Bigos był tak pyszny, że każdy wziął sobie nie jedną dokładkę. Polecam i Wam mój przepis na prosty bigos . To idealny pomysł na pyszny obiad . Bigos możecie podać z domowym pieczywem, ziemniakami itd. Tu już każdy ma dowolność. Spróbujcie. W przepisie na bigos z kiszonej kapusty wykorzystałam kiełbasę podhalańską swojską suchą Majerczyk (taka jak na zdjęciu poniżej) Na zdjęciu przy(...)pyszne Ale tą kiełbasę pokroiłam i podałam na desce wraz z warzywami. Coś cudownego. Polecam na przyjęcia, kolacje i inne okazje. Całą rodziną polecamy Wam kiełbasy i inne wyroby z Zakładu Masarskiego Majerczyk. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 500 g kiełbasy – u mnie kiełbasa podhalańska swojska sucha Majerczyk (polecam!) 1 cebula 2 łyżki
Słodkie okruszki4.8 / 5 ( 9 votes ) Pieczeń Karczmarza, szynka na kanapki z piekanika Pieczeń Karczmarza to pyszna propozycja na kanapki, która z powodzeniem może także służyć jako pieczeń
Ogrodnik w podróżybułki z dodatkiem mąki żytniej. Jak dla mnie obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy ogórkową (a ja to już w szczególności). Do takie zupy zawsze podaję domowe pieczywo. Moje dzieci uwielbiają rwać na kawałki bułeczki i maczać je w zupie Chyba mają, to po mnie, bo w dzieciństwie robiłam tak samo. Zresztą… No cóż, dalej czasem(...)często gotuję ją na porcji rosołowej, ale nic nie zastąpi smaku tej przygotowanej na żeberkach. A jak żeberka, to polecam Wam zajrzeć do sklepu https://martika.pl/sklep/ O wyrobach Martika pisałam Wam już nie raz. Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych
Słodkie okruszkizdrowa przekąska, to jednak są dość kaloryczne, więc należy uważać na ich ilość. 3. Co zamiast tłustych pączków? Pączki z piekarnika! Są dzieci, które uwielbiają pączki i inne wyroby cukiernicze. Zachęcam Was do tego, by zaprosić dziecko do kuchni i wspólnie przygotować takie pączki, ale w wersji light, czyli pieczone, a nie smażone. Może pomyślisz, że “takie smażone(...)dorośli podkreślamy tę różnicę. Gdy proponuję dzieciom pieczenie pączków i wspólne ich zjadanie, to nigdy mi nie odmawiają i zawsze są zachwycone! Na moim blogu znajdziesz dwa przepisy na domowe pączki: Bomboloni, czyli włoskie pączki z piekarnika oraz Pączki pieczone z dodatkiem ziemniaków. 4. Co zamiast batonów? Domowe batony granola! Podobnie jak pączki, możecie razem z dzieckiem upiec domowe batony
WiszniówkaPrawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny Uwielbiam bawić się w masarza , chyba nawet bardziej niż gotować . Wyrób domowych wędlin to pasjonujące zajęcie , ale i
Ogrodnik w podróżyGulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności(...)było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite porcje papryk i cebul. Uwielbiam, pamiętam, przygotowuję z radością. Gulasz drobiowy z grzybami, domowy, porządnie doprawiony, z dużą ilością wszystkiego, gorący. Idealna propozycja obiadowa dla mięsożerców, my się do nich zdecydowanie zaliczamy;) Aaa.. z chlebem też się jadało, powstawało coś w rodzaju “maczanki
Zasmakuj KuchniCzekolada – nie bez powodu nazywana słodkim narkotykiem, potrafi uzależnić swoim smakiem i zapachem. I choć spożywana w nadmiarze bywa zgubna dla naszej sylwetki i zębów, warto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szynki dojrzewającej od Pieczone&Wędzone są jeszcze lepsze. Pyszna szynka wieprzowa ze skórą z wyborną kompozycją ziół dodaje niepowtarzalnego smaku. Polecam zarówno tą szynkę jak i inne wyroby ze sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo). Wszystko pyszne, wolne od GMO, glutenu i alergenów, same naturalne dodatki. Dodatkowo warto zaznaczyć, że dziczyzna(...)Naprawdę warto spróbować! A wracając do imprezowych roladek… Polecam Wam je przygotować na Sylwestra. Po taką roladkę u mnie sięga każdy. Smakują wybornie same, jak i w towarzystwie domowych sosów, np. czosnkowego. Roladki przygotowuję w trzech wersjach: WERSJA 1 z pieczonymi marchewkami, papryką i sałatą WERSJA 2 z miodową pietruszką, papryką i sałatą WERSJA 3 z jajkiem, kiszonym ogórkiem
Słodkie okruszkiśrodku, czym je szprycują. Może nawet czasami lepiej nie wiedzieć bo włosy by nam się zjeżyły z przerażenia. Pewnie, że jeśli się wie gdzie to można kupić dobre wyroby. Niestety często te regionalne czy ekologiczne kosztują przeważnie zbyt wiele jak na kieszeń zwykłego człowieka - cóż, wcale nie koniecznie wymagają większych nakładów pracy, środków czy czasu, ale jest(...)wszystkim poradzić żeby nie wydać zbyt wiele a jednocześnie wiedzieć co podajemy rodzinie ? Najlepiej kupić dobre, surowe mięso i upiec je samemu a w prostu sposób zrobimy pyszną, domową wędlinę do kanapek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWina, wina dajcie. Nie! Wino zróbcie! Pewnie nie raz dostaliście od znajomych domowej roboty wino, którego smakiem w pełni zachwycaliście się podczas delektowania w swoim ogrodzie czy przy kominku. Mocne, smaczne i pachnące. Zapewne, wielu z was, podczas relaksu z lampką w ręku przyszła do głowy pewna myśl – „też chce takie zrobić”. Sam tak miałem wiele razy i chodź często(...)zrobiłem swoje pierwsze wino. Nie zachwycało ono co prawda bukietem, ale z czasem przyszedł postęp i dzisiaj sam chcę cię zachęcić do sporządzenia własnego trunku. Chcesz zostać winiarzem, którego wyroby będą podziwiali inni? Zamiast kosztować cudze, postaraj się o własne i daj kosztować innym. Masz wątpliwości? Kiedy tylko ktoś doceni twoją prace, wszystkie wątpliwości miną i mało tego, dostaniesz
ProstePesto.plKulinarnego - Culinary Heritage (klik) oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa (klik) . Podczas pobytu w Dworze Mościbrody mieliśmy okazję do poznania producentów należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr(...)Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik) Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski
KUCHARNIAKiedyś taki serek robiłam dość często, potem jakoś o nim zapomniałam. A szkoda, bo jest naprawdę smaczny i przede wszystkim własnoręcznie przygotowany, co oznacza
Codzienna kuchnia niecodziennamalinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych lodów , a zwieńczeniem był przepyszny makaronik serwowany obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy(...)Sopocie zahaczyłam również o kawiarni ę T.Deker , mieszcząc ą się w budynku Hotelu Rezydent w pobliżu Monciaka oraz stacji kolejowej Sopot . W szyscy chyba znaj ą i kochaj ą wyroby cukiernicze od T.Deker Patissier & Chocolatier . Ja często si ę tu pojawiam by skosztować (lub zabrać ze sobą na wynos) mój ukochany sernik cynamonowo-miodowy :) S ł odkości
Grunt to przepis!SUROWIEC -schab -słonina cienka bez skóry PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do schabu 15 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 16 g/kg -pieprz biały
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Klasyczne dźwięki, obrazy, wersy. Mają w sobie coś kojącego, głęboko uspokajającego, co przynosi nadzieję i radość, co pozwala znaleźć kawałek swojego nieba. Obiecujący powrót do szlachetnej klasyki, którą w domowej cukierni doskonale reprezentuje napoleonka. Ciasto, którym można cieszyć się bez końca. Modna klasyka kulinarna Nie tylko przedmioty codziennego użytku czy elementy sztuki pozwalają się określi jako modne lub nie. Także(...)zmieniają się gusta smakowe i estetyczne jedzonych przez nas dań. Jedne smaki się zmieniają, inne pozostają wieczne. Podobnie jest z estetyką potraw. Napoleonka należy do tych wyrobów cukierniczych, które są ponadczasowe. W każdym kontekście zaprezentuje się znakomicie i dopełni spotkania utrzymane w różnych konwencjach. Ale szczególnie sprawdzi się jako elegancki akcent ważnego wydarzenia. Proponowane przez Agatę oprószenie napoleonki cukrem
KulinarneImpresje.pl