może komuś się przyda przepis na strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki(...)Składniki: 500 g mąki 75 g masła 30 g drożdży 70 g cukru szklanka mleka szczypta soli 1 jajko na nadzienie: 100 g maku 100 ml mleka 5-6 jabłek 2 łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, który nigdy nie zawodzi. ;-) Przedstawiam śniadanie, którzy pokochali wszyscy. Zrobiłam trzy porcje a następnego dnia miałam zamówienie na kolejne trzy. Muesli sprawdzi się też jako deser. Bez chwili zawahania, polecam! Składniki na 2 porcje: 100g płatków owsianych 100ml mleka 50ml soku owocowego (w oryginale sok jabłkowy, u mnie ekologiczny sok malinowy bez cukru Symbio(...)mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 nieduże jabłko starte na tarce ze skórką cukier do smaku (u mnie 3 łyżeczki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio ) sok z 1/4 cytryny kilka sztuk orzechów (u mnie ekologiczne orzechy nerkowca Symbio ) ziarenka z 1/4 średniej wielkości granatu (lub dowolne sezonowe owoce) 1. Płatki owsiane wymieszane z cukrem zalewamy zimnym mlekiem i sokiem. Mieszamy, przykrywamy
Szefowa kuchniDzisiaj pokażę Wam ciasto, do którego przymierzałam się ponad pół roku. Podpatrzyłam je u Aggie, ale zapomniałam zupełnie o nim. Dopiero robiąc porządki w zakładce "ulubione
Codzienna kuchnia niecodziennawilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić na świeże. SKŁADNIKI 300g(...)300g mąki żytniej, TYP 720, a jeśli nie możecie jej znaleźć – 300g pełnoziarnistej mąki Lubella ‘3 zboża’ 250g miodu naturalnego płynnego, wielokwiatowego 90g drobnego cukru do wypieków 100g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek mleka (dowolnego) 1 jajko XL (waga powyżej 74g – moje miało 95g i dwa żółtka) lub dwa małe jajka S (poniżej 53g) 2 czubate łyżeczki sody
Karo in the KitchenCały dzień "chodziło "za mną coś słodkiego, ale nie bardzo wiedziałam co, no i nie miałam też ochoty na długie stanie w kuchni o 18 znalazłam
Słodka Kraina Wypiekówpracy, robienie granoli nie ma nic wspólnego z pracą. Nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a wyczarujesz składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów, także do wypieków (wypieki na bazie granoli z pewnością pojawią się na blogu). Granolę można przygotować na wiele sposobów, tak więc nie musisz zbytnio przywiązywać się do poniższego przepisu. Ja wrzuciłam do miski(...)łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl. pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
Roślinna - blog wegańskiOjczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej
My Chcemy JeśćWypasione bo w wersji all inclusive :)Wszędzie widzę crumble, zmobilizowało mnie to do zrobienia własnego, bo co się będę do cudzych zdjęć ślinić .... :)Do brytfanki wrzucilam
Z butelką mleczka w tlediecie bezglutenowej. Osoby, które są na diecie odchudzającej, dodatkowo mogą zmniejszyć kaloryczność poprzez zastąpienie cukru ksylitolem - miałam, ale nie dałam, bo nie zafiksowałam się aż tak w fit wypiekach ;) ale chyba następne ciasto spróbuję nim posłodzić, nawet tak dla siebie - dla porównania :) Kasza jaglana jest najzdrowsza ze wszystkich i z tego powodu (a także, bo lubimy) jaglane desery ostatnio(...)gustu :) jak kiedyś nie robiłam, tak teraz się rozkręcam ;) a to dlatego, że tak naprawdę wcale kaszy w deserze nie czuć! A jednak efekt końcowy jest zdrowy i sycący. Jabłka do przepisu można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja jednak postanowiłam "posiekać" je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki #Ambition, ponieważ jej ostrze wykonane ze stali nierdzewnej
Kolorowy PrzepisownikWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą(...)twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnyśniadanie" już się tak przyzwyczaiłam, że z niecierpliwością czekam co będzie w kolejnym tygodniu. Jest super zabawa a co mi się najbardziej podoba to przeglądanie jak się innym udał wypiek. Pieczemy z tego samego przepisu a u każdej wygląda to inaczej. Ale wracając do muffinek to powiem tylko tyle, że są pyszne. Więc bierzcie się za wypiekanie. Przepis od Bereniki(...)Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej T 500 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego 0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek
Ala piecze i gotujewiadomo święta są czasem ciast i słodkich wypieków. My na te święta oprócz pierników i ciasteczek kosztowaliśmy snickersa na zimno , różne rodzaje makowca i oczewiście jabłecznik który uwielbiam. Tym razem przedstawiam przepis na jabłecznik i powiem tylko że zeszły nam jego trzy blaszki... później niech broni się sam. Składniki: 3 szklanki mąki kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)złótka z jajek pół szklanki cukru 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek prażonych szczypta cynamonu 5 białek ubitych na sztywną piane z 5-ma łyżkami cukru. Wykonanie: Żłótka utrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść w rękach z kostką pokrojonej margaryny. Następnie połączyć z żłótkami cukrem i śmietaną. Wyrobić ciasto
Lubczyk i Waniliadzisiejszych wypiekach mam nowego faworyta jeśli chodzi o muffinki. :) Muffinki jabłkowe - zbite, wilgotne, bardzo słodkie. Całości dopełnia chałwowa kruszonka. Strzał w dziesiątkę!(ja robiłam muffinki z połowy porcji, w przepisie składniki na 12 foremek)Składniki suche:2 i 1/4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soliSkładniki mokre:2 jajka200ml jogurtu naturalnego120ml oleju1 jabłko pokrojone(...)dwóch osobnych miskach umieszczamy składniki suche i mokre. W każdej z misek mieszamy składniki do ich połączenia. Jabłko kroimy w kostkę. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka.4. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Całość obficie posypujemy kruszonką.5. Pieczemy przez 20-25 minut
Szefowa kuchnii posypujemy startym ciastem.PIECZENIE:około 40 minut w temp. 180 stopni, ale obserwujemy po kruszonce, czy nie trzeba zmniejszyć temperatury.Uwaga! Gdy wyjmiecie z piekarnika, pozwólcie jej wystygnąć :) Inaczej jabłka nie stężeją i wyleją się na blaszkę. I właśnie sobie uświadomiłyśmy, dlaczego pokochałyśmy jesień! :) Przez moment wydawało nam się, że to przez zamiłowanie do litów i koturn(...)chodzi o to, że jesienią takie słodkości smakują najlepiej (a przy tym robi się je jakoś tak... jeszcze przyjemniej). Osładzamy sobie tą porę roku regularnie, więc propozycji na wypieki będzie sporo. Piekarnikowi nie damy też odpocząć jeśli o poważne dania chodzi, dlatego serdecznie zapraszamy po zastrzyk inspiracji. Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub
Wypisz WymalujDYNIOWE CIASTO Z KOMOSY RYŻOWEJ /przepis własny/ 100 g ugotowanej komosy ryżowej 100 g gęstego puree z dyni 40 g mąki z komosy ryżowej 50 ml
Poranek na słodko