słodkich wypieków można wykorzystać dowolne warzywa..ale jak dla mnie akurat to warzywo, czyli ogórek nie przypadł do smaku w cieście..ale postanowiłam wpis pokazać..wiadomo, każdy ma inne smaki i gusta..Ciasto jak dla mnie za mało słodkie, chociaż i tak zwiększyłam ilość cukru , wykorzystałam cukier biały i resztki cukru kokosowego.Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj(...)dodatkowo od siebie dodałam na wierzch pokrojone morele. 200 g ogórków 200 g mąki 1 jabłko 2 łyżki oleju 2 jajka skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 30 g cukru waniliowego 70 g cukru brązowego [ u mnie biały i kokosowy] -wg mnie za mało cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piekarnik nagrzać
Moje domowe kucharzeniegrubymi oczkami. Wyrównać i docisnąć. 6. Jabłka osączyć w rękach (odcisnąć nadmiar soku, żeby jabłka w nim nie pływały). Dodać przyprawy miód i wymieszać. 7. Gotowe jabłka wyłożyć równomiernie na spód w blaszce. Wyjąć z lodówki ciasto z migdałami i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, równomiernie wyłożyć je na wierzch ciasta (ja ciasto pokruszyłam(...)wierzchu ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Udanych wypieków
Mała Cukierenkanawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy kuch znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Składniki: Zaczyn 35-40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka(...)Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek (sparzonych i oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto
Pełny talerzjuż się rozgrzewa piekarnik, potem 20 do 30 minut pieczenia i każdy ma co do ręki wziąć :) Początkowo używałam papilotek, ale mam złe doświadczenia - nie chciały się odklejać od wypieku, chyba że z połową ciasta. Teraz nie używam - piekę wprost w silikonowych formach, o których już pisałam tutaj . Składniki na 13 muffinek: Składniki suche: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej(...)kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 duże jajka 4 łyżki śmietany 18% lub maślanki Dodatkowo: 1 szklanka pokrojonych jabłek posypka - kolorowe perełki Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cynamonem. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. W misce mieszamy pozostałe składniki suche
Kolorowy PrzepisownikKasze są zdrowe i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej
My Chcemy Jeśćjabłkowy. Idealny jako dodatek do wszelakich ciast, wypieków czy deserów. Warto mieć pod ręką parę takich słoików w razie gdyby nagle jakiegoś słodkiego wypieku nam się zachciało. A zawsze to lepiej taki domowy zawczasu zrobić niż jechać na sklepowych gotowcach. My już wszelakimi słoikami mamy całą lodówkę zastawioną. Piwniczki żadnej nie mamy więc w lodówce musimy trzymać. W trzeciej(...)kupić trzecią lodówkę! A co, kto bogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata :) Potrzebujemy: 3 kg jabłek 10 łyżek wody 400 g cukru 1 cytryna Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych
Marder&Marder Manufacturebudyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać. Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. 12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków:) Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkabudyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać. Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. 12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków:) Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkarośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam(...)Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko
Weekendy w domu i ogrodziekażdym większym sklepie i mieć w swojej lodówce zawsze. A nigdy nie wiadomo kiedy i do czego się przyda, prawda? Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków – genialnie skraca czas, którego niektórzy z nas na gotowanie mają zawsze za mało. Nie ukrywajmy – samo w sobie jest do zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy(...)powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową strukturą. Jabłko lub jabłka, dwa małe – w zależności od wielkości – obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazdo nasienne a jabłko tniemy na cieniutkie 3mm plasterki. Mnie w tym pomaga ostra mandolina – krojenie
Karo in the KitchenWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chcę z Wami podzielić się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś
Kuchnia Łukaszaproszkiem do pieczenia, a na koniec ciągle miksując, dodaj rozpuszczony tłuszcz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę, jak najdłuższą wyłóż papierem od pieczenia. Wlej do niej ciasto i wsyp jabłka, lekko je wmieszaj lub pozostaw i tak wpadną do środka.Posyp płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem. Piecz około 35-40 minut, to zależy od piekarnika. Wyjmij i wyłóż(...)Uprzedzam na jednym kawałku się nie skończy. Było okres, że we Włoszech piekłam je codziennie z samego rana, na śniadanie- tam ze względu na temperaturę i wysokość n.p.m czas wypieku skracał mi się max.do pół godziny. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPrzed blogowaniem popełniłam mnóstwo wypieków. Na samym blogu jest ich już sporo. Każdy jeden przeszedł przez usta mojego Męża. Dzisiaj, w skupieniu konsumujac to oto ciasto rzekł: Jeszcze nigdy nie zrobiłaś tak dobrego ciasta!!! I nie mogę się z nim nie zgodzić, gdyż ciasto jest genialne. Ale z tym, że jeszcze nigdy… to chyba przesadził Oczywiście było(...)stwierdzenie ironiczno-sarkastyczne… Przecież wszystkie moje ciasta są genialne ale musiałam Wam o tym napomknąć Sam biszkopt jest wilgotny, dwukolorowy, z jabłkami, smakiem i konsystencją podobny do ucieranych babek. Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera kakao i jest iście
Made By Mom And Sonwszystko wychodzi, a konsumenci słodkości padają z zachwytu. Zaraz po tym przypominam sobie, że mam głęboko zakorzeniony wstręt do używania wagi i przepisów, a to zdecydowanie utrudnia zostanie królową wypieków. Tak więc, cytując klasyka: „penis, zad i kamieni skład”. To nie jest tak, że nigdy nie piekłam. Owszem podejmowałam próby. Ba! Nawet mam 4 ciasta, które mi wychodzą(...)zamówienie ciotek i matki własnej. Babcia chwaliła. Więc chyba dobre. Jak nie boicie się szaleństwa, nie przeraża was ciasto, które nie jest puchate, a proces twórczy urąga wszelkim zasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek
ladykitchenświąt Bożego Narodzenia. Kultowe rurki z kremem zawładnęły podniebieniami nie tylko domowników! Sernik kawowy na orzechowym spodzie Sernik w wersji kawowej z polewą kajmakową - dla wszystkich amatorów niestandardowych wypieków. Sam sernik nie jest przesadnie słodki, dominuje w nim lekka nuta kawowa, słodyczy oddaje polewa z kajmaku. Słodkości, które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa(...)Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak zupełnie inną w smaku
Moje Qulinaria