pęczka świeżego świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać
W Mojej Kuchni Lubiętych, co to wyżyliby na kotletach. Ale zaskoczył pozytywnie! I nic w zamian nie chciał 😜 Składniki dla 2-3 osób Pappardelle: 300g mąki + do podsypywania 100g puree z dyni ½ łyżeczki soli 1 jajko Sos: 200g wędzonego boczku lub chudego podgardla 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 150ml słodkiej śmietanki 30% 150g sera żółtego typu
Kuchnia w czekoladziechcą się narażać kościołowi (Halloween jest przez niego potępione) to chyba lepiej za pomocą tradycji rodzimych. Tam też jest impreza i wydrążone głowy nawet są, tyle, że nie z dyni, a z drewna. Przy okazji wyjazdu nad morze odwiedziłem kręgi kamienne w kaszubskich Odrach nazywane polskim Stonehenge, mimo, że powierzchniowo są znacznie większe niż ich angielski odpowiednik. Był to obiekt
Kryzysowa Książka KucharskaPewnie dla wielu osób takie danie to smak dzieciństwa, ale ja pamiętam tylko grzanki z żółtym serem i ogórkiem kiszonym. Przy okazji przypomnę przepis na chałkę z dyni: http://kasiasarna.blogspot.com/2016/11/chaka-dyniowa-weganska.html Sezon dyniowy ciągle trwa, więc gorąco Wam polecam :) jest naprawdę pyszna :) Do grzanek można oczywiście użyć chałki sklepowej, koniecznie czerstwej!. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy posiłek
Kasia SarnaZastanawiałaś/eś się kiedyś co można zrobić z mąki z pestek dyni, mąki z ciecierzycy, czy też mąki migdałowej? Z kilkoma dodatkami upieczesz z nich cudownie wiosenne muffiny z brzoskwinią z lekkiego syropu.. Czas przygotowywania: 30 minut Pieczenie: 35 minut Ilość muffinek: około 12 sztuk
AniaGotuje.plKotlety mielone w panierce ze zmielonych pestek dyni, w towarzystwie zielonych dodatków. Posiłek idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz wszystkich, którzy unikają węglowodanów w swojej kuchni. Łączny czas przygotowywania: do 40 minut Ilość kotletów: 10-12 sztuk wielkości mandarynki
AniaGotuje.plpełnoziarnistego, obiad to z reguły kasza, ryż a do tego ryba, strączki lub ciekawie przyrządzone mięso - często z orientalną nutą - co uwielbiam :) Popołudniowe przekąski - ciepła zupa (tajska lub z dyni) lub warzywa z hummusem, kolacja - wszelkiego rodzaju sałatki lub posiłek na ciepło (chili con carne, faszerowana cukinia). Hitem były drugie śniadania - zawsze coś na słodko, więc jeśli ktoś nie może
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Na szczęście darów jesieni nie brakuje! W tym, moich ukochanych, śliwek. Moja
Smaki Na TalerzuLato w tym roku było ciepłe i słoneczne, ale zdecydowanie za szybko się skończyło. Złote jesienne liście, dynia na milion sposobów i ciepła herbatka pod kocem bardzo cieszą, ale jednak trochę brakuje mi tych ciepłych dni. Dlatego staram się, poprawiać sobie nastrój na przykład kolorowymi, daniami, których smak rozgoni nieco deszczowe chmury :) Z pomocą przychodzi Łowicz, który wypuścił limitowaną edycję
Mienta blogrobię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem, zamiast słonecznika może być dynia, wariacji nt. tej sałatki może być mnóstwo. Zabierajmy się więc do pracy! This salad should be called „health itself”! A lot of vitamins, fresh vegetables, sunflower seeds
Martyna Cooksprzyszedł czas na naleśniki dyniowe. Same w sobie są niezwykle aromatyczne i pyszne. Oczywiście możemy również zajadać je z dżemem czy twarożkiem. Składniki: 2 szkl mleka 3/4 puree z dyni 1 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki na ciasto: 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej, np. TOTA 1 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA 50 g roztopionego masła 300 ml ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki pestek dyni * 2 łyżeczki nasion chia * 1 łyżeczka sezamu * 2 łyżeczki siemienia lnianego * dodatkowo: ciepłe mleko 2 łyżki ulubionych ziaren * Ziarna, które dodamy do ciasta mogą być oczywiście inne, to już zależy
Trufelkowomamy październik ! To między innymi czas kolorowych papryk, pękatych bakłażanów, różnokształtnych dyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach. Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Czemu nazwałam ją dla leniwych ? Bo z reguły
Kulinarne przygody GatityJesień dookoła. Czas pożegnać klapki i koszulki z krótkim rękawem. Na straganach piętrzą się stosy jesiennych owoców - moich ukochanych śliwek węgierek, gruszek i wielu odmian jabłek. Dojrzały dynie i przepięknie kwitną wrzosy. W weekend można wybrać się do lasu na kolejne grzybobranie i przy okazji dotlenić się po tygodniu spędzonym w przesiąkniętym spalinami mieście. Po powrocie przyda się jakaś rozgrzewająca
Smaczna Pyzanawet warzyw jakich do ich wykonania możemy użyć jest bardzo długa. Teraz w sezonie jesiennym, kiedy nie mamy zbyt dużej ilości świeżych owoców najlepiej jest je robić z dyni, buraczka ćwikłowego, banana, jabłek. Oczywiście możemy użyć mrożonych owoców ale nie smakują one tak samo jak te świeże. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecooks