Ciastka owsiane to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem i przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze
Kolorowy Przepisownikjuż złapię bakcyla to nie mogę przestać. Gorzej, jeżeli dzieje się to w nocy. Dlaczego? Bo trzeba czekać całą noc na zrobienie zdjęć, a to oznacza, odłożenie zjedzenia pysznego wypieku na następny dzień (tak, wiem, że to lepiej dla sylwetki, ale jednak żałuję). Jednak, są takie przepisy, które czekać nie mogą, bo są najlepsze zaraz po upieczeniu, poza(...)kruszonkę - do miseczki wrzucamy miękkie masło, które rozgniatamy opuszkami palców z wymieszanymi mąkami, cukrem i płatkami owsianymi tworząc małe okruszki. Miseczkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.Owoce obieramy (jabłka wydrążamy z gniazd nasiennych) i kroimy na małe kawałki, który wypełniamy kokilki. Wierzch owoców posypujemy szczyptą cukru trzcinowego a następnie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościdrożdżach. Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając ;) I nie piekłam do momentu zainspirowania ciastem szafranowym , a potem rogalikami krucho-drożdżowymi. Teraz drożdżowe wypieki goszczą w mieszkaniu kilkanaście razy w miesiącu :) Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa) saszetka (7 g ) drożdży suszonych 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka(...)powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przykryć je wilgotną ściereczką. Farsz (od razu napiszę, że zrobiłam zbyt dużo, bo chciałam zużyć wszystkie jabłka; wystarczy 1/3 zaproponowanej ilości) 70 dag jabłek 150g rabarbaru czubata łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu świeżo starta gałka muszkatołowa płaska łyżeczka zielonego kardamonu Jabłka i rabarbar obrać
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis ze starego zeszytu. Delikatne w smaku, lekko słodkie placuszki na bazie kaszy manny to świetna propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Można jeść same, z
Kolorowy Przepisownikjest lżej strawna). Umyte jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką w taką samą kostkę, jak cebulę – skrapiamy sokiem z cytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie. Mogą być ukośnie pokrojone(...)daniem obiadowym… i nie tylko. Skorzystałam z przepisu Grzegorza (z małymi zmianami) ze strony Mniammniam . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Śledzie po japońsku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodoprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej(...)bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 6. Jabłecznik można podać z bitą śmietaną lub lodami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkadoprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej(...)bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 6. Jabłecznik można podać z bitą śmietaną lub lodami. Udanych wypieków
Mała CukierenkaW 2015 roku na blogu opublikowałam 68 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne, wegetariańskie, przekąski i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej
My Chcemy Jeśćboli, że ziemia się trzęsie lub walą pioruny. Jak nie ma niedzielnego ciasta - to dopiero koniec świata. Raz z powodu pewnych zbiegów okoliczności owego weekendowego wypieku zabrakło. Marudzeniom i pytaniom pt. "Dlaczego nie ma ciasta" i "Czy w tym domu nie ma nic słodkiego" nie było końca. Coś jak tykająca bomba zegarowa :) Przyznam jednak, że bez naszego małego zwyczaju(...)pamięci właśnie jako szarlotka germańska :) Przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" nr 9/2000 i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Dla mnie jest to idealne ciacho z jabłkami. Moje ulubione, nafaszerowane bakaliami, za którego kawałek oddam nawet moje ukochane batoniki Kinder Bueno :D I pomimo, że często poszukuję i próbuję nowych przepisów, to ciasto jest moim absolutnym "must have
My simple kitchenugotowanych ziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm. Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą. Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą(...)skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków zastawa
królestwo garówteraz jej kolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami, kiedy nikt nie będzie patrzył). W kuchni rozgościły się jabłka i gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu(...)owoce, inni małpiego kitu nie tykają nawet przez skórkę. Ja banany lubię, od czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy.Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa.Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;)Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, sody(...)sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło Chleb domowy wypiek
Anioły w kuchniSmaczne i proste ciasto. W sam raz na jesień do kawy lub herbaty :-) Jak zrobić puree z dyni piszę TUTAJ . SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 120
Passions hobbies lifeCiasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki
Z butelką mleczka w tleZawsze robię ciasto salceson , tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo
Corner With Recipes