zielony — miksujemy 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka pietruszki, pół szklanki oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy sos żółty — kawałek upieczonej dyni lub batata miksujemy razem z łyżką jogurtu, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki curry sos biały — 1/2 szklanki bryndzy miksujemy z dwoma łyżkami jogurtu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. sos czarny
ladykitchengłuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb do ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb marchwiowy drożdżowy Chleb toskański Chleb z dynią i chili Czujecie wiosnę? Jak tak i dlatego sięgnęłam po bzową książkę Justyny Chrobak "Zapach miłości" . W lutowy poranek na Magdę, menedżerkę w fastfoodziarni w centrum handlowym wpada obładowany pudłami
Weekendy w domu i ogrodziewody i dusić całość pod przykryciem. Wykładać na talerze kaszę, a na nią wykładać kawałki kurczaka z odrobiną sosu z duszenia. Podawać z chutneyem ( u mnie z chutneyem z dyni i śliwek ) lub surówką. ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Kurczak tikka masala Kasztanowo-szafranowa potrawka "Siostry. Kresy, zsyłka, wielki świat" Agnieszki Lewandowskiej-Kąkol to książka, która mnie niezwykle wciągnęła
Weekendy w domu i ogrodziemodrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar
Smiling Shrimpsurowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka, 1 pietruszka sól, pieprz 2 jajka bułka tarta ( opcjonalnie) odrobina oleju do foremki Sposób przyrządzenia: W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił
pieprzny smaczekwymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 400 g zakwasu żytniego 900 g mąki żytniej typ 720 700 ml wody (przegotowanej) 20 g soli 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki owsiane do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane składniki z ogrzanym zakwasem (wymieszać tylko
Passions hobbies lifeowsiane z orkiszowymi ) 125 g niesolonych orzechów mieszanych ( u mnie brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta
Blondynka GotujeKrakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy
Kucharzycaprzepisem na opakowaniu. Odcedzić i wsypać do garnka w którym się gotował. Dodać sos serowy i brokuła. Podgrzewając dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Przed podaniem, opcjonalnie posypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego! *przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga erVegan
CookYourselfczarnuszki i orkiszu firmy melvit, postanowiłam wypróbować chleb z tej oto mieszanki jednak zmodyfikowałam nieco przepis na opakowaniu. Skład mieszanki : otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka. Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać 5 jajek i 150ml maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało
zdrowa vege kuchniawarzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach. I właśnie z tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej
Malinowa Kawiarenkaminut. Kolejno wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, aby zupa nabrała aromatu. Po ostygnięciu wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy na gęsty krem. Podajemy z pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa FiestaWitajcie :) Ostatnio dostałam do przetestowania gotową mieszankę chlebową bez mąki od Melvit. W skład tej mieszanki wchodzą otręby pszenne, płatki owsiane, pestki słonecznika,pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu,czarnuszka. Chleb szczególnie polecany dla alergików, sportowcó w i osób które lubią się zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszny
Sama słodycz i szczypta chilipłaską łyżkę suszonego lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Podawać gorącą zupę posypaną szczyptą lubczyku. ----- Podobne: Zupa z pecłonek z zacierkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Orientalny krem z dyni Książkę Agnieszki Krawczyk pt. "Napisz na priv" wybrałam ze względu na okładkę (kolejny raz). To kawałek z życia opowiedziany przez Laurę w ciągu kilku lat od urodzenia synka Miłosza. Każdy
Weekendy w domu i ogrodzieKLIK ulubione dodatki ... tutaj : sałata szpinak ogórek świeży papryka marchewka kalafior - pieczony około 8 minut w piekarniku ( 180 stopni) polany oliwa i posypany kurkumą natka pietruszki pestki dyni ser feta rozgnieciony z dodatkiem ugotowanego i startego buraka plus jeden ząbek czosnku Smacznego
na gazie