z dyni - 5000 przepisów (strona:222/334)

“Ziarno”-recenzja 140

ryż czy basmati. Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy. Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają

Ugotowane pozamiatane
Środa na bogato 179

formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą

Kucharzyca
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 172

pszennej typ 650 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki złotego siemienia lnianego 2 łyżki brązowego siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren czarnuszki 1 łyżeczka nasion chia 500 ml ciepłej wody

Blondynka Gotuje
Ciastka pełne ziarenek - bez mąki 123

Dziś urodziny mojego kochanego męża i z tej okazji przygotowałam mu jego ulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna

Gotowanie i blogowanie
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 159

czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/

Mieszam w Garnku
Babeczki z cukinią i papyką 337

chodzi o zupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach w szkole Hani

bistro mama
Prawidłowe żywienie dzieci w pierwszych miesiącach życia 118

stałe do jego jadłospisu wprowadzić dania obiadowe, a przede wszystkim zupki. To dobry moment, by do diety malucha wprowadzić mięso, a także kolejne warzywa, na przykład cukinię, ziemniaki czy dynię. Można też dotychczasowe dania wzbogacić o nowe składniki. Pamiętajmy jednak, by podając coś nowego, najpierw obserwować malucha pod kątem alergii pokarmowej. Najlepiej na początek podać dwie łyżeczki nieznanego dania

Codogara
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 166

przechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram

SMYKWKUCHNI
Pesto szpinakowe z natką 172

250g. świeżego szpinaku 2 pęczki natki pietruszki 80g. orzeszków nerkowca 50g. pestek dyni 1 główka czosnku (ok. 55g) 400g oliwy z oliwek (używam greckiej oliwy) sok z 1 cytryny sól do smaku Szpinak i natkę opłukać i osuszyć. Natkę posiekać/rozdrobnić, aby ułatwić sobie późniejszą pracę. Czosnek warto zmiksować oddzielnie, i dodawać stopniowo do smaku, powinien być wyczuwalny

Lubię to gotuję
Placuszki z cukinii podane z kwaśną śmietaną 1107

Cześć ! Lubicie placuszki ? Ja uwielbiam, szczególnie te z cukinii. Robi się je chwilę i są pyszne z kwaśną śmietaną. Tu znajdziecie placuszki z dyni i cukinii . Składniki (2 porcje): 1 duża cukinia 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka olej roślinny do smażenia Wykonanie: Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię

Moja pasja smaku
Domowe muesli 110

Składniki w nierównych proporcjach płatki owsiane błyskawiczne mieszanka suszonej żurawiny i nerkowców- szukałam samych nerkowców w Lidl , i nie znalazłam .Na szczęście mają mieszankę! Suszona morela suszona żurawina pestki dyni i słonecznik łuskany  Symbio wiśnie suszone złote jagody inków suszona śliwka suszone figi jagody goji orzechy pecan orzechy włoskie orzechy arachidowe i laskowe trochę płatków kukurydzianych opcjonalnie łyżka nasion

Z Kuchni Do Kuchni
"Koktajle, smoothies... i nie tylko" - recenzja 231

koktajle i smoothies kojarzę z sezonem letnim, to wśród zawartych w książce przepisów Iwony Czarkowskiej znalazłam również takie, których przygotowanie będzie miało największy sens dopiero jesienią (np. napoje z dynią). „Koktajle, smoothies… i nie tylko” zawierają w sobie propozycje znane i lubiane, niemal klasyczne, ale również zupełnie nowatorskie wariacje. Autorka sięga po mniej i bardziej popularne owoce oraz warzywa, tworząc

Życie zamknięte w smaku
Chleb razowy z ziarnami 178

mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba

Bullio
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 114

pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 145

mąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż.  Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią, szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI  6 łyżek mielonego

cool and minty

Proponowane wyszukiwania