z dyni - 5000 przepisów (strona:223/334)

Chleb żytni z orzechami i żurawiną 111

pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 143

mąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż.  Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią, szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI  6 łyżek mielonego

cool and minty
Lekka sałatka ze szpinakiem, fetą i ziarnami 171

lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy na cienkie półplasterki

Smakołyki Asi
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 117

podbija olej kokosowy , który dzięki stałej konsystencji może być zamiennikiem masła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado czy z orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi

Poezja smaku
Zupa krem z marchewki z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć. 122

Witajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszną zupkę krem z dyni z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć które mam przyjemność testować, bardzo polecam bo są pyszne :) Składniki : 1,1/2 bulionu warzywnego 1/2 kg marchwi 1 cebula 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki masła 3 ziemniaki pieprz,szczypta chili, sól ewentualnie domowa vegeta 1 duży ząbek czosnku

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki pszenne śniadaniowe 116

później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami, pysznie smakuje dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut

I tu będę miała takie te
Panem et circenses - chleba i igrzysk 169

wysypuję otrębami. Najlepiej użyć dużej zwykłej keksówki. Ja dzielę porcję na 3 lub 2 foremki. Używając silikonowej nie robię z nią nic. Odważam ziarna. Mieszam różne, słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam jasny i ciemny, itd. Dorzucam tu też płatki owsiane. W sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem

I tu będę miała takie te
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 17.06.2016r. 113

sosów, mięs i ryb    Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli   Marzena   Jajko z szynką i szparagami   Magdalena Zdrowa sałatka z pestkami dyni   Angelika Lody malinowe   Joanna Dietetyczne naleśniki z serem,wanilią i bananami   Iwona Pieczone ziemniaczki   Aga Sałatka makaronowa a'la caprese   Agnieszka Wegański chłodnik jogurtowy   Kasia Placuszki

Magiczne Życie Marty
Batony muesli 217

Batony muesli: 200 g masła 140 g brązowego cukru 3 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 250 g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni) 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów 50 g wiórek kokosowych 100 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu

Cooking Monster
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 170

pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb

WojnaNaSmaki.pl
Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane 178

Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane Przepis na ok 13-15 kotletów Potrzebujemy: ok. 6 średniej wielkości ziemniaków ok. 15 sztuk suszonych pomidorów ok. 15 sztuk czarnych oliwek 2 łyżki prażonych pestek dyni (my użyliśmy tych z suszonych pomidorów) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1-1,5 łyżki suszonej) pół łyżeczki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka maki z ciecierzycy

Bananowe Pole
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 102

keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój wypiek powstał z mąki od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10-15 minut

Apetyczna babeczka
Dyniowe ciasto drożdżowe z truskawkowym twarożkiem i słodkim mleczkiem 140

łyżki zmielonego twarożku 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego dodatkowo: kilka pokrojonych truskawek 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, olejem i puree z dyni. Mąki mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm) i odstawiamy aż podwoi

Mienta blog
Kolorowa i lekka sałatka z grillowaną wołowiną. W sam raz do Grill Piknik Menu 167

wołowe (antrykot lub rostbef) 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych ogórek zielony cebula czerwona (kilka piór) papryka żółta prażone pestki słonecznika - garść 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną octu balsamicznego   mieszanka ziół do grilla Przygotowanie: Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi z oliwą i odrobiną soku z cytryny lub limonki. U mnie tym razem

Kuchnia po mojemu
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 147

OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania