ugotowanych ziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm. Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą. Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą(...)skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków zastawa
królestwo garówteraz jej kolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami, kiedy nikt nie będzie patrzył). W kuchni rozgościły się jabłka i gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu(...)owoce, inni małpiego kitu nie tykają nawet przez skórkę. Ja banany lubię, od czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy.Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa.Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;)Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, sody(...)sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło Chleb domowy wypiek
Anioły w kuchniSmaczne i proste ciasto. W sam raz na jesień do kawy lub herbaty :-) Jak zrobić puree z dyni piszę TUTAJ . SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 120
Passions hobbies lifeCiasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki
Z butelką mleczka w tleZawsze robię ciasto salceson , tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo
Corner With Recipeskolejnych świąt został jeszcze ponad miesiąc, ale być może niektórzy z Was planują nieco wcześniej organizację i plan wielkanocnych wypieków, stąd też już dziś prezentuję kolejne ciasto wypróbowane z książki Siostry Anastazji. Ciasto - jak większość ciast z przepisów Siostry jest duże, efektowne, no i może nieco pracochłonne. Ale w sumie kiedy indziej, jak nie na święta, a więc naprawdę(...)mąki. Zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min. JABŁKA: Składniki: 75 dag jabłek 4 dag margaryny cukier do smaku Wykonanie: Jabłka
psgotujemyznakomity sos. Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” (znowu) nie powaliła mnie na kolana. Nie miała smaku, a warzywa były twardawe. Zdecydowanie wolę moją jarzynówkę. Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem (brak zdjęcia). Dania nie uwzględniono w karcie, a było miłą i smaczną niespodzianką Obawiałabym się zamówić pierogi z kaszanką, jednak dziś wiem, że to połączenie jest genialne(...)zachwyciłam. Sos czekoladowy ok, ale nie sprawił, że się w nim zakochałam. Tarta rabarbarowa z puchem z bezy to rozkosz dla podniebienia. Mogłabym zjeść więcej takich porcji! Kocham słodkość wypieków połączoną z kwaskowatością owoców Jedyne co mnie zmartwiło, to, że tarta zniknęła pośród truskawek i kwiatów. Sorbety – smaczne, słodkie, dobre na upalny dzień, a nie zwieńczenie menu degustacyjnego. Było
Kuchnia Bazyliiumyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę(...)ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut. 12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaMarchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów. Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej(...)Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki. Składniki: 250g marchwi 1-2 jabłka 300g mąki 350g cukru 120ml oleju 3 jajka 8 łyżek drobno mielonych migdałów 2 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu migdałowego szczypta soli Przygotowanie: Jabłka i marchew obieramy
Gotuj z Rumcajsemumyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę(...)ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut. 12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaglutenu :) W ofercie możemy znaleźć także różne kombinacje smakowe granoli, orzechową, owocową czy Delux. Co my znalazłyśmy w swojej paczuszce? Brownie klasyczne Ciasteczko owsiane "Multifruit" Ciasteczko owsiane z kawałkami jabłka Ciasteczko "Dekadent" Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady Ciasteczko maślane z migdałami Ciasteczko "Chocolate Chip" Pierwsze wrażenie? Wow, jak pięknie wyglądają :) Na prawdę są wykonane bardzo estetycznie (w końcu(...)typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy naszych wypieków i staramy się dawać słodyczy jak najmniej. Ale wracając do brownie, pięknie pachnie czekoladą, jest lekko wilgotne i co najgorsze.....szybko znika :D Nam smakowało bardzo i nawet Tata
Zdrowie na języku :PCzy Was też czasem nachodzi ochota na małe słodkie "co nie co"? Gdy pewnego dnia moja znajoma spytała mnie czy znam jakiś przepis na zdrową słodycz
Słodkie okruszkiPyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie (bo takie lubimy), a zarazem kwaskowe od rabarbaru... Po prostu pychotka :) przynajmniej dla mnie i mojego Męża, który początkowo
Kolorowy PrzepisownikMiękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno
Smakowity Blog Kulinarny