zdobywają serca Polaków. Od zwykłych ziemniaków różnią się przede wszystkim smakiem i kolorem, ale też wielkością. Niektóre okazy są naprawdę wielkie i ważą ponad pół kilograma. Mają kolor dyni piżmowej, a w smaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić
Bon appetit mon amiesuszonych pomidorów łyżeczka suszonej papryki szczypta cayenne szczypta wędzonej papryki (użyłam pikantnej) szczypta pieprzu i soli łyżeczka suszonej natki pietruszki 0/5 łyżeczki curry szczypta kurkumy do podania pestki dyni, nasiona konopii i czarny sezam Cebulę kroimy w piórka, paprykę i cukinię w kostkę. Pomidory na mniejsze kawałki. Mieszamy je z wszystkimi przyprawami i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy
Mienta blogkakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :) Składniki: 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone) 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) 3 marchewki 1 biała cebula 10 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany E.Wedel 1 opakowanie pokruszonych sezamków E.Wedel 1 limonka 2 cm korzenia imbiru
SzczyptaSmaQsię obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych, siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie : Wszystkie suche składniki umieścić
Proste Potrawydente) Na samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa on wtedy najwięcej walorów zdrowotnych) Podawać np. z ryżem i pestkami dyni, słonecznika i świeżymi ziołami Smacznego
pyszne zdrowościstoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb. A więc... Do dzieła! Składniki: 100 g otrębów owsianych 100 g ziaren słonecznika 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych 100 g pestek dyni 100 g siemię lniane 40 g sezamu 10 g czarnuszki 50 g ziaren orkiszu 5 średnik jajek 150 g maślanki Przygotowanie: Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoDziś chleb z moimi ulubionymi dodatkami, pestkami dyni i prażona cebulką. Jest on na zakwasie pszennym. Troszkę za mocno się przypiekł ale i tak był smaczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój zakocha się w domowej granoli. 1 szklanka płatków owsianych garść nerkowców garść orzechów ziemnych niesolonych garść migdałów garść pestek dyni garść migdałów garść rodzynek garść jagód goji garść żurawiny 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki amarantusa 2 łyżki płatków migdałowych kilka plasterków suszonego banana 50 ml ciepłej wody 3 łyżki
My Chcemy JeśćByły j uż na blogu kremy z warzyw korzeniowych , brokułu , dyni i porów . Pora na selera :). Składniki: 1 cebula + 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 4 ziemniaki 2 duże selery 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego gałka muszkatołowa, sól, pieprz Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Następnie dodaj obrane i drobno pokrojone ziemniaki i selery. Jeszcze chwilę
Qlinarnie i Qlinarniedrożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk, ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże
Passions hobbies lifecebula, kapusta i czosnek. Gulasz przyprawiłam tymiankiem i wędzoną papryką (do kupienia w każdym większym markecie na dziale z przyprawami), tak jak moje jesienne Leczo z Kabaczkiem i Dynią , która nadała daniu wyjątkowego posmaku i zapachu. Danie jest treściwe, syte, rozgrzewające i co najważniejsze bardzo, bardzo smaczne :) SKŁADNIKI: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżkę miodu mniej Podane niżej proporcje są orientacyjne. Można dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce). 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki ziaren sezamu 3/4 szklanki rodzynek 1/3 szklanki mleka 4 łyżki miodu 2 dojrzałe banany 1 jajko Banany rozgnieść widelcem. Miód
Bulliokokosowe to nie to samo co mleczko - tego pierwszego szukajcie w kartonach, jest bardziej rzadkie) szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni (słonecznik lub orzechy też będą pasować) opcjonalnie płatki papryki Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dolej mleka lub wody. Pamiętaj
Powiedz dietom niełyżko oleju kokosowego 1 łyżka cukru 200 g ekologicznej mąki z kasztanów jadalnych Symbio 340 g mąki z amarantusa natka świeżej siekanej pietruszki- mała garść pestek z dyni niecała torebka drożdży suszonych Wszystkie składniki, po kolei wkładamy do formy, i włączamy maszynę. Po upływie czasu wyjmujemy i studzimy na kratce. Najlepszy jest drugiego dnia. Chleb należy do chlebów zbitych
Z Kuchni Do Kuchni