Uwielbiam pieczone owsianki za to, że smakują jak pyszne ciasto, które bezkarnie można zjeśc na śniadanie :) Zdrowe, ciepłe, pachnące, same zalety. Dziś mam dla Was obłędną wersję z dynią i masłem orzechowym. Za sprawą dodatku słodzonego mleczka, przyjemnie słodką. Kto się skusi? :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mleczka kokosowego 100 g mleczka skondensowanego słodzonego 100 g puree
Mienta blogliście przyjemnie szeleszczą pod nogami. Wreszcie mogę założyć ciepły sweter, zaparzyć malinową herbatę, zapalić pachnącą świeczkę, otulić się kocem i usiąść z książką. Jesienią pojawia się dynia – w moim domu powstaje z niej kompot, który wspaniale pachnie goździkami. Jest także żurawina, z której robię kisiel, pojawiają się także polskie gruszki
Vegan Tasteprzygotować obiad dla czterech osób ale wystarczająco dużo kiedy zdecydowałam, że dodam jajka. Przypomniała mi się carbonara. Stwierdziłam, że z kabanosami będzie równie smaczna jak z boczkiem czy dynią . Tortiglioni a`la carbonara Składniki: 4 długie kabanosy 3 jajka 150 ml romesco 200 g pomidorów koktajlowych 250 g tortiglioni, waga sucha 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki
codojedzeniapamiętać , że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii kwiaty cukinii nadziewane krewetkami ------------------------------------------------------------- Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żeńskich kwiatów cukinii 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatitydanie na które trafiłem w restauracji podczas Restaurant Week. Proste, w sumie to tylko upieczone warzywa, ale z dodatkiem sosu majonezowego i oliwy z pestek dyni (w oryginale były inne, ale nie pamiętam jakie) staje się czymś wyjątkowym. Dorzućmy jeszcze kilka kaparów i gotowe
Milion Smakówbloga, więc muszę nadrobić zaległości blogowe. W ten weekend jadę znów do mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję. Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym Drukuj Prep time
Cooking for Emilypodsypania 150g mąki gryczanej 25g świeżych drożdży 1½ szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: ½ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki pestek dyni 2 łyżki nasion chia 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę mąki. Ustawiamy prędkość
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 2 bułki z dynią, 100 g piersi z kurczaka, 2 plasterki pomidora, 2 łyżeczki mieszanki przypraw do kurczaka (przepis TUTAJ ), 3 łyżki startego żółtego sera, szczypiorek - posiekany - około 2 łyżek, łyżka masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w małą kostkę. Smażymy na maśle wraz z przyprawą pod koniec Dodajemy ser i szczypiorek. Z bułki odkrawamy kawałek (około 1 cm na grubość
Lena Gotujeoliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Sałatka jajeczna z brokułami, papryką i czarnuszką Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z ogórków małosolonych Leczo Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane
Moja smaczna kuchniastołach. I dobrze, bo to połączenie wyraźnych smaków, które się uzupełniają. Słodka marchewka, ostra szalotka, kwaśne ogórki - a wszystko świeże i chrupiące. Całość uzupełniamy nietypowym dodatkiem - olejem z pestek dyni, który jest ciemny i ma charakterystyczny smak
Milion Smakówżeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć z patelni. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, pokruszone mięso dorsza, jajko, posiekany koperek, zmielone pestki dyni lub bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba smażyć zbyt długo ponieważ warzywa
Kuchnia Pokoleńkeksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl otrąb pszennych lub razowych 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki soli 5 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 1 l ciepłej wody ( nie za gorącej żeby nie zaparzyć drożdży) W garnuszku lub dzbanku rozmieszać drożdże z ciepłą wodą
Pieguskowa KuchniaNajczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa
Grahamka, weka i kajzerkaciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty
Programista w kuchniznalazł się syrop klonowy. I tak powstały kakaowe ciasteczka - kakao przecież też znajdziemy :) Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy
Gotowanie z pasją