Dynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę, posiekane ząbki czosnku i małe pieczarki. Jeśli pieczarki są większe przekroić na mniejsze kawałki. lekko obsmażyć i wrzucić wszystko na dno naczynia w którym(...)oregano. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie , muszą być prawie miękkie. Śmietanę wymieszać z puree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki. Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym
Kuchnia Pokoleńroku po raz pierwszy kupiłam i zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami(...)Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Składniki: pół opakowania makaronu tagliatelle mały kawałek dyni kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano kilka plasterków sera koziego cebula szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy gałka muszkatołowa bazylia sól, pieprz Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Wykonanie
Pyza i SurówkaMiąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu. Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą). O tym owocu pisałam trochę w poprzednim poście, więc zajmijmy się teraz jego przyrządzaniem(...)Składniki są bardzo proste jak i samo danie... ale w prostocie siła!;) kawałek dyni mleko do wyboru: kaszka manna, k ukurydziana, zacierki, ryż bądź kluseczki kładzione Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i zagotowałam w lekko osolonej wodzie aż zmiękła. Po zagotowaniu odlałam wodę, wlałam mleko i zmiksowałam dynię na papkę. Pogotowałam ją chwilę i właściwie to wszystko ... zupa gotowa
potrawyregionalneLeczo warzywne z dynią Dynia już od kilku dni leżała w mej kuchni i domagała się tego, by z nią coś zrobić. Padło na leczo warzywne z dynią w roli głównej! I był to strzał w dziesiątkę! Danie okazało się pyszne i rozgrzewające, delikatne przez subtelny smak dyni, jednocześnie z pikantną nutą dzięki wędzonej papryce. Z podanych składników wyszła(...)siebie czy dwóch osób - spokojnie zmniejsz ilość składników. Kolejny raz przekonałam się, że danie wegetariańskie może być pyszne! Zobacz również inne przepisy na ----> LECZO Leczo warzywne z dynią - przepis: Składniki: (na dużą patelnię - 4 porcje) 0,5 kg dyni Hokkaido 3 małe kolorowe papryki lub 2 większe 1 duża marchew 1 średnia cebula 1 niewielki bakłażan puszka pomidorów
Moje QulinariaDynie...dynie wszędzie ! Taki pomarańczowy zawrót głowy. Czy Wy też uważacie, że dynia z roku na rok, to coraz bardziej rozchwytywane i przetwarzane warzywo ? Sięgam pamięcią te kilka lat wstecz i co widzę ? Siedzę przy stole i rozgryzam pestki dyni... A co z resztą ? Reszty już nie ma, ktoś wyrzucił. Nie zjadł. Widzę w książce kulinarnej zupę z dyni, wygląda(...)ciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam. I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury
kolorowotorcikowoblog KasiaiKrzysiu.pl wraca do regularnego publikowania pysznych przepisów. Skoro jesień za oknem, to również u nas nie może zabraknąć jesiennych przepisów. Co najbardziej kojarzy się z jesienią… oczywiście dynia. W tym tygodniu dodamy dwa przepisy z dynią. Dzisiaj pyszna zupa z dyni, a w środę dyniowy chlebek. Nie wybiegając jednak w przyszłość wracamy do naszej zupy. To chyba najpopularniejsze(...)zastosowanie dyni. My zrobiliśmy naszą zupę na sposób lekko orientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia
KasiaiKrzysiu.plmoich przepisach. Uwierzcie mi, że nigdy nie reklamowałabym firmy, z której produktów nie korzystam, które nie są zdrowe i zawierają chemię. Jak już wspominałam w poprzednich postach, uwielbiam dynię i wszystko co z nią związane. Czy to na słodko, czy na słono, w każdej postaci jestem w stanie pochłonąć ją w ogromnych ilościach. Kiedy rozpoczyna się sezon na nią, jestem(...)najszczęśliwsza na świecie, kiedy się kończy - niecierpliwię się, czekając na jej powrót. W tym roku przebiłam samą siebie, nigdy wcześniej nie kupowałam dyni tak często i w takich ilościach jak w tym roku. Mam nawet na to wytłumaczenie: coraz śmielej i chętniej bawię się smakami, kombinacjami i zauważyłam, że nawet mi to wychodzi. Skoro wychodzi to chcę robić to częściej
