mojej kuchni dynia w natarciu. Jemy dynię, przerabiamy dynię i jest to wszystko jakieś takie optymistyczne :-) Kolekcja przetworów z dyni powiększa się - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też(...)zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dynię obieram, usuwam pestki, kroję w kostkę i wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody. Gotuję tak długo, aż dynia się rozpadnie, a woda wyparuje. Rozgotowaną dynię dodatkowo miksuję blenderem. Gotowe puree przekładam do małych
babka w formiemęczyć. Przecież wszystko można kupić, myślałam. Wychodziłam niestety z takiego założenia. Jednak minęło parę lat i moje poglądy w zupełności uległy zmianom. Jedną z takich rzeczy są dania z dyni. Wydawało mi się ,ze dynia to w ogóle służy jedynie do ozdoby i że na pewno to nie moje smaki. Jak ja się myliłam... Zaczynamy sezon na Dynię! dziś podstawa(...)czyli puree dyniowe. Zapraszam! Co będziemy potrzebować? tylko i wyłącznie DYNIĘ. Ja wybrałam dynię hokkaido, ważyła 1200 g. Dynię przekroiłam na pół a następnie na małe porcje. Łyżką wydrążyłam środek. Naczynie do zapiekania najlepiej delikatnie (samo dno) posmarować masłem. Bo podczas pieczenia dynia lekko nam przywrze do dna. Tak przygotowaną dynie ukłądamy w naczyniu żaroodpornym które przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.Dynia bryluje w cieście! Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą . Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni(...)pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU ] - heh, coś właśnie dla mnie :) Dynia nadaje się nie tylko na przetwory , ale również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową
Grunt to przepis!Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-) Otwierając słoiczek dyni marynowanej w zimie mam nadzieję,że zrobi się trochę słoneczniej na stole. Słodycz połączona z cierpkością, pachnąca goździkami o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. No to zatrzymujemy... Składniki: około 4 kg.dyni 1,5 kg. cukru 1 litr octu 3 litry wody około 15 szt.goździków Obrałam dynię i pokroiłam(...)wąskie kawałki, a później na mniejsze cząsteczki. Do garnka wlałam wodę, ocet. Wsypałam cukier i goździki. Do gotującej wody wrzuciłam pokrojoną dynię. Gotowałam ją dopóki się nie zeszkliła. Powinna zmięknąć ale zarazem być chrupiąca. Ja gotowałam około 10 minut. Wkładałam ugotowaną dynię do słoików i zalewałam zalewą w której się gotowała. Goździki odcedziłam,ponieważ powodują
potrawyregionalneCiasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak(...)dzięki użytemu chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej
SMYKWKUCHNIWrzesień to pełnia sezonu na potrawy z dyni. A dynie, w zależności od odmiany, nie tylko wyglądają, ale i smakują różnie. W zeszłym roku zupę krem robiłem głównie z odmiany 'Blue Ballet' ( przepis ) - o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać, i o intensywnie żółtym miąższu. W tym roku mój wybór padł na odmianę 'Futsu Black'. Jej owoce (bo anatomicznie dynia(...)jest jagodą, jak pomidor czy ogórek) są niebieskawo-szare, mają wyraźne żebra, a skórka pokryta jest delikatnym kutnerem. Ta dynia ma intensywnie pomarańczowy, słodkawy miąższ, a dzięki temu, że komora nasienna jest mała, miąższu jest dużo w stosunku do wielkości całego owocu. 'Futsu Black' doskonale nadaje się do pieczenia w całości. Owoc ważący ok. 1,5 kg należy piec
W SMAKprawda sezon dyniowy już dawnooooooooooo za nami, ale ja jeszcze mam widoczne na zdjęciach 2 dynie do wykorzystania. Hokaido całkiem dobrze się przechowuje w domowych warunkach i nie tylko Jesenią, można się cieszyć jej smakiem. Łamię tutaj trochę motto bloga " kuchnia w zgodzie z porami roku", ale musicie mi wybaczyć, bo cieszy mnie fakt ich posiadania w marcu. Zresztą(...)podobna sałatkę do tej też robiłam w marcu ubiegłego roku. Zatem tradycji stało się zadość. Do przepisu użyłam oleju z pestek dyni OLEOFARM . Olej ten zawiera ok. 50% kwasów omega-6 i ok. 30% kwasów omega-9, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca. Zapraszam po przepis. Składniki
Gosia gotujeStało się- zapanowała dynia. Zachęcona sukcesem jakim była lazania z dynią , w długi weekend kupiłam cztery dorodne dynie Hokkaido. W następnym roku chyba założymy plantację Hokkaido, tak nam zasmakowała. Ten tydzień, mimo że teoretycznie krótszy przez wolny poniedziałek, był jakimś koszmarem. Poodowływane, poprzenoszone spotkania, czekanie na spóźnialskich, napady ostrej sklerozy, zarwane noce. Na dodatek dotarło do nas prawdziwe listopadowe zimno(...)wczoraj gigantyczny ból głowy- widziałam dźwięki. Dziś przeprosiłam się z kozakami, szalikiem i rękawiczkami. Trzeba się bronić. Ale w tej całe ohydnej szarości był jeden pozytywny, intensywnie pomarańczowy element- dynia. Zaczęło się od puree, które z dyni Hokkaido robi się bajecznie prosto. Jak już pisałam w lazaniowym poście, wystarczy umieścić wymytą dynię w piekarniku nagrzanym do 200*C i zostawić
