pogardziła. W książce czy w filmie z Potterem czekałam na moment, kiedy przychodził czas na Halloween. Wielka Sala w Hogwarcie przystrojona lampionami, kremowe piwo, słodkie placki z dyni i ogólnie magia, magia! Mimo, że powoli zbliżają się moje 30 – ste urodziny wracam na jesień choć do jednej części filmu, by na chwile znowu poczuć się jakbym sama siedziała
Pink EnvelopeBezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera
Kraina Miodem Płynącakonieczny. Co jeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super smakują z dodatkiem fety, a zamiast marchewki czy cukinii świetnie sprawdzi się papryka, batat, lub tarta dynia. Można przygotować wersję z pieczarkami lub z kukurydzą. Zamiast ziół – przyprawa curry. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej – można przemycić do nich niemal każde warzywo. Post Pieczone
Poezja smakuProste, szybkie i bardzo smaczne ciasto dyniowe. Prawdziwy smak jesieni. Delikatna dynia a do tego silny smak cynamonu, który relaksuje i rozgrzewa. Ciasto robi się zaledwie z kilku składników i dość szybko, więc w sam raz na długie jesienne wieczory
Milion SmakówJesień to czas kiedy przyroda czaruje nas bogactwem kolorów. To czas kiedy pojawia się mnóstwo sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Te wszystkie doznania kulinarne wspiera funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach nowa kolekcja
Cynamonowe szczęściesycącą i niezwykle smaczną zupę :-) taką typowo jesienną w składnikach i kolorze :-) szkoda tylko, że za oknem jakoś tak ponuro i byle jak... SKŁADNIKI ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek) 2 marchewki 1 pietruszka 3/4 szklanki soczewicy 1 cebula 2 łyżki masła 2 listki laurowe 3 ziela angielskie woda sól, pieprz Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę
Czary - gary w kuchniorientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Krupnik Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 5 jaj, 1 mały kalafior lub 1/2 średniego kalafiora, 3 mniejsze marchwie, 1 korzeń pietruszki, 1 sałata lodowa, 2 pomidory, 1 ogórek świeży, 2 łyżki pestek dyni, 200g sera feta, 4 ząbki czosnku, 1 mała śmietana 18%, 3 czubate łyżki majonezu, szczypiorek, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiudało po letniej przerwie wziąć udział w "Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem jest propozycja na rogaliki dyniowe z orzechami jednak ze względu na to, że nie miałam musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić
Ala piecze i gotujesosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia z pomidorami Pekińska ze śliwką Kalarepkowa Porowa ze śliwką Oczyszczająca warzywno- owocowa Z kaszą jaglaną
Tradycyjna Kuchniadziesiątke. Szybkie w przyrządzeniu i pyszne. Do tego są puszyste i w mgnieniu oka znikają z talerza. Zostało mi pół puszki mleczka kokosowego, którego użyłam do zupy kremu z dyni. I tak mnie ta puszka zainspirowała od rana do wyczarowania śniadania w nieco innej wersji. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 1 szklanka – 200 gram mleczko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml wiórki
kuchniabellissima.wordpress.comtwarogu sernikowego łyżeczka pasty waniliowej jajko łyżka dżemu z guawy 25 g budyniu waniliowego (proszku) olej kokosowy do natłuszczenia naczynka + KitKat o smaku zielonej herbaty Matcha + pestki granatu + pestki dyni Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć. Twaróg zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, dżemem
Poranek na słodkoSERNICZEK DROŻDŻOWY Z HERBATĄ MATCHA /1 porcja/ 250 g ricotty łyżka mąki z pestek dyni bio łyżka mąki gryczanej łyżeczka suszonych drożdży płaska łyżeczka sproszkowanej herbaty Matcha duże jajko (można zastąpić wegańskim jajkiem z nasion chia) szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka Alternasweet (lub innego słodzidła) + garść jagód + łyżeczka bio oleju
Poranek na słodkoOpieczone* żytnie muffiny angielskie (z pestkami dyni i otrębami) z miodową ricottą, bananem, płatkami kokosa i cynamonem * do opiekania używam tostera Clarity marki Russell Hobbs
Poranek na słodko