wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:104/123)

PRALINKI KOKOSOWE 121

Wiórki, mleko czy olej kokosowy są popularnymi i znanymi wyrobami z orzecha kokosowego, natomiast masło już nieco mniej. Szkoda, bo w mojej opinii to jego najsmaczniejsza wersja. Warto, by każdy miał okazję wypróbować. Jeśli nie znajdziecie go w sklepie, postarajcie przyrządzić w domu. Wystarczy zblendować wiórki lub płatki kokosowe. Moja metoda polega na blendowaniu na niskich obrotach surowych płatków(...)kokosowych, aż do momentu, w którym zacznie wytrącać się olej. Tym sposobem mam pyszne, domowe, surowe, nie poddawane żadnym szkodliwym obróbkom, MASŁO (w 100% kokosowe, bez dodatków). Jest ono też 3-krotnie tańsze niż gotowe ze sklepu. Dodaje je do zup w celu zagęszczenia i nadania orientalnego smaku, do domowej czekolady i rozmaitych deserów, na przykład dzisiejszych pralinek. Masło

Jeść, by żyć w zdrowiu
Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami 164

Bigos był tak pyszny, że każdy wziął sobie nie jedną dokładkę. Polecam i Wam mój przepis na prosty bigos . To idealny pomysł na pyszny obiad . Bigos możecie podać z domowym pieczywem, ziemniakami itd. Tu już każdy ma dowolność. Spróbujcie. W przepisie na bigos z kiszonej kapusty wykorzystałam kiełbasę podhalańską swojską suchą Majerczyk (taka jak na zdjęciu poniżej) Na zdjęciu przy(...)pyszne Ale tą kiełbasę pokroiłam i podałam na desce wraz z warzywami. Coś cudownego. Polecam na przyjęcia, kolacje i inne okazje.  Całą rodziną polecamy Wam kiełbasy i inne wyroby z Zakładu Masarskiego Majerczyk. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 500 g kiełbasy – u mnie kiełbasa podhalańska swojska sucha Majerczyk (polecam!) 1 cebula 2 łyżki

Słodkie okruszki
Pieczeń Karczmarza, szynka na kanapki z piekarnika 91

4.8 / 5 ( 9 votes ) Pieczeń Karczmarza, szynka na kanapki z piekanika Pieczeń Karczmarza to pyszna propozycja na kanapki, która z powodzeniem może także służyć jako pieczeń

Ogrodnik w podróży
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 166

bułki z dodatkiem mąki żytniej. Jak dla mnie obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy ogórkową (a ja to już w szczególności). Do takie zupy zawsze podaję domowe pieczywo. Moje dzieci uwielbiają rwać na kawałki bułeczki i maczać je w zupie Chyba mają, to po mnie, bo w dzieciństwie robiłam tak samo. Zresztą… No cóż, dalej czasem(...)często gotuję ją na porcji rosołowej, ale nic nie zastąpi smaku tej przygotowanej na żeberkach. A jak żeberka, to polecam Wam zajrzeć do sklepu https://martika.pl/sklep/ O wyrobach Martika pisałam Wam już nie raz. Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych

Słodkie okruszki
Co zamiast słodyczy? Pomysły na słodkości dla dzieci 73

zdrowa przekąska, to jednak są dość kaloryczne, więc należy uważać na ich ilość. 3. Co zamiast tłustych pączków? Pączki z piekarnika! Są dzieci, które uwielbiają pączki i inne wyroby cukiernicze. Zachęcam Was do tego, by zaprosić dziecko do kuchni i wspólnie przygotować takie pączki, ale w wersji light, czyli pieczone, a nie smażone. Może pomyślisz, że “takie smażone(...)dorośli podkreślamy tę różnicę. Gdy proponuję dzieciom pieczenie pączków i wspólne ich zjadanie, to nigdy mi nie odmawiają i zawsze są zachwycone! Na moim blogu znajdziesz dwa przepisy na domowe pączki: Bomboloni, czyli włoskie pączki z piekarnika oraz Pączki pieczone z dodatkiem ziemniaków. 4. Co zamiast batonów? Domowe batony granola! Podobnie jak pączki, możecie razem z dzieckiem upiec domowe batony

Wiszniówka
Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny 189

Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny Uwielbiam bawić się w masarza , chyba nawet bardziej niż gotować . Wyrób domowych wędlin to pasjonujące zajęcie , ale i

Ogrodnik w podróży
Gulasz drobiowy z grzybami 116

Gulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności(...)było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite porcje papryk i cebul. Uwielbiam, pamiętam, przygotowuję z radością. Gulasz drobiowy z grzybami, domowy, porządnie doprawiony, z dużą ilością wszystkiego, gorący. Idealna propozycja obiadowa dla mięsożerców, my się do nich zdecydowanie zaliczamy;) Aaa.. z chlebem też się jadało, powstawało coś w rodzaju “maczanki

Zasmakuj Kuchni
Cudowne właściwości czekolady 145

Czekolada – nie bez powodu nazywana słodkim narkotykiem, potrafi uzależnić swoim smakiem i zapachem. I choć spożywana w nadmiarze bywa zgubna dla naszej sylwetki i zębów, warto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Imprezowe roladki z szynki dojrzewającej w trzech wersjach 106

szynki dojrzewającej od Pieczone&Wędzone są jeszcze lepsze. Pyszna szynka wieprzowa ze skórą z wyborną kompozycją ziół dodaje niepowtarzalnego smaku. Polecam zarówno tą szynkę jak i inne wyroby ze sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo). Wszystko pyszne, wolne od GMO, glutenu i alergenów, same naturalne dodatki. Dodatkowo warto zaznaczyć, że dziczyzna(...)Naprawdę warto spróbować! A wracając do imprezowych roladek… Polecam Wam je przygotować na Sylwestra. Po taką roladkę u mnie sięga każdy. Smakują wybornie same, jak i w towarzystwie domowych sosów, np. czosnkowego. Roladki przygotowuję w trzech wersjach: WERSJA 1 z pieczonymi marchewkami, papryką i sałatą WERSJA 2 z miodową pietruszką, papryką i sałatą WERSJA 3 z jajkiem, kiszonym ogórkiem

Słodkie okruszki
Rolada z kurczaka na zimno 980

środku, czym je szprycują. Może nawet czasami lepiej nie wiedzieć bo włosy by nam się zjeżyły z przerażenia. Pewnie, że jeśli się wie gdzie to można kupić dobre wyroby. Niestety często te regionalne czy ekologiczne kosztują przeważnie zbyt wiele jak na kieszeń zwykłego człowieka - cóż, wcale nie koniecznie wymagają większych nakładów pracy, środków czy czasu, ale jest(...)wszystkim poradzić żeby nie wydać zbyt wiele a jednocześnie wiedzieć co podajemy rodzinie ? Najlepiej kupić dobre, surowe mięso i upiec je samemu a w prostu sposób zrobimy pyszną, domową wędlinę do kanapek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Poradnik. Domowe wino dla początkujących 63

Wina, wina dajcie. Nie! Wino zróbcie! Pewnie nie raz dostaliście od znajomych domowej roboty wino, którego smakiem w pełni zachwycaliście się podczas delektowania w swoim ogrodzie czy przy kominku. Mocne, smaczne i pachnące. Zapewne, wielu z was, podczas relaksu z lampką w ręku przyszła do głowy pewna myśl – „też chce takie zrobić”. Sam tak miałem wiele razy i chodź często(...)zrobiłem swoje pierwsze wino. Nie zachwycało ono co prawda bukietem, ale z czasem przyszedł postęp i dzisiaj sam chcę cię zachęcić do sporządzenia własnego trunku. Chcesz zostać winiarzem, którego wyroby będą podziwiali inni? Zamiast kosztować cudze, postaraj się o własne i daj kosztować innym. Masz wątpliwości? Kiedy tylko ktoś doceni twoją prace, wszystkie wątpliwości miną i mało tego, dostaniesz

ProstePesto.pl
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 177

Kulinarnego - Culinary Heritage (klik) oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa (klik) .    Podczas pobytu w Dworze Mościbrody mieliśmy okazję do poznania producentów należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy   - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr(...)Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski

KUCHARNIA
Domowy serek topiony 221

Kiedyś taki serek robiłam dość często, potem jakoś o nim zapomniałam. A szkoda, bo jest naprawdę smaczny i przede wszystkim własnoręcznie przygotowany, co oznacza

Codzienna kuchnia niecodzienna
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 202

malinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych lodów , a zwieńczeniem był przepyszny makaronik serwowany obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy(...)Sopocie zahaczyłam również o kawiarni ę T.Deker , mieszcząc ą się w budynku Hotelu Rezydent w pobliżu Monciaka oraz stacji kolejowej Sopot . W szyscy chyba znaj ą i kochaj ą wyroby cukiernicze od T.Deker Patissier & Chocolatier . Ja często si ę tu pojawiam by skosztować (lub zabrać ze sobą na wynos) mój ukochany sernik cynamonowo-miodowy :) S ł odkości

Grunt to przepis!
Słonina ze schabem 153

SUROWIEC  -schab -słonina cienka bez skóry PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklosól do schabu 15 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 16 g/kg -pieprz biały

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.