wypieki z jabłkami - 1000 przepisów (strona:41/67)

Mus jabłkowy w słoikach na zimę 117

jabłkowy. Idealny jako dodatek do wszelakich ciast, wypieków czy deserów. Warto mieć pod ręką parę takich słoików w razie gdyby nagle jakiegoś słodkiego wypieku nam się zachciało. A zawsze to lepiej taki domowy zawczasu zrobić niż jechać na sklepowych gotowcach. My już wszelakimi słoikami mamy całą lodówkę zastawioną. Piwniczki żadnej nie mamy więc w lodówce musimy trzymać. W trzeciej(...)kupić trzecią lodówkę! A co, kto bogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata :)       Potrzebujemy: 3 kg jabłek 10 łyżek wody 400 g cukru 1 cytryna Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 607

budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać. Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. 12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków:)   Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8425

budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać. Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. 12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków:)   Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Strucla z rabarbarem i amarantusem 145

rośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam(...)Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka francuska – ciasto w 10 minut 238

każdym większym sklepie i mieć w swojej lodówce zawsze. A nigdy nie wiadomo kiedy i do czego się przyda, prawda? Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków – genialnie skraca czas, którego niektórzy z nas na gotowanie mają zawsze za mało. Nie ukrywajmy – samo w sobie jest do zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy(...)powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową strukturą.   Jabłko lub jabłka, dwa małe – w zależności od wielkości – obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazdo nasienne a jabłko tniemy na cieniutkie 3mm plasterki. Mnie w tym pomaga ostra mandolina – krojenie

Karo in the Kitchen
Przepisy na Wielkanoc 310

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chcę z Wami podzielić się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś

Kuchnia Łukasza
Pyszne ciasto ucierane z jabłkami-najprostsze 117

proszkiem do pieczenia, a na koniec ciągle miksując, dodaj rozpuszczony tłuszcz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę, jak najdłuższą wyłóż papierem od pieczenia. Wlej do niej ciasto i wsyp jabłka, lekko je wmieszaj lub pozostaw i tak wpadną do środka.Posyp płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem. Piecz około 35-40 minut, to zależy od piekarnika. Wyjmij i wyłóż(...)Uprzedzam na jednym kawałku się nie skończy. Było okres, że we Włoszech piekłam je codziennie z samego rana, na śniadanie- tam ze względu na temperaturę i wysokość n.p.m czas wypieku skracał mi się max.do pół godziny. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ambasador 400

Przed blogowaniem popełniłam mnóstwo wypieków. Na samym blogu jest ich już sporo. Każdy jeden przeszedł przez usta mojego Męża. Dzisiaj, w skupieniu konsumujac to oto ciasto rzekł: Jeszcze nigdy nie zrobiłaś tak dobrego ciasta!!! I nie mogę się z nim nie zgodzić, gdyż ciasto jest genialne. Ale z tym, że jeszcze nigdy… to chyba przesadził Oczywiście było(...)stwierdzenie ironiczno-sarkastyczne… Przecież wszystkie moje ciasta są genialne ale musiałam Wam o tym napomknąć Sam biszkopt jest wilgotny, dwukolorowy, z jabłkami, smakiem i konsystencją podobny do ucieranych babek. Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera kakao i jest iście

Made By Mom And Son
Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 176

wszystko wychodzi, a konsumenci słodkości padają z zachwytu. Zaraz po tym przypominam sobie, że mam głęboko zakorzeniony wstręt do używania wagi i przepisów, a to zdecydowanie utrudnia zostanie królową wypieków. Tak więc, cytując klasyka: „penis, zad i kamieni skład”. To nie jest tak, że nigdy nie piekłam. Owszem podejmowałam próby. Ba! Nawet mam 4 ciasta, które mi wychodzą(...)zamówienie ciotek i matki własnej. Babcia chwaliła. Więc chyba dobre. Jak nie boicie się szaleństwa, nie przeraża was ciasto, które nie jest puchate, a proces twórczy urąga wszelkim zasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek

ladykitchen
Ciasta na Komunię Świętą 692

świąt Bożego Narodzenia. Kultowe rurki z kremem zawładnęły podniebieniami nie tylko domowników! Sernik kawowy na orzechowym spodzie Sernik w wersji kawowej  z polewą kajmakową - dla wszystkich amatorów niestandardowych wypieków. Sam sernik nie jest przesadnie słodki, dominuje w nim lekka nuta kawowa, słodyczy oddaje polewa z kajmaku. Słodkości, które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa(...)Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?!  Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak zupełnie inną w smaku

Moje Qulinaria
Waniliowe ciasto z owocami. 142

Pyszne, puszyste ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Ciasto w smaku przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a ciastem piaskowym, natomiast dodatek owoców nadaje całości charakteru. Do tego wypieku najlepiej wybrać kwaskowe owoce, które zrównoważą słodycz ciasta. Jest to bardzo prosty przepis, szybki w wykonaniu i jeszcze nigdy nie zawiódł. Bardzo polecam! Składniki na waniliowe ciasto z owocami  na tortownicę(...)waniliowego 1/2 szklanki oleju 250  mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy  1/2 szklanki mleka 500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone jagody, jeżyny i czerwone porzeczki cukier puder lub lukier do dekoracji      Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką

Rozpustne gotowanie
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 160

bardzo ostrym nożem). Oprószamy czerwoną hawajską solą morską. Lekko wygniatamy – tylko na tyle, aby nie było potrzeby wylewać zgromadzonego soku. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka) jabłko ze skórką, dodajemy odcedzone jagody goji – łączymy składniki. Doprawiamy do smaku miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem będzie wyśmienitym uzupełnieniem(...)osobom dbającym o zdrowie, diabetykom… i nie tylko. Smacznego i na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 249

Szybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło

Kuchnia Bazylii
muffiny z jabłkami i krówkami 191

Krówki to są te słodycze, których jedzenie mnie wciąga… W sumie to cud, że udało mi się zachować jakąś część do pieczenia Chyba Pana Sz

zabawa smakiem
Sernik jeżynowy 165

Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze zbiory były(...)porze. Mój Połówek uwielbia serniki i jest to dla Niego najsmaczniejszy prezent imieninowy. Sernik jest wilgotny, nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji i urzekającym smaku jeżyn. Wspaniały, jesienny wypiek. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania