skórka jest bardzo cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem. Składniki: ok. 1,5 kg dyni masło dwie średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku(...)łyżce na talerz 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1/2 łyżki wędzonej słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany
W SMAKNasmaczniejszym i najpiekniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia.Chyba sie ze mna zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem,z tego jakze zdrowego warzywa.Jak zdrowa jest dynia , mozecie przeczytcj tutaj:Zupa krem z dyni klik.Warto poeksperymentowac z tym warzywem.Rodzajow dyni jest cale multum,a kazda daje inny smak i ma odmienne wlasciwosci.Najbardziej uniwersalna jest Hokkaido,ciemnopomaranczowa, przepyszna odmiana(...)bardzo zwiezlym miazszu,latwa w obsludze,poniewaz nie wymaga obierania ze skory.Ta odmiana to moja niewatpliwa faworytka.Jednak dzisiejsze zupki powstaly z odmiany (patrz zdjecie na koncu wpisu) dyni muszkatalowej.Jest to ogromna dynia w ksztalcie ogorka,ktorej jeden plasterek ma wage okolo 1 kg.Ma bardzo miekkimiazsz i skorke ,dlatego obiera sie ja tak latwo jak ziemniaka.Nadaje sie jednak glownie na zupe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dynia – królowa jesiennych przysmaków.Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko(...)ostro.Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy na zimno.Miąsz dyni w połączeniu z kremowym waniliowym serkiem .. tworzy prostą , ale zarazem niesamowicie smaczną całość!Napewno posmakuje – obiecuję! SKŁADNIKI:- serek homogenizowany waniliowy – 300 g – dynia ( miąższ ) – ok. 700 g – cukier – 40 g – cukier wanilinowy – 20 g – żelatyna
Ostra na Słodkorzeczy!Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni(...)dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula
Symfonia SmakówUwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecane ciasto sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla
Bernika - moj kulinarny pamietnikDynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka mieszanki suszonego czosnku, suszonej natki pietruszki i płatków chili 1 łyżka miodu gryczanego sól Dynię myjemy i usuwamy pestki. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plastry grubości ok. 1/2 centymetra. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, ponieważ ta jest dość cienka. Pokrojoną dynię przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy. W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę
My Chcemy Jeśćczasie sezonu na dynie bardzo często gotuję zupę z dyni. Najczęściej wcześniej ją piekę dla uzyskania lepszego smaku, ale w wersji na szybko można ugotować zupę z surowej dyni (lub poza sezonem z dyni mrożonej). Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego pełna zdrowia i w tak pięknym energetycznym kolorze!:) Zupa z dyni Temperatura pieczenia dyni: 200 o C | Czas(...)pieczenia dyni : do miękkości Składniki 1 dynia, średnia 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 200 g warzyw mrożonych krojonych w słupki (lub świeżych) 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1,5 - 2 l. bulionu warzywno-wołowego (lub bulion z 2 kostek rosołowych) 2 łyżki startego świeżego imbiru 0,5 szkl. mleka pozostałe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, garam
coolinarnastrefa.blogspot.comDynia lubi curry. Jeśli Wy również, i jeśli lubicie dynię, koniecznie musicie spróbować tego dania! Bardzo aromatyczny sos z dyni, twarogu, cebuli i czosnku doskonale pasuje do makaronu i jest pełnowartościowym obiadem lub kolacją. Składniki dla 2 osób: 300 g makaronu (świderki, penne itp.) 400 g filetu z indyka 400 g surowej, obranej dyni 200 g twarogu (lub serka śmietankowego(...)płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę soląc ją odrobinę. Dodajemy czosnek. Po minucie do cebuli dodajemy
Trzeci talerzkolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić. A ponieważ dynię pieczemy bez przypraw, będzie znakomicie nadawała się zarówno na ostrą zupę jak i na słodkie ciasto. Możemy w ten sposób upiec każdy rodzaj dyni, jedyny warunek to wielkość, pozwalająca na włożenie(...)misy wolnowaru. Piekłam niedużą dynię Hokkaido. Zaletą tej metody jest również fakt, że nie używamy żadnego tłuszczu. składniki 1 nieduża dynia przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię dokładnie umyć. Przy pomocy widelca dynię ponakłuwać, włożyć do misy wolnowaru - nie ma potrzeby dodawać płynów czy oliwy. Piec dynię w ustawieniu low przez 7 -9 godzin. Po tym czasie dynię
Stare GaryNadeszła jesień, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście mam dobre duszyczki dookoła siebie, psiapsiółki, które wspomagają mnie np. zawożeniem czy odbieraniem Córci z
Dzieje kuchennej WiewióryMoja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga
Ewa w kuchniBardzo często piekę różne chleby ale z tego jestem bardzo zadowolona. Pięknie wyrośnięty ale inne też wyrastają, są smaczne ale nigdy nie udało mi się uzyskać
Ewa w kuchnidyniowo-cynamonowy serniczek* nadziany kajmakiem z polewą kajmakową*budyniowyA co znalazłam dzisiaj na targu? Milka OREO!! Nawet nie wyobrażacie obie mojego zacieszu gdy ją zobaczyłam :P
More food, love and dreamsW zeszłym tygodniu nie wyszły mi kompletnie placki z cukinii; przy próbie przełożenia ich na drugą stronę zrobiła się z placków widowiskowa mamałyga. Myślę, że dlatego
Zdrowa Kuchnia SowyRobiąc kulki otrębowe z bananami już miałam pomysł na ich wersję bezglutenową, czyli z dodatkiem amarantusa zamiast otrąb. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyFaza na pomidorową trwa i wcale mi się ta zupa nie nudzi bo przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami dodanie innych przypraw zmienia zupełnie jej charakter
Smaczna Pyza