można złapać je samodzielnie. Bohater dzisiejszego tekstu właśnie z takiego łowiska pochodzi. składniki dowolna ilość pstrąga o wadze 350-500 gram sól domowa wędzarnia sposób przygotowania Pstrągi sprawiamy, zostawiając głowy i niezbyt dokładnie je skrobiąc ( ja to robię naprawdę symbolicznie wszak i tak nie jemy go później ze skórą), po czym dokładnie je myjemy(...)drzew owocowych. Nadaje ono wspaniały aromat, a uwędzony pstrąg ma złocisto słomkowy kolor i swym wyglądem nie przypomina ryby pomazanej smarem, jak to niestety często możemy zauważyć w wyrobach oferowanych w naszych sklepach. Na koniec sprawdzamy czy nasz pstrąg jest uwędzony w środku, robimy to za pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso od strony wewnętrznej (tuż za głową) przy
Miód i pieprzTargi z jedzeniem w Barcelonie, czyli polecam dobre miejsca W Barcelonie spędziliśmy nie tak dawno kilka dni, głównym celem było włóczenie się po mieście. A co
Kuchnia na wzgórzumakaronowym menu na ten tydzień nie ma ani jednego makaronu pszennego, są same zdrowe makarony, które nie zawierają węglowodanów albo w ogóle, albo mają ich dużo mniej niż wyroby z jasnej mąki. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Menu na tydzień Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem Najzdrowszy makaron w całej rodzinie makaronów, zrobiony z delikatnej mąki gryczanej. Wystarczą 3 minuty(...)Piątek: Strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim Super szybki wegetariański sos strogonowa zrobiony z boczniaków. Sos jest w wersji lajt, zrobiony z jogurtu greckiego. Dodaliśmy do niego suszone pomidorki domowej roboty. Sos podaliśmy z makaronem penne z mąki żytniej. Przepis już w piątek Proste przepisy na makarony Wszystkie przepisy są bardzo łatwe do zrobienia i wymagają kilkanaście minut gotowania. Generalnie
Niedzielny kucharzodmiennych produktów naraz. Jednak od firmy Polskie Skarby otrzymałyśmy zupełnie przedpremierowy box! Box dosłownie pełen skarbów a wszystkie produkowane w Polsce 😊 Jeżeli lubicie niespodzianki i cenicie sobie regionalne wyroby to serdecznie zapraszamy do przeczytania recenzji i zamawiania kwietniowej edycji. W naszym pudełku znalazło się sześć produktów: *Konfitura wiśniowa korzenna od Cherry Tree(...)pory myślałyśmy, że tak jak lubimy cynamon, nie przełkniemy imbiru, jednak teraz wiemy, jak wybitnie te przyprawy pasują do siebie i owoców. Musimy przyznać, że uwielbiamy zjadać nasze domowe przetwory do czystego słoiczka za jednym otwarciem i ta właśnie konfitura dołącza do tego grona. W towarzystwie jaglanego kremu była hitem soboty ;) _________________________________________________ Krem Warszawski śniadaniowy Skład: manna kokosowa BIO, orzech laskowy
Candy Pandasznaliśmy u mnie w domu orzeszków, a przekładało się wafle. Ten smak mleka w proszku… jeśli dorastaliście w latach 80′, powinniście dobrze go pamiętać z wyrobów czekoladopodobnych jak blok. I mleko w proszku dostępne było w takiej mało atrakcyjnej niebieskiej czy też granatowej torebce. W każdym razie, ja ten smak uwielbiam I uwielbiałam krem do wafli(...)u0142adniki na orzeszki st\u0105d \r","Krem\r","1 margaryna palma (u\u017cywam 250g mas\u0142a)\r","1 aromat (daj\u0119 wanili\u0119 lub 2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego)\r","2 szkl. mleka w proszku\r","0,75 szkl. cukru \r","3-4 \u0142y\u017cki kakao\r","kilka \u0142y\u017cek mleka\r","Cukier puder do opr\u00f3szenia"],"name":"Orzeszki
Mieszam w GarnkuPrzepis autorski: SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniałem na maszynce nr 8 Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.myśli osoby pełnoletnie, słyszał o czymś takim jak nalewki. Jeśli nie, to już śpieszę z wyjaśnieniami. Nalewka to nic innego jak wytworzony w domowy sposób syrop owocowy z dodatkiem alkoholu. Już w dawnych czasach, nalewki cieszyły się wielką sławą, były podawane gościom na przywitanie, czy pełniły rolę przy wieczornych, rodzinnych deserach. Ja natomiast chciałbym opowiedzieć Wam o niektórych tych wspaniałych(...)najlepiej warstwami i zasypujemy 1 kg cukru. Odstawiamy na tydzień. Wymienione wcześniej nalewki nie są jakoś bardzo popularne ze względu na to że są to moje autorskie przepisy. Gotowe wyroby nie powinny znajdować się w lodówce, ponieważ wpływa to później na ich walory smakowe. Zaleca się trzymanie ich w komodzie bądź szafkach do tego przeznaczonych. Każda nalewka ma swój
ProstePesto.plkoszyczku, który znajduje się w wyposażeniu każdej frytkownicy. Następnie cały koszyczek wkładamy do wrzącego tłuszczu. Uwaga: zawsze najpierw doprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można(...)duszenia czy nawet gotowania. Jakkolwiek różnic pomiędzy wokiem a frytkownicą jest kilka, to jednak łączy je fakt, że z pomocą jednego jak i drugiego można samodzielnie wyczarować w domowej kuchni prawdziwe pyszności i olśnić swoim kulinarnym kunsztem gości i domowników. Pamiętać oczywiście należy, że zdrowe odżywianie to zbilansowana dieta, a nie tylko smażone potrawy. Źródło: emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html