Be Fit Be StrongZupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z oliwą z oliwek i rozmarynem, to do tego(...)kluseczki dyniowe i świeżo starty parmezan. No Kochani to już zupa " na wypasie" ;))) Przepis na zupę z dyni: - 2 małe dynie Hokkaido - oliwa z oliwek - 1 puszka mleka kokosowego - pasta curry kokosowa - chili świeże - imbir świeży - woda Dynię kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wraz ze skórą układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na 30 minut temp
SMYKWKUCHNIRobicie puree z dyni? Ja co roku upycham w mroźne czeluście mojej zamrażarki porcje gotowego musu z dyni, a tutaj pokazałam jak je szybko i bezboleśnie (kto obierał surową dynię wie o czym mówię) zrobić. Dynia jest smaczna, zdrowa, ale przede wszystkim zachwyca swoim kolorem. Dlatego tak bardzo ją lubimy i nie wyobrażam sobie mojej spiżarni(...)mniejsze okazy zostawiam w zimnej spiżarni, gdzie mogą czekać nawet do wiosny. Dziś podam Wam mój sprawdzony przepis na znakomite ciasto drożdżowe z zastosowaniem puree z dyni. Próbowałam już wielu przepisów, ale dopiero ten okazał się idealny. Dlaczego? Bo już w czasie wyrabiania mnie zachwyca. Jest gładkie, mięciutkie, delikatne, pięknie wyrasta, po prostu świetnie się
Rozpustne gotowanieCzasem robiłam podobną zupę z parmezanem, ale z samej dyni, pomyślałam jednak, że warto by urozmaicić pyszny dyniowy krem. W rezultacie zastąpiłam dynię pomidorami, z przewagą tych drugich. Powstała bardzo dobra, delikatnie kwaskowa zupa z aromatem dyni. Ponieważ nie bardzo pasował mi do niej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam(...)sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :) Składniki: 1/4 pieczonej dyni hokkaido (dynię wraz ze skórką kroimy w duże kawałki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem) 2 łyżki oliwy
Kuchnia PrezydentowejSałatka z dyni w marcu? Jak najbardziej tak, zwłaszcza, gdy ma się jeszcze dynię z własnej działki. Nie miałam ich dużo, ale ta bardzo długo dojrzewała i w sumie to bardzo dobrze, bo pewnie też by wylądowała w marynacie :) Zapraszam na pyszną sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki(...)dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim dynię, skropić
Gosia gotujeWprawdzie sezon na dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło(...)uważam, że było warto. Konsystencja wyszła idealna, a i kolor piękny. W ogóle nie żałuję, że natrudziłam się tyle czasu. Mam już w planach upieczenie rogalików z dynią Poza tym nie wiem czy wiecie, ale dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść! Składniki (wyszły u mnie 4,5 słoika 300ml): - 2,5 kg surowej dyni; - 2 łyżki brązowego cukru
dom-agi.plTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z mascarpone i ricottą i zapiekłam je na kokosowo-maślanym spodzie z ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem, dyniowo-pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:) Tarta ma bardzo kremową(...)Bardzo Wam polecam!SKŁADNIKI NA KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:250 g ciastek o smaku maślanym (użyłam "Łakotki")70 g wiórków kokosowych100 g masłaSKŁADNIKI NA MASĘ DYNIOWĄ:550 g miąższu z dyni*200 g mascarpone200 g ricotty (lub serka kremowego: np. Delfiko, Piątnica, Philadelfia)2 jajka2 żółtka3 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki brązowego cukruskórka otarta z 1 dużej pomarańczy3/4 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki gałki
Słodko-Słony Świat Ilonygwarantuję - nikt nie będzie w stanie poprzestać na jednej.Zobaczyłam je na blogu Rozgardiasz kuchenny, i od razu wiedziałam, że będę je musiała przygotować. Akurat zabrałam się za rozbrajanie dyni, póki więc nie przerobiłam wszystkiego na mus, istniała możliwość innego wykorzystania. Tu bowiem dynię ściera się na tarce o drobnych oczkach, odciska, i taką dodaje do ciasta.W tym miejscu pragnę(...)przestrzec - uważajcie! Ja sobie, razem z dynią, starłam kawałek kciuka. Nie jest to najprzyjemniejsze doświadczenie, nie chcecie go przechodzić. Uwierzcie mi na słowo.(Swoją drogą, kilka dni później, walcząc nadal z tą samą dynią, odcięłam sobie kawałek kciuka przy lewej dłoni. Teraz są takie symetrycznie zaplastrowane.)Kiedy więc już wygracie z dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachować lub odzyskać zdrowi.Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP, będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa(...)pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie
SzczyptaSmaQ