les mirabellesciekawy był ten drugi, ponieważ w jego trakcie zgłębiłam sekrety niemieckiej Wenecji, piklowanych ogórków oraz Hermanna von Pückler-Muskau i jego ogrodów. Ale zanim podzielę się zdobytą wiedzą, będzie dynia- bo kiedy serwować te śliczne dyńki, jak nie w tygodniu, kiedy cały anglosaski świat ogarnia szaleństwo Halloween? Nie chcę nikogo namawiać ani zniechęcać do świętowania Halloween. Każdy sam decyduje jakie(...)wydarzenia i w jaki sposób celebruje. Ale nie da się zaprzeczyć, że sezon dyniowy jest w pełni- a moje dyńki nie dość, że w środku mają dynie to jeszcze mogą się pochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest
les mirabellesZupy krem przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw - jeśli na jakieś nie ma akurat sezonu pokuszę się na mrożone. Kiedy najdzie nas ochota na dynię, bób, inne sezonowe warzywa czy owoce z radością kupuję te mrożone. Niczego im nie brakuje, a jak smakują! - można je smakować cały rok, więc to jest smaczna i przyjemna alternatywa tych sezonowych świeżych. Sezon(...)dynię rozpoczyna się w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Co ważne - dynie lekko przymrożone nie nadają się do przechowywania i albo: - zjemy je od razu albo - należy je wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę; taka marynowana dynia z goździkami w delikatnej zalewie octowej smakuje obłędnie (smak dzieciństwa). Pasowała do domowych wyrobów pasztetów
Zasmakuj KuchniOwoce dyni Składniki : 10 dkg miąższu z dyni ( bez pestek i skórki ) 1/2 szklanki mleka 1/2 grejpfruta 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka nasion chia szczypta mielonego imbiru i cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu lub syropu klonowego kilka suszonych pestek z dyni do posypania Sposób wykonania : O braną dynię pokrój na małe kawałki. Mleko zagotuj(...)małym garnuszku lub rondlu, wrzuć do niego kawałki dyni i gotuj, aż dynia będzie miękka. Ugotowaną dynię ostudź i zmiksuj. Grejpfruta wyszoruj w ciepłej wodzie, przekrój na pół i z jednej połowy wyciśnij sok, wlej go do zmiksowanej dyni. Dodaj do dyni pozostałe składniki ( oprócz pestek z dyni, posypiesz je na wierzch gotowego koktajlu ), zmiksuj dokładnie. Gotowe smoothie przelej
Przepisy i porady kulinarnenaszym domu dynia cieszy się ogromną popularnością. Albo i nie... To znaczy zależy dla kogo. Ja dynię (i potrawy z niej) uwielbiam, Madzia raczej podchodzi z rezerwą (to raczej delikatne i nie oddające rzeczywistego stanu rzeczy określenie). Ale jesienią przynajmniej raz, czasem dwa razy dynia zagościć u nas musi. Tym razem na blogu Kuchenne Wariacje znaleźliśmy przepis na fantastyczna(...)zimno. Zwykle staramy się, w miarę możliwości, nie posiłkować się innymi blogami, ale ta tarta tak cudownie wyglądała na zdjęciach, że musieliśmy ją zrobić. My do przygotowania tej dyni użyliśmy popularnej dyni hokkaido. Jest ona zwykle na tyle mała, że jedna z powodzeniem wystarcza na przygotowanie tej tarty. Poza tym niedługo Halloween więc przepis powinien Wam się przydać
Marder&Marder ManufactureProsty warzywny gulasz inspirowany kuchnią hiszpańską, wspaniale pachnący wędzoną papryką pimenton. Idealny zimowy wege obiad :) W listopadzie przyniosłam z warzywniaka kilka niedużych dyni piżmowych. Najbardziej lubię właśnie takie małe sztuki, w sam raz na jedną potrawę. Nie mam spiżarni, ale moje dynie świetnie przechowały się w kuchni, na półeczce obok ziemniaków. Zaglądam do nich tylko co jakiś czas i sprawdzam(...)pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła wreszcie pora na ich wykorzystanie. I tak oto powstała dzisiejsza potrawa - prosty gulasz warzywny z dynią i białą fasolą inspirowany kuchnią hiszpańską. Mój gulasz doprawiłam specjalnym składnikiem - wędzoną papryką pimenton , o unikalnym aromacie dymu wędzarniczego. Dzięki tej przyprawie gulasz smakuje niesamowicie
Chilli Czosnek i OliwaKolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli(...)mamy zbyt wiele czasu, zamiast zacierek można użyć drobnego makaronu. Kto lubi jeść na śniadanie (lub kolację) zupę mleczną, ten na pewno nie zawiedzie się smakiem mlecznej zupy z dyni. A wręcz może być to dla niego miła odmiana :) Zupę z dyni warto podać w naturalnej wazie: wydrążonej dyni :D Składniki (na ok. 4-5 porcji): Zupa
MyCookBook.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z dyni – przepyszna sezonowa zupa z uprażonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni – Składniki: 1,25kg dyni 1 litr bulionu drobiowego 3 marchewki (ok. 370g) 2 małe pietruszki (ok. 55g) 1 cebula sól, pieprz oliwa z oliwek śmietana gęsta 18% łuskane pestki dyni chilli (opcjonalnie do smaku) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem(...)dyni – Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy (z dyni dodatkowo usuwamy pestki) i kroimy w kostkę. Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie usmażone warzywa przerzucamy do dużego garnka. Patelnię ‚podlewamy’ bulionem i całość wlewamy do garnka z warzywami. Gotujemy zupę przez
Kulinarne Przeboje