WojnaNaSmaki.plprzygotować cukier waniliowy Jak przygotować cukier waniliowy Cukier waniliowy Do przygotowania domowego bardziej aromatycznego cukru waniliowego będzie nam potrzebne 2 laski wanilii i cukier drobnoziarnisty. Może przed przygotowaniem takiego cukru odstraszyć nieco cena wanilii, ale warto dla intensywnego aromatu. Ten kupowany w sklepie jest to cukier wanilinowy, czyli sztuczny aromat. Jak przygotować cukier waniliowy Laskę wanilii naciąć wzdłuż włożyć(...)przemiennym wywoływaniu „pocenia się ” strąków i ich wysuszaniu. Jak przygotować cukier waniliowy Wanilia ma zastosowanie przede wszystkim w deserach, wypiekach i aromatyzowaniu słodkich sosów, w przemyśle cukierniczym przy wyrobie czekolad i cukierków, a także jako komponenta niektórych perfum i tytoniów. W kuchni egipskiej i arabskiej szczególną sławą cieszą się waniliowe sorbety. Wanilia jest sprzedawana w całych sfermentowanych strąkach powszechnie
Podstawy GotowaniaMój pierwszy w życiu keks! Serio! Ja nawet (kiedyś) go nie lubiłam. Teraz zmieniam zdanie. Ten domowy jest o NIEBO (!) lepszy od tego kupnego. Mówię to z pewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :) 'keks' Składniki: - 5 jajek - 250 g masła(...)odpornego na tłuszcz, temperaturę i zamoczenie, w większości sillikonowane od wewnątrz. Dzięki swoim właściwością technicznym oszczędzają czas pracy i zużycie energii, a dzięki walorom estetycznym doskonale eksponują wygląd upieczonych wyrobów. Dużym plusem, papierowych form , jest to, że nie musimy ich już ani smarować tłuszczem i wysypywać mąką/bułka tartą czy wykładać papierem do pieczenia. Wystarczy tylko wlać ciasto
CookYourselfwyobraźcie sobie świeżutkie , pachnące mięsko w delikatnej lekko słonej galaretce z kruchymi kawałeczkami szyneczki… czy to może nie smakować ? No błagam ..nie ma takiej mocy ! Polecam zabawę w domowe wędliniarstwo – bardzo praktyczne i odprężające zajęcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików(...)około 1-2 cm przerwy ( inaczej wysadzi nam wieczko po zagotowaniu ) . Zakręcamy – optymalnie jest użyć zakrętek z klikaczem , wtedy mamy 100 % pewności ,że słoik się domknął co przy wyrobach mięsnych jest bardzo istotne . Wkładamy do dużego gara wyłożonego na dnie ścierką , zalewamy wodą , tak żeby wieczko nie zostało zalane ( dekielki mają być widoczne " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżySokołów Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało realne w polskich warunkach. Jednak podstawowa wiedza o tym jak racjonalnie planować i robić zakupy, w jaki sposób ograniczać zużycie wody i energii podczas(...)zarazem najprostsze do przestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”. Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste proporcje dla 3-4 osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty i „polepszacze” są zakazane. Produkty, wyglądem i smakiem jak najbardziej mają przypominać domowe wypieki naszych Babć. Udało nam się prześledzić prawie cały proces produkcji chleba sędziszowskiego żytniego. Ciasto rośnie w wiklinowych koszyczkach (stąd na każdym bochenku piękny wzór odciśnięty na skórce), każdy(...)kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata je w znany wszystkim kształt chałki. Prosiliśmy o pokaz w zwolnionym tempie, aby móc zrobić zdjęcia. Szacunek za tempo i precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę. Jest to placek z farszem warzywno
królestwo garówmuszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio(...)postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE. Jest to kolejna propozycja z linii NATURA czyli wyrobów:- bez glutenu- bez dodatku fosforanów- bez dodatku glutaminianu sodu- bez sztucznych przeciwutleniaczy- bez sztucznych konserwantów- bez „E” w składzie produktu.Jeśli jesteście ciekawi nowych przepisów z wykorzystaniem wyrobów
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka „Krytyków” Każda sałatka jest pyszna , a szczególnie , kiedy powoli nadciąga wiosna i ciężkie posiłki nie są już tym, czego nasz żołądek, od nas oczekuje . Przy wyrobie sałatki, największym problemem są zazwyczaj ..moje dzieci . Małolaty są jak najsroższa kontrola z sanepidu , badają każdy dodany składnik i to osobno – praktycznie laboratoryjnie , zatwierdzają lub odrzucają . No i poradź sobie(...)Odstawiamy chociaż na dwie godziny do lodówki , po wyjęciu ponownie mieszamy ( czasami, trzeba dodać ciut majonezu bo makaron wciąga mocno składniki ) i można już podawać na kolację , śniadanie krytykom domowym , sałatkę „krytyków” ..Smacznego Post Sałatka „Krytyków” pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży