być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne koktajle. Jednym z najpopularniejszych dań z jarmużu są chipsy
Ciastka - domowe słodkościchia (szałwia hiszpańska) oraz płatki owsiane będą wspaniałymi zagęstnikami koktajli śniadaniowych. Najlepiej jednak zmielić je najpierw osobno. Kolejnym sposobem na gęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo orzechów, te dobrze jest wcześniej (przez noc) namoczyć. Polecam również dodatek masła orzechowego i to nie tylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja dla 2 osób
Ratunku obiadsmak podkreśli, cukier – delikatnie utemperuje, a sok z cytryny i dobry olej wszystko zaokrąglą do pełni smaku. Wlewamy do kapusty dobry olej – polecam rydzowy, ryżowy albo olej z pestek dyni. Ostatecznie może też być słonecznikowy albo rzepakowy. Oleju wlewamy tyle, żeby kapusta tylko się błyszczała – powinna być olejem pokryta, ale nie musi się w nim kąpać. Próbujemy – czy może cukier
Karo in the Kitchenodprawić do szkoły i przedszkola. Ale zamiast koncentrować się na mniej przyjemnych obowiązkach i niedogodnościach jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą
Smakowity Blog Kulinarnymojej spiżarni nie mogło zabraknąć zapasu domowego keczupu. Co roku staram się przygotować keczup z innego przepisu, na blogu możecie znaleźć już kilka różnych propozycji. Wyjątkiem jest keczup z dyni -ten jest już można powiedzieć obowiązkowy, robię go co rok. Tym razem przepis na bardzo łagodny, delikatny keczup z dodatkiem papryki. składniki: 2 kg pomidorów duża cebula 3 ząbki czosnku
6niebonagle zbierze się trzynaście osób pod jednych dachem, po prostu nie można się nudzić! W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na moim ulubionym bazarze, gdzie zaopatrzyłam się w dorodną dynię nieznanej mi odmiany, olbrzymie figi, pachnące morele i ciągle jeszcze lekko słodkie truskawki, z których właśnie robię dżem. Powrót do pracy nie był aż tak straszny, jak się spodziewałam, choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą , sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzecham i nadszedł czas na tropikalne smaki. Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej . Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść
SMYKWKUCHNInieco podobne do siebie, dania typu curry a koszyczek z wysuszonymi ostrymi papryczkami z własnej, balkonowej hodowli sukcesywnie się opróżnia. Tym razem przyszła kolej na curry wegetariańskie, na bazie dyni i marchewki. Na złagodzenie ostrego smaku papryczki cayenne i zielonej pasty curry, danie przygotowałam na bazie delikatnego mleka kokosowego. Takie curry cudownie rozgrzewa w chłodniejsze dni i idealnie nadaje się
Milion Smakówochotę na coś słodkiego i zdrowego , a mało kalorycznego :). 1/2 szkl.cukru pudru 1 szkl.mąki 1/2 szkl.mleka 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do dyni -przepis na blogu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jabłka myjemy obieramy i kroimy na małą kostkę.Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę o wym.40x20cm.Pieczemy ok.25 min.w 180st.Studzimy i kroimy na kwadraty.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibyć. Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę
FitKotminut Potrzebujesz: 500g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 650ml wody 1 łyżka soli olej (najlepiej kokosowy) do wysmarowania foremek *opcjonalnie można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Wlej wodę i odstaw na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa
BlendmanCzas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków (około 30 minut) Ilość porcji: 2 Składniki: 2 buraki* Ok. 50 g sera feta Garść prażonych nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni) Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny) Łyżka oleju rzepakowego *Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach kolorystycznych to zachęcam do takiego wyboru, wówczas sałatka
Kolizje Smakówminut Potrzebujesz: 500g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 650ml wody 1 łyżka soli olej (najlepiej kokosowy) do wysmarowania foremek *opcjonalnie można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Wlej wodę i odstaw na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa
Blendmanwódka, długo leżakowana; Samogon- wódka palona; Zielona Natura, Wódki. OlejowyRaj – oleje tłoczono na zimno. Produkowane są oleje z nasion konopi rzepakowy, lniany, sezamowy, z ostropestu, z pestek słonecznika, pestek dyni, wiesiołka, czarnuszki – tłoczone z nasion posiadających certyfikaty. Ujęła mnie wielka wiedza i umiejętność jej przekazania osobom odwiedzającym stoisko. ZielonyZakątek ... o tym za chwilę
królestwo garówłyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Można dosypać jakieś ziarenka- pestki słonecznika, dyni, sezam. Zostawić na godzinę, przykryte ściereczką. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą, można posypać
Przepisy na domowy ser i chleb