z dyni - 5000 przepisów (strona:211/334)

Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 176

jasny brzuch i czarny grzbiet. Występuje również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem. Mangalice hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem, słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz z Najdymowa

królestwo garów
Placki warzywne z kabanosami 144

chrupiące z kwaśną śmietaną podałam i świeżą rukolę do nich dodałam.  Składniki: kilka cienkich kabanosów, 250 g obranych ziemniaków, 1 mała cebula, 1 średnia marchew, 150 g miąższu dyni, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, 2 łyżki płatków owsianych, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto

Moniki Smakołyki
Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym 142

mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki na ciasto

Menu Zdrowia
Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 180

drożdży i wodę. Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie.   PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez

SMYKWKUCHNI
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 128

małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi

Moja Mama Gotuje
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 170

buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej

Czerwony Gupik
Ciastka jaglane z bakaliami 183

gryczanej 3 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki wody 2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka jagód goji 6 moreli pokrojonych na drobno Suche  składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej kokosowy oraz jajka i łączymy

Emskie Smaki
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 144

kostki drożdży i wodę. Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka z makiem 157

pytam Miśka jakie ciasto mu upiec to mi odpowiada :wiem, że mi nie zrobisz, ale chcę normalne (z mocnym akcentem na „normalne) drożdżowe ciasto, to szarpane z dynią. Upiekłam pewnie kilkaset różnych ciast, a On za każdym razem wspomina tylko to jedno ( tu znajdziecie link do tej jego ulubionej drożdżówy ). Rzeczywiście, nie upiekłam mu dokładnie tego co chciał

greenscarf
Sałatka z roszpunką, porzeczką i mozzarellą 158

kolacje! Smak podkreślamy sosem koperkowym i voila :) Składniki na 2 porcje: *garść roszpunki *1 mozzarella *1 pomindor *1 ogórek *garść czerwonych porzeczek *mieszanka orzeszków piniowych, żurawiny, nasion słonecznika i dyni Sos koperkowy: *2 łyżeczka majonezu *2 łyżki jogurtu naturalnego *koperek *pieprz Przygotowanie chyba jest zbędne :)  Smacznego

FITBUuK
MLECZNE BUŁECZKI 97

instant  150 ml letniego mleka 150 ml wody  1 duże jajko  1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Mix ziaren * *Ziarna do posypania : mak/sezam/siemię lniane/ pestki dyni / słonecznik  ( według gustu i smaku ) PRZYGOTOWANIE: Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) :  Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!)  mieszamy

Marcepanowa kuchnia
Chleb pszenny wieloziarnisty 115

Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1,5  łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru

talerz przyjemności
Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado 134

szczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku  Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy  1 czubata łyżka pasty tahini  3-4 łyżki oleju z pestek dyni  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka soli  skórka otarta z połowy cytryny  kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji  Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz

Mango Papaja
Mój lutowy Health Box + niespodzianka dla Was 102

wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Tu znajdziecie przykładowe przepisy, aby zainspirować się daniami z makaronem - klik .   Średnia cena w sklepach - około 7 zł. 3. Pestki Polskiej Dyni BIO 150g - Fresano. Są idealną przekąską i pochodzą z polskich uprawa ekologicznych. Tu znajdziecie przykładowe przepisy z wykorzystaniem tych pysznych ziarenek - klik .   Średnia cena w sklepach - około

Di gotuje
Krem marchewkowy z kaszą jaglaną 134

marchewek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 2,5 szklanki wody 100 g kaszy jęczmiennej olej rzepakowy 3 łyżki curry sól orzechy nerkowca pestki dyni pestki słonecznika Sposób wykonania: Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. W tym czasie marchew obieramy i kroimy w talarki.  Do cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania