rozbudza kulinarnej strony mojej duszy, jak warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie
Even Better FoodOstatnio bardzo wymyślam z chlebami... to z dynią, to na zakwasie, pszenny, żytni, na słodko i można by tak wymieniać bez końca! Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej
Nastoletnie Wypiekanietarta lub mąka ziemniaczana do sklejenia BUŁKI: Najlepsze są bułki, z tego przepisu (domowe bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy
Kuchnia od dwojgaJeśli lubicie focaccię ( na blogu znajdziecie focaccię z suszonymi pomidorami , focaccię z pieczoną dynią i rozmarynem oraz focaccię z oliwkami ) to na pewno przypadnie Wam też do gustu jej nieco mniej wytrawna wersja, czyli schacciata z winogronami i rozmarynem. Przepis wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia , i po tym jak pięknie ją opisała
Kulinarne przygody Gatityświeżych drożdży 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000) 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750) 400 ml wody 150 g dowolnych ziaren (sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane)+ opcjonalnie do posypania 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie. Wymieszajcie ze 100 g mąki chlebowej i odstawcie na 30-60 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą
OliveandThymestosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować np. wyśmienity deser lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika mała garść liści roszponki, rukoli, rukwi wodnej, szpinaku lub ulubionej sałaty 1 malutka szalotka pokrojona na cienkie plasterki lub kilka plasterków cebulki (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy lub preferowanego
Even Better FoodAlternatywa dla smażonego kurczaka;) a dodatkowo zamiast bułki czy płatków użyliśmy do tego pestek słonecznika, myślę że świetnie sprawdziłyby się też pestki dyni. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny papryka słodka ok 100 gram pestek słonecznika, ale nie ważyłam dokładnie 1 jajko Przygotowanie: Ziarna wsypujemy do miski. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół
Życie zaczyna się w kuchniUgotowane buraki – 3 sztuki Marchewka – 3 sztuki Cebula – 1 sztuka Kakao gorzkie – 1 łyżka Imbir – 2cm kawałek Natka pietruszki – 1 pęczek Kasza jaglana – 200g Mieszanka ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) – 100g Sól, pieprz, sos sojowy Mąka jaglana – 2-3 łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć
Kuchnia Bon Appetitsera pecorino romano lub parmezanu 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku Pieprz czarny do smaku Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonej kolendry 2 łyżki mieszanki ziaren- dynia, sezam, len, słonecznik Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Na szklankę soczewicy dajemy 2 szklanki wody. Odcedzamy. Studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, obraną cebulę
Wanilia i Kardamonpółtłustego 250 g serka mascarpone 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 190 g cukru 425 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na masę, umieścić w dużej misce. Zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji
kulinarnyswiatdomistrony. Po tym czasie obracamy i smażymy około 30 sekund do 1 minuty na drugiej stronie. Serwujemy z naszymi ulubionymi dodatkami, u nas z rukolą i awokado oraz pestkami dyni. Smacznego! Artykuł naleśniki bezglutenowe z buraczków pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifełyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka
Mała Cukierenkakiszonych buraków? Składniki: 0,5 kg kiszonych buraków w plastrach (z zakwasu na barszcz) 2 jabłka 4 łyżki oleju lnianego szczypta soli ząbek czosnku 3 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam) natka pietruszki do dekoracji Buraki pokroić w słomkę. Jabłka obrać, pokroić w słomkę, połączyć z burakami. Czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą i olejem, polać sałatkę. Posypać prażonymi pestkami
Obiad gotowybyć czarna, pinto lub biała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki do podania dodatkowo 150 g komosy ryżowej 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno) Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Odstawić na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać posiekać. Papryki pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać
Pełny talerz