ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty
Programista w kuchniznalazł się syrop klonowy. I tak powstały kakaowe ciasteczka - kakao przecież też znajdziemy :) Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy
Gotowanie z pasjątarty. Należy pamiętać , że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido ------------------------------------------------------------- Faszerowane kwiaty cukinii Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 żeńskie kwiaty podłużnej cukinii 4 łyżki mielonego białego sera 2 ząbki czosnku 1 łyżka listków oregano 1 łyżka listków
Kulinarne przygody GatityTegoroczna zmienna pogoda sprzyja ogórkom, dyniom i melonom. Te pierwsze rodzą owoce na potęgę i trzeba systematycznie je zrywać. A to oznacza przygotowanie tegorocznych przetworów. W tym roku postanowiłam urozmaicić zapas sałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI: sałata rzymska pomidorki koktajlowe pomarańcza mozzarella pestki dyni DRESSING: 1 łyżka octu winnego balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka soku z pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki dobieramy w dowolnych proporcjach. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem
wege i kropkaduże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturelecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny
Quinoa Raz!Prawdopodobnie najlepsza książka z przepisami na pasty! To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie
Blendmanzapewni właściwe tworzenie się osłonki mielinowej, uregulowany przepływ neurotransmiterów. Niskie spożycie kwasów omega-3 które możemy znaleźć np w rybach, owocach morza, oleju rzepakowym, nasionach lnu, orzechach czy pestkach dyni. Witamina D Z nadejściem zimy u populacji żyjącej powyżej 33 równoleżnika obserwuje się zwiększoną zapadalność na depresję. Może to być związek z niedostateczną ilością witaminy D. Wiadomo że witamina
wysmienityłyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoja, bób, ciecierzyca, groch, soczewica i różne odmiany fasoli, ale nie należy przesadzać z soją (mimo, że zawiera dużą ilość białka) 4. W ciągu dnia nalezy jeść pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały 5. Należy jeść nabiał. Mleko to źródło wapnia, a jajka to źródło białka 6. Nalezy używać tłuszczów roślinnych takich jak: olej rzepakowy i oliwa z oliwek do smażenia
Kuchnia MagdaLenygotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml wody 2 łyżki pestek dyni 1 żółtko Wykonanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto za pomocą miksera. Ciasto będzie dosyć luźne. Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą
Raj dla Podniebieniabanan z jogurtem. Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, dlatego nie możemy o nim zapominać na co dzień. Osobiście rankiem wystarcza mi miseczka muesli z dodatkiem płatków owsianych, ziaren słonecznika, dyni, żurawiny i jagód goji z mlekiem i jogurtem. Do tego obowiązkowa mleczna kawa. Jednak w weekendy, kiedy można śniadaniu poświęcić więcej czasu, staram się przygotować dla nas wszystkich coś naprawdę
Raj dla Podniebienia